Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:28 μμ
 
wm small
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 19:25

Τζέικομπ Γουίλιαμς: Ο αφροαμερικανός δραπέτης σκλάβος που πολέμησε σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στους περισσότερους ξενίζει η συγκεκριμένη φωτογραφία και αγνοούν τον εικονιζόμενο.

Ο Τζέικομπ Γουίλιαμς από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αφού έζησε σαν σκλάβος σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, κατόρθωσε να δραπετεύσει κι αφού επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοίο, αργότερα συμμετείχε στον πόλεμο ΗΠΑ – Αλγερινών πειρατών το 1815.

Με το τέλος των επιχειρήσεων στην Αλγερία, δούλεψε στο πλοίο ενός εμπόρου χαλιών το οποίο ναυάγησε και ο Γουίλιαμς ξεβράστηκε σε κάποια παραλία της Αθήνας όπου τον διέσωσαν μοναχοί.
Ο Γουίλλιαμς, έχοντας μάθει Ελληνικά, υπηρέτησε τον φιλέλληνα Ναύαρχο Κόχραν, ενώ συμμετείχε σε διάφορες μάχες και ναυμαχίες, στην πολιορκία του Μεσολογγίου, έχοντας λάβει μέρος και στην Έξοδο, αλλά και στην απελευθέρωση της Αθήνας.

Πέθανε το 1829 στην Ελλάδα, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ελεύθερος άνθρωπος σε μία ελεύθερη Ελλάδα, ενώ επιτύμβια στήλη του υπάρχει στο κοιμητήριο του Αγ.Ιωάννη στο Άργος.

Ο Γουίλλιαμς είναι η μοναδική περίπτωση σκλάβου που αφού δραπέτευσε δεν αναζήτησε μια ήρεμη ζωή, αλλά αφιερώθηκε στον αγώνα της ανεξαρτησίας ενός άλλου λαού.
Στέφανος Μάρκου

Πηγή: Αναγνωστόπουλος Γιώργος

Σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές (Μουσείο Φιλελληνισμού), ο Williams κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσμα κανονιού στο χέρι και στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πόρου.

agriniopress.gr

Διαβάστηκε 627 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.