Κυριακή, 5η Μαίου 2024  9:57 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 23:36

East-Med: Προχωρά η ωρίμανση του αγωγού φυσικού αερίου – Κτηματολογική μελέτη στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι ιδιοκτήτες και στην Αιτωλοακαρνανία  καλούνται να λάβουν γνώση των αρχικών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων της ζώνης διέλευσης του αγωγού East-Med.

Η υλοποίηση του τεράστιου ενεργειακού project επανήλθε δυναμικά στην ατζέντα λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας δεν είναι μόνο ένα μεγάλο έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά είναι και ένα έργο με πολλά γεωπολιτικά επακόλουθα.

Η υλοποίησή του, καθώς υπάρχουν και σημαντικές οικονομικές παράμετροι που δεν έχουν διευθετηθεί, δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη σίγουρη. Ωστόσο υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης και καθώς εξυπηρετεί και άλλα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται έτσι ώστε όταν οριστικοποιηθεί το project να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Ήδη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υλοποιήθηκε ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού East-Med, καθώς εγκρίθηκε ο φάκελος στον οποίο ενσωματώνονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων, που θα εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 555 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό Άγιος Φωκάς Μονεμβασίας στη Λακωνία και κατάληξη το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου προβλέπεται να συνδεθεί με το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών». Ο αγωγός θα διασχίζει υποθαλάσσια τον Πατραϊκό Κόλπο και θα περάσει χερσαία στην Αιτωλοακαρνανία συνεχίζοντας την όδευσή του βορειότερα.

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η διαδικασία μελέτης της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του.

Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου, η εταιρεία Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών Α.Ε. (IGI Poseidon S.A.) που θα υλοποιήσει το έργο ενημερώνει τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του αγωγού να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης.

Σε ό,τι λοιπόν αφορά την Αιτωλοακαρνανία και τους ιδιοκτήτες στους Δήμους Ναυπακτίας, Μεσολογγίου, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, καλούνται οι ιδιοκτήτες να προσέλθουν στο γραφείο κτηματογράφησης στα Καλύβια (Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων, Κεντρική πλατεία Καλυβίων Δήμου Αγρινίου) κατά τις ημερομηνίες από 14/06/2022 έως και 24/06/2022, με ωράριο λειτουργίας 09:00 π.μ με 3:00 μ.μ., πλην της Τρίτης 14/06/2022 που το ωράριο λειτουργίας θα είναι 11:00 π.μ με 3:00 μ.μ, για να λάβουν γνώση των αρχικών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων της ζώνης διέλευσης του αγωγού και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία (τοπογραφικά διαγράμματα, κλπ).

Διαγωνισμός 250 εκατ. για τμήμα του εξοπλισμού

Πρόοδος σε διάφορα «μέτωπα» καταγράφεται στην ωρίμανση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από την εταιρεία IGI Ρoseidon που αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου και στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison.

Έτσι, πριν από λίγες ημέρες η IGI Ρoseidon προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση τμήματος του εξοπλισμού του έργου και πιο συγκεκριμένα για την προμήθεια και εγκατάσταση των τεσσάρων σταθμών αποσυμπίεσης, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κύπρο, την Κρήτη, τη Μεγαλόπολη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του εξοπλισμού ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της IGI Ρoseidon είναι από την λόγω διαδικασία να προκύψουν έως 5 υποψήφιοι ανάδοχοι.

Για την κατάρτιση της σχετικής λίστας, η εταιρεία θα λάβει υπόψη της κριτήρια όπως η τεχνική εμπειρία των ενδιαφερομένων, η οικονομική τους επάρκεια, αλλά και η τυχόν ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου. Με βάση την αξιολόγηση των εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, θα δημιουργηθεί η λίστα προεπιλογής, ώστε σε επόμενη φάση οι υποψήφιοι ανάδοχοι να κληθούν να υποβάλουν τις προσφορές τους.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Δημήτρης Παπαδάκης

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 377 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.