Σάββατο, 18η Μαίου 2024  7:15 πμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 09:59

Χαλκούνια - Αγρίνιο: Έγινε η νύχτα μέρα - «Βούλιαξε» η κεντρική πλατεία (εικόνες & video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Με επιτυχία αναβίωσε και φέτος το ξεχωριστό έθιμο

Ένα μοναδικό υπερθέαμα που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους, ανάμεσά τους πολλούς επισκέπτες, παρουσίασαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (3.5.24) στο Αγρίνιο οι χαλκουνάδες.

Με επιδεξιότητα αλλά και την απαιτούμενη προσοχή άναψαν δεκάδες χαλκούνια. Το κέντρο της πόλης σείστηκε και φωτίστηκε!

Το θέαμα ήταν για ακόμα μια χρονιά φαντασμαγορικό και ο κόσμος που περίμενε υπομονετικά να το παρακολουθήσει μετά την καθιερωμένη «συνάντηση»  των Επιταφίων στην κεντρική πλατεία, αμέτρητος!

Το έθιμο των Χαλκουνιών που αναβίωσε και φέτος στο Αγρίνιο, «έκλεψε» τις εντυπώσεις ενώ στιγμιότυπα που δείχνουν τη νύχτα να γίνεται μέρα, άρχισαν αμέσως να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

{youtube}rK3M1pvc7R8{/outube}

{youtube}qKorR4HQSas{/youtube}

Υπενθυμίζεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες τους στην εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον Επιτάφιο του σημερινού Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, προστατεύοντας τον από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή του εθίμου οδήγησε σε έναν ιδιότυπο «χαλκουνοπόλεμο» που προσφέρει ψυχαγωγία και όμορφες αναμνήσεις σε εκείνους που κάνουν Πάσχα στο Αγρίνιο.

sinidisi.gr
Διαβάστηκε 227 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 10:12
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.