Σάββατο, 2η Ιουλίου 2022  5:39 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 18:01

Ποια έργα αλλάζουν την Δυτική Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παραδίδεται μέσα στο καλοκαίρι η παράκαμψη Αμφιλοχίας – Έργα άνω των 300 εκ. στην Αιτωλοακαρνανία

Έργα οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ, θ’ αλλάξουν την Δυτική Ελλάδα. Μέσα τον επόμενο χρόνο, τα πρώτα βήματα για την αλλαγή σελίδας σε μία Περιφέρεια με μεγάλο έλλειμμα υποδομών θα έχουν ολοκληρωθεί, ξεκινώντας με την παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας στα τέλη του καλοκαιριού. Λιμνάζοντα για δεκαετίες έργα, όπως Πατρών – Πύργου, Αμβρακία Οδός, σιδηροδρομική σύνδεση Πάτρας – Αθήνας στοίχισαν σε όρους ανάπτυξης, κυρίως όμως ανθρώπινων ζωών στην άσφαλτο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του οδικού άξονα Πατρών – Πύργου. Μιλώντας σε ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Μεσολόγγι, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης επαναβεβαίωσε ότι τα πρώτα 56 χλμ. απ’ τον Πύργο θα δοθούν στην κυκλοφορία σε 36 μήνες, ενώ 4 μήνες αργότερα θα παραδοθεί το σύνολο του έργου (74,5 χλμ.), προϋπολογισμού 332 εκ. ευρώ.

Πρώτη κορδέλα εντός καλοκαιριού

Το δε πολύπαθο Άκτιο – Αμβρακία προχωρά. Το έργο των 150 εκ. ευρώ αφορά στην κατασκευή της Αμβρακίας Οδού, μήκους 32,2 χλμ., εκ των οποίων τα 1,3 χλμ. περιλαμβάνουν το σύνολο των εργασιών, ενώ στα υπόλοιπα ολοκληρώνονται υπολειπόμενες εργασίες. Παράλληλα προβλέπεται σύνδεση με την Ιόνια Οδό.

«Πρώτο ορόσημο είναι η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, μήκους 17 χλμ., που θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, καθώς σήμερα όλα τα οχήματα από και προς τις ακτές του Ιονίου, περνούν μέσα από την πόλη, με αποτέλεσμα τη μεγάλη κίνηση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας παραδίδεται εντός του καλοκαιριού και το σύνολο του έργου θα δοθεί στην κυκλοφορία το 2023», είπε ο κ. Καραγιάννης.

Έργα υποδομών 300 εκ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία

Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία, το πλάνο έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αθροίζει πάνω από 300 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας σημαντικά έργα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Προχωράμε άμεσα την κατασκευή δικτύου άρδευσης και αποστράγγισης για την εξυπηρέτηση αγροτικής περιοχής, συνολικής έκτασης 38.000 στρεμμάτων, σε Αμβρακία, Αμφιλοχία και Βάλτο», ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, προσδιορίζοντας τον προϋπολογισμό στα 64,5 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης. Επί του παρόντος, ολοκληρώνεται η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ώστε η δημοπράτηση να γίνει ως τον Ιούλιο.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι μελέτες για την κατασκευή της νέας γέφυρας του Ευήνου. Θα κατασκευαστούν, επίσης, γύρω από την Ιόνια Οδό αντιπλημμυρικά έργα περίπου 80 εκ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μερίδιο ν’ αντιστοιχεί στην Αιτωλοακαρνανία.

Ως προς τις οδικές συνδέσεις, προχωρά η σύνδεση της Λευκάδας με το Άκτιο, μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων που αντικαθιστούν ή βελτιώνουν ήδη υπάρχοντα. Το ένα είναι το Άκτιο – Άγιος Νικόλαος, μήκους 5 χλμ., ενώ το δεύτερο το Βόνιτσα – Λευκάδα μήκους 16 χλμ., με συνολικό κόστος 48,1 εκ. ευρώ. Μάλιστα, τα πρώτα 5 χλμ. του έργου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα προς παράδοση νωρίτερα από τις προβλέψεις του χρονοδιαγράμματος. Συνολικά το έργο αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2023. Αντίστοιχα οι μελέτες για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό έχουν ήδη ανατεθεί.

Βασικό κομμάτι του παζλ ο σιδηρόδρομος

Σύμφωνα με τον ΟΤ, τη μερίδα του λέοντος, όμως, έχουν τα σιδηροδρομικά έργα. Μία ο κακός σχεδιασμός, μία τα εμπόδια της οικονομικής κρίσης και η αδυναμία χρηματοδότησης, αλλά και οι διαχρονικές παθογένειες, το τρένο έχει γίνει σαν το… γεφύρι της Άρτας.

Σήμερα, ο σχεδιασμός τρέχει σε τρεις άξονες. Αρχικά, την ολοκλήρωση της σύγχρονης γραμμής που θα ενώσει επιτέλους την Πάτρα με την Αθήνα, για την οποία προχωρούν οι εργασίες και οι διαγωνισμοί (βρίσκονται σε τελικό στάδιο) στα τμήματα Κιάτο – Ροδοδάφνη και Ροδοδάφνη – Ρίο, συνολικού προϋπολογισμού 565 εκ. ευρώ.

Δεύτερο πυλώνα του σχεδιασμού αποτελούν τα έργα νέας γενιάς της ΕΡΓΟΣΕ, ύψους 4 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται η σύνδεση του νέου λιμανιού της Πάτρας, με υπογειοποίηση στο μεγαλύτερο τμήμα εντός του πυκνού αστικού ιστού.

Ο διαγωνισμός για το έργο, προϋπολογισμού 477 εκ. ευρώ, πέρασε πριν 10 ημέρες στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το CEF. Ο κύκλος του σιδηρόδρομου ολοκληρώνεται με το έργο εκσυγχρονισμού κι επαναλειτουργίας της υφιστάμενης γραμμής από Πάτρα ως Πύργο. Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να δημοπρατηθεί στις αρχές Ιουλίου.

agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 91 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα