Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  3:26 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Μαϊος 2022 18:15

Η Αμφιλοχία, αν…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Βασίλης Νάκας,Ελεύθερος Επαγγελματίας –Δημοσιογράφος

Η Αμφιλοχία θα πρέπει να ξαναγεννηθεί μέσα μας, ο ρόλος της ως πρωτεύουσας ενός δήμου διευρυμένου είναι πλέον πολυσήμαντος. Στον καμβά των χρωμάτων της μπορούν να σχεδιαστούν άπειρες δυνατότητες, ώστε να καταστεί το ορόσημο νέων εικόνων, πηγαίων συναισθημάτων και ιδεών, ένα έδαφος δηλαδή έμπλεο γόνιμων ευκαιριών, που αν τις τοποθετήσουμε σωστά θα συναποτελέσουν τη συγκολλητική ύλη στο πάζλ τής υγιούς ανάπτυξης. Σε μια τέτοια συνθήκη καταστάσεων, αναμφίβολα τα οφέλη θα ήταν σημαντικά για όλους. Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας πρώτιστα να γίνουμε φορείς προτάσεων, καθώς και ευρύτερων προβληματισμών σχετικά με το παρόν και το μέλλον τής περιοχής όπου ζούμε, σε έναν αποτελεσματικό διάλογο που θα δώσει στον συγκερασμό παραδοσιακού και καινοτόμου την πρακτική εφαρμογή του.

Η Αμφιλοχία, ο Καρβασαράς των νεότερων χρόνων, στήριξε την οικονομική της δράση στην επίκαιρη γεωγραφική της θέση. Εξελίχθηκε, δηλαδή,  στο σημαντικό για την περιοχή καραβάν σεράι, έναν αναπτυσσόμενο διαμετακομιστικό σταθμό υπηρεσιών, «πνεύμονα» εμπορίου για τη δυτική Ελλάδα. Σε αυτό το εύφορο έδαφος εναλλακτικών ιδεών των προπατόρων μας οφείλουμε κι εμείς οι επίγονοι να στηρίξουμε τη αναθέρμανση των αναπτυξιακών εκείνων συνιστωσών της πόλης μας που θα την αναδείξουν σε σύγχρονο τουριστικό κέντρο με ποικιλία διεξόδων αναψυχής, διασκέδασης και πολιτιστικών δράσεων.

Η «Αμβρακία Οδός» βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Ως εκ τούτου, το συγκοινωνιακό φορτίο θα μειωθεί αισθητά στην πόλη μας. Κάποιοι διαβλέπουν σε αυτό το γεγονός μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Κι, όμως, με τους σωστούς χειρισμούς, είναι εφικτή η αντιστροφή τής προδιαγεγραμμένης πορείας των πραγμάτων. Όπως κάθε δήμος με σχέδιο και προγραμματισμό, θα πρέπει πρώτον να καταστήσουμε ελκυστικό το τουριστικό μας προϊόν, ανανεώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τα τοπόσημα της πόλης, τον παράλιο άξονα, δηλαδή, από την κεντρική πλατεία έως την ανατολική πλαζ, με ταυτόχρονη διαπλάτυνση και  δενδροφύτευση, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα πεδίο πεζοπορίας και ποδηλασίας. Θα αναδειχτεί έτσι ολόκληρη η ζώνη από τον Άγ. Γεώργιο έως το «Σαρδινιάνικο» σε έναν ευχάριστο χώρο αναψυχής. Το πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή αφετηρία για τη συνολική οικονομική ανάνηψη της πόλης. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα απαιτούσε έναν επαρκώς μελετημένο σχεδιασμό κινήτρων, φορολογικών και άλλων, για την ενίσχυση τόσο των υπαρχόντων επιχειρηματιών όσο και για την προσέλκυση καινούργιων από τις γύρω περιοχές, φέρνοντας μαζί τους τον δικό τους κόσμο επισκεπτών και τις δικές τους ιδέες επιχειρηματικότητας. Είναι, άλλωστε, παράλογο να συνορεύουμε με δύο μεγάλες πόλεις, Αγρίνιο, Άρτα και να μην έχουμε ως δήμος σχεδόν κανένα οικονομικό όφελος από τις ανάγκες τού πληθυσμού τους για αναψυχή και διασκέδαση.

Τα τελευταία χρόνια, η Αμφιλοχία τείνει να μεταβληθεί σε άχρωμη τσιμεντούπολη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί με τη δημιουργία ενός ενοποιημένου δικτύου πάρκων, πλατειών και αθλοπαιδιών. Η μετατροπή τού χώρου τής πρώην Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Χαβίνη, σε πάρκο και σύγχρονη παιδική χαρά, με την παράλληλη αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου γειτονικού γηπέδου μπάσκετ, αναμφίβολα θα συμβάλουν σημαντικά στον σκοπό αυτό. Ακολούθως, η επέκταση και ο καλλωπισμός τής κεντρικής πλατείας θα την προαγάγουν στον πραγματικό λειτουργικό της ρόλο ως διαδημοτικό κέντρο. Στην ουσιαστική αναζωογόνηση του κέντρου, θα συνεισφέρει ασφαλώς και η  επέκταση του σχεδίου πόλεως, καθώς και  η οριοθέτηση χώρων στάθμευσης,  αλλάζοντας έτσι  την γενική εικόνα της πόλης. Συγχρόνως, η ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την διάσωση των εναπομεινάντων πέτρινων αιωνόβιων κτιρίων τής πόλης, καθώς και για την επέκταση των υπαρχόντων μονοπατιών και πεζοδρόμων θα ενισχύσουν το παραδοσιακό προφίλ της.

Στο πλαίσιο αυτο, η καλλιέργεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας,  δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των πολιτιστικών φορέων τού δήμου, εντός  κοινών κατευθύνσεων και οραμάτων. Η Αμφιλοχία οφείλει να καταστεί ο πυρήνας τού σχεδιασμού αυτού, με τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, και αίθουσας Κινηματογράφου και Θεάτρου. Η τοποθεσία της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι ιδανική για τη διαμόρφωσή της σε πολυχώρο πολιτισμού, ώστε οι πολίτες να έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς και διεξόδου στις πνευματικές τους αναζητήσεις. Από την άλλη, τα «Πανακαρνάνεια», ο μακρόχρονος και ιστορικός αυτός θεσμός, είναι καιρός να οργανωθεί με βάση τις αρχές και επιδιώξεις ενός αληθινά πλουραλιστικού φεστιβάλ, δηλαδή αναβαθμισμένος σε επίπεδο ποιότητας και ενταγμένος σε ειδικά επιλεγμένους τοπομορφολογικά χώρους, προκειμένου να καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Η διοργάνωση πολυθεματικών εκδηλώσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των δήμων που επιδιώκουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους. Η προβολή των τοπικών μας προϊόντων με τη μορφή θεματικών γιορτών, όπως  η γιορτή γαρίδας – σαρδέλας – ελιάς – τυριού, θα ενισχύσει τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα, η Εμποροπανήγυρη πρέπει να δώσει τη θέση της στην Εμπορική Έκθεση Αμφιλοχίας, πλαισιωμένη από τοπικά  δρώμενα και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ο δήμος μας, επίσης, μπορεί να καταστεί καλλιτεχνικό κέντρο, μέσω της διοργάνωσης ετήσιων διαγωνισμών λογοτεχνικής και εικαστικής δημιουργίας πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς και μέσω τής φιλοξενίας διαγωνισμών μουσικής και θεατρικής έκφρασης από ομάδες μαθητών τής ευρύτερης περιοχής.  Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος τής Φιλαρμονικής πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποτελέσει βαρόμετρο για τη μουσική παιδεία των δημοτών. Ενώ την περίοδο των εορτών, Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Αγίου Αθανασίου – Αποκριών – Πάσχα, κρίνεται  αναγκαία η διοργάνωση εκδηλώσεων, με γνώμονα την εκ νέου γνωριμία μας με τα ήθη και έθιμά μας.

Ο δήμος μας διαθέτει μοναδικής αισθητικής φυσικές ομορφιές. Τόσο το παράκτιο όσο και το ορεινό του κομμάτι, εφόσον συνδυαστούν αρμονικά, μπορούν να συναποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αδιάλειπτης εισροής επισκεπτών όλες τις εποχές τού χρόνου. Τα διαμερίσματά μας, χάρη στα ιδιότυπα παραδοσιακά τους χαρακτηριστικά, είναι δυνατό να εξελιχθούν σε τουριστικούς προορισμούς υψηλής ποιοτικής στάθμης. Από το εμπνευστικό ηλιοβασίλεμα στην παραλία Μπούκας έως την αρχιτεκτονική μαγεία τού παλαιού Λουτρού και τις φυσιοδιφικές αναφορές τού παρθένου δρυόδασους στα Ρέθα και τον Σταθά, ο δήμος μας προσφέρει ευρείας κλίμακας επιλογές. Εκείνο που απαιτείται από εμάς είναι η προσεγμένη προσέγγιση και προβολή του τουριστικού μας κεφαλαίου, ώστε να ξαναμπούμε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη τής περιοχής.

Η προώθηση και η ποιοτική αναβάθμιση δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε αλληλουχία με το φυσικό κάλλος τού τόπου μας, όπως το αλεξίπτωτο πλαγιάς στον Εμπεσό, οι ορειβατικές διαδρομές και η ορεινή ποδηλασία στον Π. Σταθά, είναι δράσεις που μπορούν να συγκεντρώσουν υψηλή επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ενώ η ταυτόχρονη στήριξη των ιαματικών λουτρών Αλευράδας (από τα περιεκτικότερα σε θερμομεταλλικά στοιχεία τής χώρας) και η παράλληλη προβολή του ιαματικού χαρακτήρα τής πλάζ Μπούκας (τα αμμόλουτρά της διακρίνονται για τον θεραπευτικό τους χαρακτήρα σε ρευματοειδείς και αρθριτικές παθήσεις) θα συναποτελέσουν ατμομηχανή οικονομικής άνθησης. Ενώ, παράλληλα, με την ορθή διαχείριση των μοναδικών σε ποικιλομορφία παραλιών του δήμου μας (Αμφιλοχίας – Σπάρτου – Μπούκας – Λουτρού –  Ανοιξιατίκου – Μενιδίου) θα τον καταστήσουν σε κέντρο παραθερισμού της ευρύτερης περιοχής.

Η Αμφιλοχία, Αν…  σκέψεις και ιδέες, που «Αν» είχαν πραγματοποιηθεί, αναμφίβολα ο δήμος μας θα παρουσιαζόταν ανταγωνιστικά σε πλεονεκτικότερη θέση σε σύγκριση με τους γείτονές του. Ας ελπίσουμε, ωστόσο, ότι θα αποτελέσουν τη γονιμοποιητική μαγιά, για αλλαγή ρότας και τροχοδρόμηση σε νέες ράγες, πριν να είναι αργά για οποιαδήποτε εναλλακτική πορεία.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 588 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.