Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:20 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 18:24

Ολική έκλειψη Σελήνης: «Ματωμένο φεγγάρι» στις 16 Μαΐου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ολική έκλειψη Σελήνης που θα σημειωθεί τη Δευτέρα 16 Μαϊου θα είναι ορατή από περιοχές της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού.

Το φαινόμενο της oλικής έκλειψης της Σελήνης θα κορυφωθεί στις 16 Μαΐου στις 07:30 ώρα Ελλάδος. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις του 2022. Η επόμενη θα σημειωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2022 και θα είναι εν μέρει ορατή από την Ασία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική, τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, την Αρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής.

H Σελήνη θα εισέλθει στην παρασκιά της Γης στις 04:32 και θα ξεκινήσει προοδευτικά να σκιάζεται ελαφρά ενώ θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 11 μοιρών πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί πιστοποιημένα γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι ένα ασφαλές γεγονός. Επίσης, σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η φάση ολικότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από λίγα μόνο λεπτά.

Το όλο φαινόμενο θα παρατηρηθεί στο λυκαυγές (φωτεινός ουρανός – ξημέρωμα). Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά που ρίχνει η Γη στο διάστημα. Η σκιά της Γης χωρίζεται σε δύο μέρη, το εξωτερικό αμυδρότερο κομμάτι που ονομάζεται «παρασκιά» και το κεντρικό μέρος που ονομάζεται «σκιά».

Όταν η Σελήνη διέρχεται από την παρασκιά, η σκίαση είναι λιγότερο έντονη και παρατηρείται ευκολότερα φωτογραφικά. Όταν η Σελήνη διέρχεται από την σκιά, το φαινόμενο είναι πιο εύκολα ορατό ακόμα και στον γυμνό οφθαλμό.

Για την παρατήρηση του φαινομένου χρειάζεται ανοικτός καθαρός ορίζοντας στα δυτικά και χαμηλά.

Λόγω του χαμηλού ύψους της Σελήνης το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα φωτογενές και κατάλληλο για φωτογράφιση σε συνδυασμό με τοπίο.

newsit.gr

Διαβάστηκε 657 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.