Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:22 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 19:50

Η Δυτική Ελλάδα βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση – Ξεκινούν τα δίκτυα φυσικού αερίου για χιλιάδες συνδέσεις

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Σήμερα είναι μία μέρα δικαίωσης για όλους μας. Μία μέρα νέας ελπίδας για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας, αφού το όραμά μας για έναν τόπο στον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει παντού, δεν ακυρώνεται και δεν αναστέλλεται. Αντίθετα, εργαστήκαμε σκληρά και με σχέδιο για να είμαστε σε θέση να λέμε ότι τα τοπικά δίκτυα φυσικού αερίου θα αποτελέσουν την πολύτιμη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί αργότερα ένα πολύ πιο εκτεταμένο δίκτυο ροής φυσικού αερίου, που δεν θα φτάνει πλέον με βυτιοφόρα σε δεξαμενές, αλλά μέσω αγωγού».

Με την αρχή μιας νέας εποχής συνέδεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, την έναρξη κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης», που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 17 Μάϊου 2022 σε ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην Πάτρα (πολυχώρος Royal) η ΔΕΔΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο Υπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε  σημαντικό βήμα για την περιφερειακή ανάπτυξη την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. «Φέρνουμε ένα καθαρό και φθηνό καύσιμο σε πολίτες που μέχρι σήμερα δεν έχουν πρόσβαση. Ένα καύσιμο που διευκολύνει τη λειτουργία συστημάτων θέρμανσης και βοηθάει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα και ειδικότερα τις παραγωγικές μονάδες. Έτσι οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ώστε να μπορούν με ίσους όρους να ανταγωνίζονται άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκρέκας, κάνοντας προσωπική αναφορά στον Περιφερειάρχη σε σχέση την μεθοδικότητα και επιμονή που επέδειξε για την υλοποίηση του έργου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, αναφέρθηκε στο στόχο για ισότιμη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο μεγάλο αγαθό της ενέργειας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αλλαγές που σηματοδοτεί για τη Δυτική Ελλάδα η προμήθεια υγροποιημένου αερίου. Συγκεκριμένα τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

«Με μεγάλη υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε σήμερα, από την πόλη της Πάτρας, το έργο επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ένα έργο μοναδικό και πρωτοποριακό τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Ευρώπη, που βγάζει από την ενεργειακή απομόνωση μια από τις πιο σημαντικές και παράλληλα, πιο αδικημένες γεωγραφικά ζώνες της χώρας. Είναι γνωστό ότι η Πάτρα, όπως και το σύνολο των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου, βρίσκεται μακριά από την όδευση του αγωγού μεταφοράς του αερίου και, συνεπώς, είναι αποκλεισμένη από την τροφοδοσία με φυσικό αέριο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Αυτόν τον αποκλεισμό έρχεται να άρει η ΔΕΔΑ, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη σύγχρονη τεχνολογία του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η οποία είναι ασφαλής, καινοτόμος και περιβαλλοντικά πιο ήπια.

Με το εμβληματικό αυτό έργο, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ θα κινητοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας».

Ο Πρόεδρος της  ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Βασίλης Κοτρώνης υπογράμμισε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί για την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο, την έναρξη του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου, με άμεσο όφελος στον πολίτη, από την εποχή της ηλεκτροδότησης τους.

Επενδύσεις σε δίκτυα φυσικού αερίου ύψους 42,3 εκατ. ευρώ για τις πόλεις αυτές έως το 2023, έρχονται να αλλάξουν το ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, η οποία μέσω της διοίκησης της και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, έτρεξε να ενστερνιστεί το όραμα της εταιρείας μας, συγχρηματοδοτώντας τα έργα από το ΕΣΠΑ και να το κάνει μέρος του δικού της οράματος για τον τόπο σας».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης παρατήρησε: «Όπως βλέπετε λοιπόν, όχι μόνο δεν αφήσαμε τίποτα να πέσει κάτω και δεν εγκαταλείψαμε το παραμικρό, αλλά αυτό που βρήκαμε ως μία πρωτόλεια σκέψη, το μετατρέψαμε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε έργο» τόνισε ο κ. Φαρμάκης κάνοντας εκτενή αναφορά στις συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2019 και έφτασαν έως του σημείου, αφενός να υπερδιπλασιαστούν οι αρχικώς προβλεφθέντες οικιακοί χρήστες των τοπικών δικτύων και αφετέρου, η ΔΕΣΦΑ να εντάξει στο σχέδιο ανάπτυξής της, την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης τα πρώτα νοικοκυριά και οι πρώτες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, σε λίγους μήνες. Θύμισε πως πρόκειται για ένα έργο που μέσω της Περιφέρειας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με ποσό περίπου 22,5 εκ. ευρώ και προβλέπει την κατασκευή ενός δικτύου 208 χλμ, που θα συνδέσει χιλιάδες οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες με το φυσικό αέριο στις τρεις μεγάλες πόλεις, δηλαδή την Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο.

Συγκεκριμένα, βάσει του σχεδιασμού, προβλέπονται οι εξής συνδέσεις:

  • Για την πόλη της Πάτρας προβλέπεται η σύνδεση 5.747 οικιακών χρηστών αντί για 3.747 του παλαιού προγράμματος καθώς επίσης, 178 εμπορικών και 20 βιομηχανικών χρηστών.
  • Για την πόλη του Αγρινίου προβλέπεται η σύνδεση 2.824 οικιακών χρηστών αντί για 724, καθώς επίσης 232 εμπορικών και 3 βιομηχανικών χρηστών.
  • Για την πόλη του Πύργου προβλέπεται η σύνδεση 607 οικιακών χρηστών αντί για 347, καθώς επίσης 51 εμπορικών χρηστών.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και κατέληξε: «Και δεν γυρίζει πίσω, ειδικά για τη Δυτική Ελλάδα, που μέρα με τη μέρα γίνεται πια ο τόπος που θα έπρεπε ήδη να είναι, δηλαδή ένας τόπος ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής, ένας τόπος εξωστρέφειας, ένας τόπος καλύτερος για όλους».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι Περιφέρεια και ΔΕΔΑ έκαναν τεράστιες προσπάθειες για να φθάσουμε στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου και παρατήρησε ότι μία – μία οι εκκρεμότητες της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζονται.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν οι Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, όπως επίσης οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ιάσων Φωτήλας και Άγγελος Τσιγκρής του οποίου αναγνώστηκε μήνυμα.

Διαβάστηκε 390 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.