Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  5:38 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 17:55

Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό : Χρήματα για τις μελέτες και για τις προεκλογικές εντυπώσεις;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δεσμεύτηκαν χρήματα για την ωρίμανση των μελετών της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

15 μήνες μετά το χαρακτηρισμό της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ως έργο «εθνικού επιπέδου, ειδικού και σημαντικού», το Υπουργείο Υποδομών δεσμεύει χρήματα για την ωρίμανση του έργου από άποψη μελετών.

Το ΑγρίνιοCulture.gr παρουσιάζει σήμερα την απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο Υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, με την οποία δεσμεύεται πόσο 140.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), προκειμένου το Υπουργείο να προσλάβει Τεχνικό Σύμβουλο, που θα υποβοηθήσει τη Διεύθυνση Οδικών Υποδομών του Υπουργείου, για να ολοκληρώσει το φάκελο του έργου. Συγκεκριμένα με βάση τη μελέτη – δωρεά του Αγρινιώτη μηχανικού Χρήστου Ράδου το Υπουργείο θα εκπονήσει ολοκληρωμένη προμελέτη οδοποιίας, γεωλογική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Καλείται και ο Ράδος από το Υπουργείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου που παρουσιάζει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr αποτελεί ταυτόχρονα και πρόσκληση προς τρεις συγκεκριμένες συμπράξεις μελετητικών γραφείων, με τα οποία το Υπουργείο Υποδομών θα διαπραγματευτεί για την ανάθεση των μελετών ωρίμανσης της σύνδεσής του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
  Τα συγκεκριμένα μελετητικά γραφεία είναι:
– Η σύμπραξη “ΣΥΣΤΑΣ Α.Ε Σύμβουλοι Μηχανικοί”, Ανέστης Παναγόπουλος, “ΕΜΒΗΣ Α.Ε”
– Η σύμπραξη “PLAS AE”, “GTB ANOΔΟΣ ΑΕ”, “PAESCO MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ”
– Η σύμπραξη “RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε” (σ.σ του Αγρινιώτη μηχανικού Χρήστου Ράδου), Μαρία Χαρά Αλεξιάδου, “EΝVECO A.E”

 

Πρόκειται εκ πρώτης όψεως για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς φαίνεται πως το Υπουργείο αποφασίζει να προωθήσει το συγκεκριμένο έργο, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε χαρακτηριστική καθυστέρηση, αν αναλογιστεί κάνεις ότι η μελέτη – δωρεά του Χρήστου Ράδου για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Πδό παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών στις αρχές του 2018 επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια θολά σημεία που εγείρουν κάποιες επιφυλάξεις για το εάν πρόκειται για πραγματική βούληση του Υπουργείου να προχωρήσει το έργο ή για κάποιο προεκλογικό πυροτέχνημα. Και αυτό γιατί αφ’ ενός το ποσό που δεσμεύεται για τις μελέτες του έργου είναι μικρό. Κυρίως όμως υπάρχει μια εμφανέστατη αναντιστοιχία σε σχέση με την τελευταία επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών για το έργο αυτό από το βήμα της Βουλής.

Πέρυσι ο Κώστας Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο “δύσκολο και ακριβό”… Συνδέοντας μάλιστα τη μελετητική ωριμότητα με τη χρηματοδότηση του έργου, που έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, από κοινοτικούς πόρους, είχε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει μελέτη κόστους – οφέλους, κυκλοφοριακή έρευνα, καθώς και έρευνα προέλευσης και προορισμού. Αυτοί οι αστερίσκοι που έβαζε πέρυσι ο Κ. Καραμανλής αναφορικά με τη βιωσιμότητα του έργου, σήμερα δεν έχουν απαντηθεί μέσα από τέτοιες μελέτες. Αντιθέτως σχεδόν “ξαφνικά” βλέπουμε το Υπουργείο έτοιμο να προχωρήσει τις μελέτες εφαρμογής (περιβαλλοντικά, γεωλογικά κτλ)…

Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα σχετικά με τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, οι επιφυλάξεις είναι λογικό να αναφύονται. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Υποδομών είχε αναθέσει την αρμοδιότητα για την υλοποίηση της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό μέσω σύναψης σύμβασης ΣΔΙΤ στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης (ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ). Τελικά είδαμε το Υπουργείο να προωθεί άλλα έργα μέσω ΣΔΙΤ και όχι τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 523 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα