Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:17 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 18:45

Αυτή η στάνη, τέτοιο τυρί βγάζει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δεν χρειάζεται πολλές φορές να προβληματιστεί κανείς ιδιαίτερα για την υπανάπτυξη του Αγρινίου και γιατί τα λεγόμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής παραμένουν αναξιοποίητα.

Ας το δει κανείς σε επίπεδο κοινωνίας και στο επίπεδο της εκπροσώπησής της. Οι έμποροι της πόλης αποφασίζουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Προφανώς γιατί δεν τους επηρέασε ούτε η πανδημία. Γιατί, πήραν τις επιστρεπτέες προκαταβολές που αποδείχθηκαν μη επιστρεπτέες, πήραν τις αναστολές για το προσωπικό τους, πήραν επιδοτήσεις για τα ενοίκιά τους, άλλες covid ενισχύσεις, π.χ. από το πρόγραμμα της Περιφέρειας… τη στιγμή μάλιστα που ιδίως στο δεύτερο lockdown είχαν γίνει ντελιβεράδες της πραμάτειας τους φυσικά χωρίς απόδειξη.

Δεν έχουν ανάγκη οι άνθρωποι να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους, έχουν ανάγκη από ελεύθερο χρόνο… Να κάνουν κι αυτοί ένα μπάνιο το καλοκαίρι στη θάλασσα, άνθρωποι είναι κι αυτοί… Δεν είναι οσιομάρτυρες να νοιαστούν για το αν «νεκρώνει» η πόλη ή για το πώς θα δουλέψει η εστίαση τα Σάββατα του καλοκαιριού.

Αυτές βέβαια οι αντιδράσεις είναι ο επιθανάτιος ρόγχος… γιατί ευτυχώς η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει πολλά. Σε λίγα χρόνια ακόμη και οι συνταξιούχοι θα ψωνίζουν από το διαδίκτυο και τότε οι έμποροι του Αγρινίου θα σταματήσουν να έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα συντηρούν ένα μαγαζί πουλώντας 10 προπέρσινα πουκάμισα το μήνα.

Αυτή η νοοτροπία της μιζέριας κανακεύεται βέβαια από τους αιρετούς της περιοχής. Αρκεί μόνο να θυμηθεί κανείς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου γνωμοδότησε αρνητικά στο να ανοίξει στην πόλη υποκατάστημα η πολυεθνική «H&M». Ο λαϊκισμός βέβαια των αιρετών σε όλα τα επίπεδα δεν είναι πρωτοφανής, ωστόσο συχνά γίνεται αφόρητα «χυδαίος», «ωμός» και απροκάλυπτος. Είδαμε, για παράδειγμα, πρόσφατα τον «παροξυσμό» όλων μήπως υποβιβαστεί αδίκως ο Παναιτωλικός. Πότε όμως επέδειξαν οι αιρετοί της περιοχής αυτό τον «παροξυσμό» για τις αδικίες που έχει υποστεί η περιοχή, για τα εγκαταλειμμένα αρδευτικά δίκτυα, για την αναξιοποίητη Τριχωνίδα, για τον αποκλεισμό της περιοχής από βασικές υποδομές και δίκτυα.

H αναπτυξιακή απομόνωση της περιοχής δεν είναι τυχαία, ούτε ξεκινά από το κράτος των Αθηνών…

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 606 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.