Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:20 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 20:45

«Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων χρειαζόμαστε εκπαίδευση και στο Αγρίνιο»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων χρειαζόμαστε εκπαίδευση και στο Αγρίνιο» αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση”, το οποία αναλυτικά έχει ως εξής: 

Το «παλεύουν» πολλοί συμπολίτες μας που προσπαθούν να κάνουν το σωστό, φαίνεται όμως ότι δουλειά δεν γίνεται με τους ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων σε πολλές περιοχές του Αγρινίου.

Κάπως έτσι κάποιοι αφήνουν σημειώματα- παραινέσεις ακόμη και στα… δέντρα προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι ιδιοκτήτες, ειδικά των σκύλων, και να μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους.

Η φωτογραφία είναι από …κάλεσμα πολίτη στην περιοχή της «μεγάλης βόλτας» που ξεκινά από τα Πανεπιστήμια με κατεύθυνση είτε την Αγία Βαρβάρα είτε τον Αη- Γιάννη Ρηγανά.

Παρακαλεί όλους τους φιλόζωους που βγάζουν βόλτα τα ζώα τους να μαζεύουν τα περιττώματα και γενικά όσα σκουπίδια παράγονται από αυτή την βόλτα, σε πεζοδρόμια ή αλλού.

Το «δίπλα μένουμε άνθρωποι» και το «αλλιώς πάρτε μια τσάντα να τα μαζεύετε» φανερώνουν απελπισία αλλά και έλλειψη κάθε μέριμνας.

Το φαινόμενο δεν είναι ούτε τωρινό ούτε τοπικό, αποτελεί μεγάλη διαμάχη κυρίως ανάμεσα στους κηδεμόνες σκύλων και μη.

Οι πρώτοι πολύ συχνά δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους κατά τη διάρκεια της βόλτας τους με το σκύλο τους, μη μαζεύοντας τις ακαθαρσίες του ζώου τους και προκαλώντας πολύ συχνά την οργή των συμπολιτών τους, οι οποίοι δικαίως παραπονιούνται για έλλειψη σεβασμού απέναντί τους.

Η περισυλλογή των περιττωμάτων του ζώου μας αποτελεί στάση ζωής απέναντι στο περιβάλλον και στους γύρω μας, ενώ η μη περισυλλογή τους καθίσταται πλέον και παράνομη σύμφωνα με το νόμο 4235/2014 και διώκεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να πέφτουν πρόστιμα από την Δημοτική Αστυνομία για τέτοιο θέμα. Καλά για την άλλη, την… επίσημη Αστυνομία, ούτε λόγος.

Υπάρχουν και προεκτάσεις που σχετίζονται με τη δυσφήμηση της ίδιας της φιλοζωΐας από όσους έχουν ήδη την προκατάληψη.

Η μη περισυλλογή των περιττωμάτων του ζώου μας αποτελεί την πρώτη αιτία να το αντιπαθήσει κάποιος και ειδικά για τον σκύλο που βγάζουμε βόλτα, συχνά κάνει τους μη φιλόζωους να λένε πως η συνύπαρξη μας με έναν σκύλο αποτελεί «βάρος» για τον κοινωνικό μας περίγυρο.

Κάπως έτσι ορισμένοι οδηγούνται στο να «καθαρίσουν» τη γειτονιά από τα σκυλιά, δήθεν γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν την εικόνα της πόλης με περιττώματα ζώων.

Παρουσιάζεται, δηλαδή, σαν ένδειξη πολιτισμού η έκφραση της πιο απολίτιστης συμπεριφοράς, η εχθρότητα  προς τα άλλα ζωντανά γύρω μας.

«Οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων χρειαζόμαστε εκπαίδευση και στο Αγρίνιο»
Ο Κώστας Μπιτσικώκος

«Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μας, των πολιτών», εξηγεί ο Κώστας Μπιτσικώκος, συμπατριώτης μας εκπαιδευτής και εκτροφέας σκύλων και προσθέτει: «Το ζώο μπορεί μόνο να εκπαιδευτεί να κάνει την ανάγκη του έξω ή να την κάνει σε χώμα κλπ.

Είναι το ένστικτό του να μην την κάνει εκεί που ζει, ώστε να μην προδίδεται ο χώρος του. Αυτή είναι η φύση του, όμως σταματά εκεί, το περιβάλλον που ζούμε είναι αστικό, δεν είναι η φύση και άρα τους όρους τους βάζουμε εμείς.

Με άλλα λόγια, το ζώο που πρέπει να εκπαιδευτεί για να μαζεύει ό, τι αποβάλλει το δεσποζόμενο είναι ο άνθρωπος.

Εμείς πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το σωστό και να προστατεύουμε το περιβάλλον που ζούμε μαζί με τα άλλα πλάσματα της φύσης».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 371 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.