Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:03 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 14:10

Ευρεία σύσκεψη Φορέων παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωργίου Γεωργαντά, για το φλέγον θέμα της ελιάς “Καλαμών”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ενημερώνει τα μέλη του ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2022 συνάντηση φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Γεώργιο Γεωργαντά για την ανεύρεση λύσης στο θέμα της εξαγωγής της ελιάς ποικιλίας καλαμών.

Η έκδοση της υπ΄ αριθμ. Α 1149/2022 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και Εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου)  για την ακύρωση για τυπικούς λόγους της υπ΄αριθμ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (Αποστόλου) για την προσθήκη του συνωνύμου “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” -μεταξύ και άλλων συνωνύμων- στα ονόματα της ποικιλίας “Καλαμών” και επέτρεπε την εξαγωγή της ελιάς καλαμών με την ονομασία “Kalamata olives”, επέφερε μεγάλες ζημιές για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της ποικιλίας και τελικά για την ίδια την χώρα. Το σοβαρότερο πλήγμα εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της ελιάς ποικιλίας καλαμών.

Σε συνέχεια των ενεργειών για την ανεύρεση λύσης στο θέμα της ελιάς ποικιλίας καλαμών και σύμφωνα με αποφάσεις που πάρθηκαν τόσο στις τηλεδιασκέψεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας με επιχειρήσεις και φορείς απ’ όλη τη χώρα στις 11/12/2020 και 18/12/2020 για το θέμα, όσο και σε συνέχεια της από 16/6/2022 κοινής τηλεδιάσκεψης με Επιμελητήρια και Φορείς (ΠΕΜΕΤΕ κτλ), ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής συμμετείχε σε συνάντηση των φορέων με τον Υπουργό στην Αθήνα τόσο στις 06/06/2022 όσο και στην χθεσινή 28/06/2022. Στις συναντήσεις αυτές τέθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εξαγωγή του προϊόντος και συζητήθηκε το θέμα διεξοδικά, σε πολύ καλό κλίμα, με γνώμονα αφενός μεν την ανεύρεση άμεσης αλλά και μόνιμης λύσης, αφετέρου δε τη στήριξη του εθνικού προϊόντος, των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αλλά πάνω από όλα του εθνικού συμφέροντος.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό συμμετείχαν:

1.           Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Φαρμάκης,

2.           Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Ελλάδας Θ.Βασιλόπουλος

3.           Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κ.Λύρος

4.           Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π.Τσιχριτζής, ο οποίος εκπροσώπησε παράλληλα και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κ. Νικολούτσο

5.           Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γ.Παναρίτης

6.           Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θ.Κυρίτσης

7.           Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ

8.           Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  ΑΓΡΙΝΙΟΥ “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ” δια του Προέδρου του Θ. Κουτσουπιά

9.           Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ “ΕΝΩΣΗ” δια του Προέδρου του Π. Γραμμένου

10.         Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΙΑΣ  δια του Προέδρου Γ. Μιμμή  και του Αθ. Μπαλτά

11.         Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ δια του Στ. Μιχαλούτσου

12.         Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ δια του Αν. Μαυροειδή

13.         Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ δια του Γ. Ντούτσια

14.         Το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΕΜΕΤΕ και με εκπροσώπους  μεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα

15.         Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των οργανώσεων και φορέων.

Τέλος, στη συνάντηση παρέστη και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην Υπουργός Μάριος Σαλμάς.

Διαβάστηκε 334 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία