Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:03 μμ
 
wm small
Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 22:27

«Ελιά Καλαμών»: Μετά την απόφαση του ΣτΕ, τι; Λύση με Π.Γ.Ε.;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Ελιά Καλαμών»: Μετά την απόφαση του ΣτΕ, τι; Λύση με Π.Γ.Ε.; Είναι όντως καταστροφική η απόφαση του ΣτΕ ή κάποιοι επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν μέσω της καταστροφολογίας; διερωτάται η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία μίλησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Βλάχος τονίζοντας μεταξύ άλλων: Μύθοι και αλήθειες για «Ελιά Καλαμών» και «Ελιά Καλαμάτας».

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την «Ελιά Καλαμάτας», με σοβαρό αντίκτυπο για την Αιτωλοακαρνανία (διαθέτει την συντριπτική πλειοψηφία της ελιάς αυτού του τύπου) και τις άλλες περιοχές που επίσης την παράγουν κατέστησε ως ατράνταχτη «Π.Ο.Π.» την συγκεκριμένη ελιά από την Μεσσηνία μόνο, με κάποιες τελευταίες προσπάθειες να ενταχθούν και η Λακωνία και η Νότια Αρκαδία.

Έφερε, δε, αρκετούς να μιλούν για «καταστροφή» και «μείζονος σημασίας ήττα» στις τοπικές οικονομίες. Είναι όμως τόσο δραματικά τα πράγματα, σε σημείο που το συγκεκριμένο προϊόν να μην έχει καμιά αξία πια για την περιοχή;

Η «Σ» μίλησε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Σάββα Βλάχο, ο οποίος θέλησε να μεταφέρει ένα διαφορετικό μήνυμα προς τους παραγωγούς αλλά και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές.

«Ελιά Καλαμών»: Μετά την απόφαση του ΣτΕ, τι; Λύση με Π.Γ.Ε.;
Ο Σάββας Βλάχος

«Από τον ρόλο της, που ανάγεται ιδίως στη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση της φυτικής και της ζωικής παραγωγής στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητάς μας, η ΔΑΟΚ  είναι εδώ για να διαφυλάσσει τα συμφέροντα των αγροτών στην περιοχή μας.

Και εγώ προσωπικά θέλω να σταματήσω αυτή την καταστροφολογία που έχει επικρατήσει μετά τη απόφαση του ΣτΕ για την Π.Ο.Π «Ελιά Καλαμάτας», κυρίως για να μην εκμεταλλευτούν ορισμένοι πονηροί την σύγχυση του κόσμου και προσπαθήσουν να πάνε τις τιμές εκεί που θέλουν ώστε να βγάλουν ένα κέρδος που δεν τους αναλογεί.

Παράλληλα, και για να εξηγήσω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως Περιφέρεια και θα τα κάνουμε», επισημαίνει ο κ. Βλάχος ο οποίος επιμένει πολύ στον έλεγχο που διεξάγει η ΔΟΑΚ στα κοντέινερ με τις ελιές από την περιοχή που προορίζονται για εξαγωγή.

«Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, ότι από εμάς εδώ δεν φεύγει κοντέινερ χωρίς να ελεγχθεί το περιεχόμενο βάσει των στάνταρντ που υπάρχουν και που διαφυλάττουμε εμείς. Ας μην πανικοβάλλουν κάποιοι τους παραγωγούς ότι διεξάγεται κάποιο παράλληλο εμπόριο εδώ πέρα, εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και επί τόπου, χωρίς αναβολή ούτε για μια μέρα.

Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, θέλω να πω ότι οι παραγωγοί ίσως να έχουν για ένα χρόνο μια επισφάλεια, ας το πούμε και αυξημένο ρίσκο, αλλά μετά από εκεί η αγορά θα ισορροπήσει και ο τίτλος «Ελιά Καλαμών» που είναι πιο γνωστή εντός Ελλάδας από το «Ελιά Καλαμάτας» θα πάρει και την ανάλογη θέση και στα σταντ των αγορών του εξωτερικού.

Σε τελική ανάλυση, η θέση που έχουν οι εξαγωγείς στο εξωτερικό είναι πάγια εδώ και χρόνια και με λίγη προσπάθεια και μια δυνατή καμπάνια άνετα μπορεί να παίξει ο τίτλος «Καλαμών» και στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα οι αγοραστές-πέραν του ποιον από τους δύο τίτλους αναγνωρίζουν καλύτερα-αγοράζουν με βάζει την εικόνα και την ποιότητα που δοκιμάζουν που για την δική μας ελιά είναι εφάμιλλη αν όχι καλύτερη από της Μεσσηνίας», εξηγεί ο διευθυντής της ΔΑΟΚ.

Τι μπορεί όμως να γίνει από δω και πέρα ώστε να αποκτήσει και η δική μας «Ελιά Καλαμών»-όπως και των άλλων περιοχών που παράγουν το εξαιρετικό αυτό προϊόν-την αναγνωρισιμότητα που της αναλογεί;

«Αρχικά να αφήσουμε κάτι… θεωρίες που ακούγονται, να ζητήσουμε την μη εφαρμογή της απόφασης ή να μην καθαρογραφεί αυτή κλπ, κλπ. Πρώτα και κύρια έχει ήδη τρεις μήνες αργήσει να καθαρογραφεί αλλά και πάλι δεν είναι αυτό το θέμα.

Για να μην ισχύσει η απόφαση θα πρέπει να αποσύρει την προσφυγή του ο Συνεταιρισμός που την έκανε ή να διαλυθεί, κάτι που δεν θα γίνει γιατί είναι οικονομικά εύρωστος και ενισχύεται με πολλούς τρόπους. Άρα κοιτάμε εμείς τι κάνουμε.

Και αυτά που μπορούμε να κάνουμε είναι δύο πράγματα: πρώτον μια καμπάνια που, ναι, θα πάρει ίσως κι ένα χρόνο για να ενισχυθεί επικοινωνιακά το προϊόν μας, το οποίο το ξαναλέω είναι ήδη γνωστό και καταξιωμένο.

Απλά θα πρέπει να πείσουμε και τις ξένες αγορές ή τα πολύ καλά εστιατόρια ότι το «Kalamata Olives» και  το «Kalamon Olives» είναι το ίδιο και ίσως το δικό μας καλύτερο. Απλά τώρα έχουμε εκτεθεί όλοι μαζί αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Και το δεύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε μια Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), να κάνουμε έναν φάκελο δηλαδή που θα ζητάμε για την δική μας «Καλαμών» ένδειξη με γεωγραφικό προσδιορισμό, είτε την κάθε περιοχή είτε τον χάρτη της Ελλάδας», τονίζει ο κ. Σάββας Βλάχος.

Σε ό, τι αφορά τον ίδιο  πάντως, τονίζει ότι η πρότασή του θα ήταν για μια ελιά με Π.Γ.Ε. με σήμα τον ελληνικό χάρτη και όχι κάθε περιοχή που βγάζει τέτοια ελιά ξεχωριστά.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 318 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία