Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  4:07 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 05 Μαϊος 2022 23:32

Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης: Γιατί τρέχουμε από το Αγρίνιο σε όλη τη χώρα;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης: Γιατί τρέχουμε από το Αγρίνιο σε όλη τη χώρα διερωτάται μέσα από το δημοσίευμά της η εφημερίδα “Συνείδηση”; Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά τις επαφές του προέδρου της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) Γιώργοy Χατζαράκη με τοπικούς παράγοντες των Σερρών ώστε να λειτουργήσει για πρώτη φορά τμήμα της Σχολής στην συγκεκριμένη πόλη- και μάλιστα άμεσα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-,  γεννήθηκε πάλι το γνωστό ερώτημα: εμείς τι κάνουμε;

Από το ακαδημαϊκό έτος 2022 – 2023 θα λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις του 4ου Γενικού Λυκείου Σερρών το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) και το Ετήσιο Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ο Δήμος Σερρών θα παραχωρήσει στην ΑΣΠΑΙΤΕ αίθουσες διδασκαλίας, χώρο γραμματειακής υποστήριξης και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Η/Υ με πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, ενώ παράλληλα θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του Τμήματος.

Το να έχεις τέτοια παραρτήματα ανώτατων σχολών στην πόλη σου μπορεί να μην ανεβάζει πολύ την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην πόλη σου, αλλά σίγουρα ισχυροποιεί την θέση σου στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι από το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή τρέχουν σε άλλες πόλεις και εκπαιδεύονται σε προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Παρότι υπάρχει τμήμα και στην Κοζάνη και στην Θεσσαλονίκη και στις Σάπες της Θράκης, οι Σέρρες κατάφεραν να μπουν στον χάρτη, όταν εμείς ψαχνόμαστε με το τι θα απομείνει από τα εδώ πανεπιστήμια, μιλούμε για ερευνητικά κέντρα ή για νέες σχολές που θα ιδρυθούν.

Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης  ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2002. Ουσιαστικά είναι ο διάδοχος της ΣΕΛΕΤΕ (της Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

Με το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.) οι σπουδαστές οδηγούνται στη λήψη του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ενώ με το Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π.), στη λήψη του  Πιστοποιητικού Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό. Η ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελείται από το Παιδαγωγικό Τμήμα, το τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανολόγων Μηχανικών και εκείνο των Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών.

Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα έχουν όλοι οι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένου από αρμόδιο φορέα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την ακαδημαϊκή ισοτιμία τίτλου της αλλοδαπής.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών στην ΑΣΠΑΙΤΕ οι απόφοιτοι αποκτούν δικαίωμα διδασκαλίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έχουν στα χέρια τους πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας.

Το πτυχίο που χορηγούν τα τμήματα της ΑΣΠΑΙΤΕ παρέχει δικαίωμα διδασκαλίας στην ειδικότητα στη Β/θμια Εκπαίδευση, ενώ αποτελεί και πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας το οποίο ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των Τ.Ε.Ι.

Ουσιαστικά το πτυχίο φέρει και τους δύο τίτλους, αυτόν του εκπαιδευτικού και αυτόν της επαγγελματικής ειδικότητας, με ενιαίο βαθμό.

Για τη λήψη πτυχίου είναι απαραίτητη η παρακολούθηση δέκα ακαδημαϊκών εξαμήνων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα εξάμηνα εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας και της πρακτικής άσκησης.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες τρείς με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Αυτό διαμορφώνεται σύμφωνα με τις δυνατότητες των φοιτητών και του προγραμματισμού της Σχολής  στις ακόλουθες 10 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ρόδο και Κοζάνη.

Γίνεται αντιληπτό ότι στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν μόνο τα Γιάννενα και η Πάτρα ενώ πόλεις όπως η Κοζάνη και η Λιβαδειά έχουν το πρόκριμα αντίθετα από το Αγρίνιο.

Το δε ΠΕΣΥΠ υλοποιείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύψουν μπορεί να λειτουργήσουν και επιπλέον τμήματα.

Μέχρι τώρα υπήρχαν παραρτήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Άργος, Βόλο, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λιβαδειά, Μυτιλήνη, Ρόδο και Σάπες και από το 2005.

Σε σύμπραξη με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού παρέχονται και μεταπτυχιακά ενώ  γίνεται προσπάθεια για την έγκριση και αυτοδύναμων προγραμμάτων.

Απαιτείται δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό μέσω της πύλης ΕΥΔΟΞΟΣ καθώς επίσης και διδακτικές σημειώσεις και υποτροφίες, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Γίνεται αντιληπτό τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για μια πόλη, όπως το Αγρίνιο, όπου πτυχιούχοι που θέλουν τα προσόντα που παρέχει η ΑΣΠΑΙΤΕ φθάνουν να κάνουν τα χαρτιά τους και να φοιτούν ακόμη και στην Κρήτη.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 730 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.