Κυριακή, 5η Μαίου 2024  5:19 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 20:31

Πως διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο: Ενοίκια και τιμές πώλησης στα ακίνητα, ακριβά υλικά και… λίγο Airbnb

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πως διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων στο Αγρίνιο παρουσιάζει η εφημερίδα “Συνείδηση”, της οποίας το δημοσίευμα κάνει αναφορά στα ενοίκια και στις τιμές πώλησης στα ακίνητα, στα ακριβά υλικά και… στο λίγο Airbnb

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε γενικές γραμμές, η αγορά των ακινήτων για νοίκια και αγοραπωλησία μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: κινητικότητα και ζήτηση υπάρχει, έχει αναθερμανθεί η αγορά αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα,  ούτε μεγάλα για οικογένεια, ούτε μικρά για εργένηδες και φοιτητές.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα κι ο κάθε ιδιοκτήτης ζητάει αυτά που του λείπουν. Γιατί, όχι πάντα αλλά αρκετά συχνά, ο ίδιος μπορεί να είναι πλούσιος σε ακίνητη περιουσία αλλά φτωχός σε εισόδημα και προσπαθεί να ζήσει από μια εκμίσθωση.

Αυτό έχει σαν τελικό θύμα τους ενοικιαστές, ενώ παράλληλα προκαλεί και τεταμένες σχέσεις, δικαστήρια, μικρές εκμισθώσεις λίγων μηνών (με ό, τι αυτό συνεπάγεται )και μεγάλες διαφωνίες για τα έξοδα επισκευής, για φθορές, κοινόχρηστα κλπ.

Στο βάθος αυτού του προβλήματος μπορεί να βρει κανείς και το γεγονός πως παρότι η οικοδομή είχε αναθερμανθεί για ένα διάστημα, μετά τα όσα έχουν συμβεί παγκοσμίως, υπάρχει μια αύξηση στις τιμές των υλικών της τάξης του 30% και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το σκέφτονται να αρχίσουν να χτίσουν τώρα.

Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και τα λεγόμενα «προάστια» (Αβόρανη π.χ.) είναι συχνό το φαινόμενο μια οικοδομή να γίνεται πολύ αργά- μόλις βρίσκονται χρήματα- με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία και για την ίδια την αγορά.

Όπως εξήγησαν άνθρωποι που ασχολούνται με ακίνητα στην «Σ», πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή που δεν έχει πολύ ξένο κόσμο ως «αιμοδότη» και που η προσέγγιση για την χρήση του ακινήτου είναι παλιότερης εποχής, για «να βρει το παιδί μια περιουσία» κλπ.

Το αποτέλεσμα όμως του ανεβασμένου κόστους κατασκευής και συντήρησης αλλά και η αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες που ανεβάζουν το μισθολογικό κόστος, έχει γενικότερη επίπτωση.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ταυτόχρονα, όλο και μειώνονται οι Έλληνες και οι ξένοι εργαζόμενοι στην οικοδομή, διότι βρίσκουν πιο ξεκούραστο εισόδημα αλλού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα χωματουργικά που υπάρχει δουλειά κι όχι αρκετοί χειριστές και μηχανήματα!

Με δεδομένο, δε, ότι στο Αγρίνιο τα πάντα είναι γεμάτα, όχι μόνο τα οικογενειακά 4άρια-5άρια αλλά και οι γκαρσονιέρες και τα 2άρια, η αγορά κατοικίας θα επηρεαστεί καθοριστικά από την πορεία και τον τρόπο διαχείρισης των ακινήτων που είναι σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λένε οι γνωρίζοντες.

Το πρόβλημα μιας πόλης με τα δικά μας χαρακτηριστικά είναι πώς ακριβώς στο μέλλον θα έρθει κόσμος που θα αποδεσμεύσει δυνάμεις και θα αρχίσουν να διατίθενται διαμερίσματα και σπίτια για όχι μεγάλο διάστημα, εναλλακτικά στο ότι δεν υπάρχει πληθώρα κατοικιών.

Αυτό που βλέπουν όλοι είναι ότι το μοντέλο απόκτησης των κατοικιών στις τρέχουσες τιμές και με υψηλές τιμές ενοικίασης θα δημιουργήσει κι άλλους πλούσιους πολίτες σε ακίνητη περιουσία, αλλά φτωχούς σε εισοδήματα.

Μην ξεχνάμε τους δανειολήπτες που έχουν σπίτι αλλά δεν το εξυπηρετούν, για τους οποίους αναμένεται ένας νέος Φορέας που ασχολείται με την «Επαναμίσθωση Ακινήτων για Ευάλωτα Νοικοκυριά». Είναι σε διεθνή διαγωνισμό κι αναζητεί επενδυτή και θα αφορά είτε αγορά των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών, με δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτό έναντι ενοικίου(νόμος του 2020), είτε εκμίσθωση και απόδοση στον δανειολήπτη μέρους αυτής .

Παγκοσμίως το θέμα πάει προς τη, προσέλκυση κι άλλων κατηγοριών ενοικίασης, της Βραχυχρόνιας ή Μεσοχρόνιας Ενοικίασης. Στην περιοχή του Αγρινίου υπάρχουν όχι περισσότερα από 30-35 σπίτια που διατίθενται με αυτό τον καινοτόμο τρόπο,  κυρίως σε φοιτητές που έρχονται μόνο για μαθήματα κάποιες μέρες, σε στελέχη εταιρειών ή για να λυθεί το θέμα της μη ύπαρξης αρκετών κλινών στα ξενοδοχεία!

Η μίσθωση είναι από 2 μέρες ή και δύο μήνες οπότε είναι περισσότερο βραχυχρόνια η διάθεση, δεν έχει σχέση με τους 9 μήνες ή τον χρόνο που ζητούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή άλλες περιοχές που φιλοξενούν ψηφιακούς νομάδες και εργαζόμενους εξ αποστάσεως, συχνά με μεγάλο βαλάντιο αλλά και με ανάλογες απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο των ψηφιακών νομάδων και των «ποιοτικών» εξ αποστάσεως εργαζόμενων που θέλουν μια άλλη ποιότητα ζωής συζητήθηκε πολύ και στο πρόσφατο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στην Τριχωνίδα.

Ακριβώς με επίκεντρο αυτή την περιοχή άνθρωποι από το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης αλλά και από το Αγρίνιο και το Θέρμο είπαν ότι ίσως το μέλλον της κατοικίας και της επισκεψιμότητας να είναι εκεί. Οπότε, πρέπει να αρχίσουν να κατεβάζουν ιδέες οι υπεύθυνοι…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” .

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 306 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.