Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:31 μμ
 
wm small
Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 22:27

Κόουτς, η παναιτωλική ψυχολογία δεν χτίζεται με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο 96’…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με πρωτόγνωρο και παρατεταμένο γιουχάρισμα από το σύνολο των φιλάθλων που βρέθηκαν στο γήπεδο συνδυάστηκε η εξασφάλιση της παραμονής, μετά τη λευκή ισοπαλία μεταξύ Παναιτωλικού και Αστέρα στο Αγρίνιο. Η τελευταία φάση ήταν χαρακτηριστική της λανθασμένης νοοτροπίας που ακολουθείται στη διαδικασία των playout συνολικά.

Ο Μεντόζα κερδίζει κόρνερ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ύστερα από όμορφο μπάσιμο και το γήπεδο ξεσηκώνεται ζητώντας γκολ νίκης. Μπροστάρηδες στο γνωστό σύνθημα «Αγρινιάρα βάλε ένα γκολ» οι μαθητές, που γέμισαν την μαθητική κερκίδα αλλά και το «μπαλκόνι»-εξέδρα πάνω από τη μικρή κερκίδα.

Ο Αναστασίου προχωρά σε διπλή αλλαγή. Ο φορ Βέργος, που είναι καλός στο ψηλό παιχνίδι, αντικαθίσταται. Πρώτο φάουλ. Ήταν πασιφανές πως η αλλαγή αυτή δεν έγινε για να αλλάξει η αγωνιστική εικόνα της ομάδας, αλλά για να «ροκανιστεί» χρόνος και να εξασφαλιστεί η ισοπαλία, που ισοδυναμούσε με παραμονή.

Αλλά αλήθεια, ο Παναιτωλικός κινδύνευε να χάσει την κατηγορία; Aπό ποιον; Aπό τη Λαμία (σήμερα έχασε και από τον Ιωνικό στην έδρα της); Η οποία έχει πάρει τους μοναδικούς της βαθμούς στα play-out από την χειρότερη ομάδα της διαδικασίας, δηλαδή τον Παναιτωλικό; Ο μόνος σοβαρός κίνδυνος είναι να καταλάβει την τρίτη θέση από το τέλος, καθώς οι υπόλοιπες ομάδες των play-out «δεν πετούν χαρταετό», αλλά αντιμετωπίζουν με μια σχετική σοβαρότητα τα εναπομείναντα βαθμολογικά αδιάφορα παιχνίδια της σεζόν.

Αυτό θα έπρεπε να κάνει και ο Παναιτωλικός, σεβόμενος πρώτα από όλα την προσπάθεια που έχει γίνει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχει τονιστεί πολλές φορές πόσο ευεργετική ήταν η παρουσία του Αναστασίου για την αγωνιστική αναγέννηση του συλλόγου, μετά τις δυο τραγικές σεζόν. Οι ευθύνες του, όμως, για την κάκιστη εικόνα του Τίτορμου τον τελευταίο μήνα είναι δεδομένη.

Το δεύτερο και βασικό χθεσινό φάουλ, βέβαια, ήταν ο τρόπος εκτέλεσης του κόρνερ της τελευταίας φάσης. Στην γωνία βρίσκεται ο Μπαρμπόσα, αρκετά καλός εκτελεστής στημένων και κάνει πάσα. Η μπάλα γυρίζει προς τα πίσω, καταλήγει στον Φλόρες που πάει προς το πλάγιο για να κερδίσει χρόνο και ακούγεται το σφύριγμα της λήξης.

Στα δημοσιογραφικά θεωρεία κοιταζόμαστε απορημένοι μεταξύ μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Ο κόσμος αρχικά απορεί κι αυτός και στη συνέχεια αποδοκιμάζει έντονα και μαζικά . Και πολύ καλά κάνει.

Όταν οι φίλαθλοι ξεσηκώνονται με σκοπό να εμψυχώσουν την ομάδα να πετύχει γκολ νίκης, κι ενώ έχουν υπομείνει 95 λεπτά μιας ακόμα κάκιστης εμφάνισης, δεν λειτουργείς έτσι. Κυνηγάς το γκολ. Η εξασφάλιση της ισοπαλίας δεν αποτελεί δικαιολογία. Εάν φοβάσαι ότι θα δεχθείς αντεπίθεση (αλλά ποια αντεπίθεση θα γινόταν σε νεκρό χρόνο;) κρατάς στην άμυνα περισσότερους παίκτες. Την προσπάθεια για γκολ, όμως, την κάνεις, έστω και με λιγότερους επιτιθέμενους.

Δυστυχώς, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στο τέλος, ο Αναστασίου δεν είχε πρόβλημα με την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ίσως ήταν και δικές του οι οδηγίες, ώστε η ομάδα να κατοχυρώσει το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στα play-out. Τρίτο φάουλ, λοιπόν.

Κόουτς, αυτή η νοοτροπία είναι ξένη στον Παναιτωλικό. Για αυτό και δεν την ανέχτηκε ο κόσμος, γιουχάροντας στο τέλος.  Όχι, ο Παναιτωλικός δεν ήταν ποτέ, ούτε έγινε φέτος υπερομάδα. Έχει χάσει πάμπολλους βαθμούς από αφέλεια. Τόσους πολλούς που ήταν ικανοί να τον οδηγήσουν ακόμα και στα play-offs. Και πάλι, όμως, τα όσα συνέβησαν στις τελευταίες στιγμές του χθεσινού ματς είναι αδικαιολόγητα. Και αποκλείεται να έγιναν μόνο με πρωτοβουλία των παικτών, χωρίς προπονητικές εντολές.

Kόουτς, τον Παναιτωλικό που θέλουμε να βλέπουμε, τον είδαμε και «τρίβαμε τα μάτια μας» πολλές φορές κατά την τρέχουσα σεζόν. Όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα αναγνώρισε τη δουλειά σου με το όμορφο ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Τίτορμος. Την προσπάθεια αναγνώρισε και ο κόσμος, που χειροκροτούσε τους παίκτες ανεξαρτήτου αποτελέσματος, με εξαίρεση την χθεσινή βραδιά. Και χάρηκε με την ψυχή του με την ανανέωση του συμβολαίου του αναμορφωτή Αναστασίου.

Ο ίδιος κόσμος, λοιπόν, έδωσε ένα σκληρό μάθημα σε παίκτες και προπονητή. Σκληρό αλλά δίκαιο. Το μάθημα αυτό οφείλεται να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και ο Παναιτωλικός να κλείσει τη σεζόν με αξιοπρέπεια. Τρία ματς απομένουν, υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η εικόνα και να επουλωθούν ορισμένες πληγές, πηγαίνοντας προς την επόμενη σεζόν με αισιοδοξία, απαλλαγμένοι από τα μίζερα «σύνδρομα» της προηγούμενης διετίας

Νικόλας Δρέλλιας

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 266 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.