Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:49 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 22:10

Τα απόνερα της Ουκρανίας στην κτηνοτροφία – 35% πάνω οι ζωοτροφές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για αισχροκέρδεια μιλούν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, υπογραμμίζοντας ότι το καλαμπόκι που ήταν στις αποθήκες δεν μπορεί να αυξάνεται λόγω Ουκρανίας τόσο πολύ μέσα σε μια εβδομάδα μόνο. Φόβοι ότι ο φαύλος κύκλος των ανατιμήσεων, όπως τονίζει η εφημερίδα, μέχρι το ράφι θα ρίξει την κατανάλωση και τις τιμές με το κόστος παραγωγής να παραμένει στα ύψη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της “Συνείδησης” έχει ως εξής: 

Σε απόγνωση βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, που αναμένουν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πρωτογενή παραγωγή είναι πολλαπλές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας, που σύντομα θα περάσει και στους καταναλωτές.

Πέρα από τις αυξήσεις- φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, καθώς και του κόστους του πετρελαίου, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με “καπέλο” έως και 100% στα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι με τις αυξήσεις των ζωοτροφών, που εισάγονται σε σημαντικό ποσοστό από Ρωσία και Ουκρανία. Σημειωτέον ότι οι δύο αυτές χώρες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών παγκοσμίως.

Ενώ η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.

Τα απόνερα της Ουκρανίας στην κτηνοτροφία - 35% πάνω οι ζωοτροφές

Ήδη στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στη «Σ» ο Διευθυντής του εργοστασίου ζωοτροφών της «Ένωσης Αγρινίου», Δήμος Μπέτσικας, υπάρχει αύξηση σε όλη τη γκάμα των ζωοτροφών κατά 35% μέσα σε μόνο μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η ανάφλεξη στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ελλείψεις στον ανεφοδιασμό, ωστόσο σύμφωνα με το Δήμο Μπέτσικα διαφαίνονται σιγά –σιγά κάποια φαινόμενα ελλείψεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Η «Ένωση Αγρινίου» πάντως από την πλευρά της όπως υπογράμμισε ο Δήμος Μπέτσικας κάνει ότι είναι δυνατό για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους και τους συνεργάτες της ρίχνοντας από τους τρεις στο ένα μήνα –για παράδειγμα- το περιθώριο αποπληρωμής στις πληρωμές του γάλακτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Αιτωλοακαρνανία των πρόβλημα των ζωοτροφών καθώς ο νοµός είναι ο πρώτος στην εκτροφή αιγοπροβάτων και κατέχει επίσης µια από τις υψηλότερες θέσεις στην εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος.

Οι κτηνοτρόφοι φυσικά έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα αυξημένα κόστη παραγωγής, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια.

Για τους γαλακτοπαραγωγούς μάλιστα της περιοχής το πρόβλημα σε αυτή τη συγκυρία γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και αυτό γιατί αυτή η περίοδος είναι το peak της γαλακτοπαραγωγής.

Η όποια αύξηση υπήρξε το προηγούμενο διάστημα στην τιμή γάλακτος, δεν θα μείνει στην τσέπη των παραγωγών, αφού θα πρέπει με αυτή να πληρώσουν ζωοτροφές σε αυξημένες τιμές. Και πάλι ίσως βρεθούν ζημιωμένοι…

Φαύλος κύκλος μέχρι το ράφι

Σε κάθε περίπτωση οι ζωοτροφές προκαλούν ένα φαύλο κύκλο ανατιμήσεων, που φτάνει και στον τελικό καταναλωτή.

Ήδη στα ράφια των super-market η τιμή της φέτας, που προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές στο γάλα, έχει φτάσει στα 12 ευρώ περίπου με ανοδικές τάσεις.

Οι εκτίμηση που υπάρχει λοιπόν είναι ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει η ζήτηση, αφού οι καταναλωτές θα ψωνίζουν λιγότερο και πέφτοντας η ζήτηση, θα συμπιεστούν και οι τιμές του γάλακτος προς τα κάτω.

Αν όμως στο μεσοδιάστημα δεν έχουν επανέλθει σε φυσιολογικότερα επίπεδα και οι τιμές των ζωοτροφών, τότε οι παραγωγοί δεν θα μπαίνουν απλώς μέσα –όπως λέει η πιάτσα- αλλά και κάτι περισσότερο.

Αισχροκέρδεια

Μπορεί βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία να δημιουργεί μια κρίση με παγκόσμιες διαστάσεις, που φυσικά δεν είναι στο χέρι μας να αμβλυνθεί, ωστόσο παράγοντες της αγοράς αλλά και πολλοί κτηνοτρόφοι με τους οποίους μίλησε η «Σ» δεν κρύβουν τα λόγια τους και μιλούν για αισχροκέρδεια.

«Περσινό ελληνικό καλαμπόκι που ήταν στις αποθήκες, πως είναι δυνατόν μέσα σε δέκα μέρες να πηγαίνει από τα 28 στα 35 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους κτηνοτρόφους που μίλησε στη «Σ».

Τα σιτηρά και τα δημητριακά έχουν γίνει προ πολλού χρηματιστηριακό είδος, οι διακυμάνσεις όμως που καταγράφονται σε περιόδου κρίσεων όπως η σημερινή γίνεται για κάποιος ευκαιρία, για να αισχροκερδήσουν.

«Η χρηματιστηριακή τιμή έχει νόημα όταν μιλάμε για συμβολαιακές προμήθειες σε βάθος χρόνου, όταν όμως «χτυπάς την πόρτα της αποθήκης» και μέσα σε μια εβδομάδα σου ζητούν 7 ή 8 λεπτά παραπάνω το καλαμπόκι, αυτό είναι και αισχροκέρδεια και ωμό εκβιασμός» είπε στη «Σ» άλλος κτηνοτρόφος.

Λύσεις αναζητούνται στις Βρυξέλλες

Το θέμα των ζωοτροφών, αλλά και γενικότερα των αυξήσεων στα κόστη παραγωγής απασχολούν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει κάποιες προτάσεις, ωστόσο περιμένει την ευρωπαϊκής έγκριση.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντάς, πέραν της αύξησης κατά 10 εκατομμύρια ευρώ της στήριξης για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, εισηγείται κίνητρα για την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών για ζωοτροφές ή προϊόντα που λόγω του πολέμου προκαλούν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας.

Μάλιστα και η Γαλλία εισηγείται να σταματήσει κάθε σκέψη για αγρανάπαυση, καθώς πρέπει να αξιοποιηθεί και η τελευταία σπιθαμή παραγωγικής γης στην Ευρώπη.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση τουλάχιστον να απαγορευτεί η διάθεση του καλαμποκιού ως βιοκαύσιμο, προκειμένου οι διαθέσιμες ποσότητες να διοχετευτούν για ζωοτροφές.

Έχει συζητηθεί επίσης η επιδότηση με κουπόνι για την αγορά λιπασμάτων, εφόσον όμως δώσει το “πράσινο φως” η ΕΕ ώστε να μην κατηγορηθεί η χώρα μας για αθέμιτη στήριξη των δικών της αγροτών.

Το ζήτημα όμως είναι κρίσιμο, καθώς όχι μόνο θα σταματήσουν οι εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος επειδή οι αγρότες θα κάνουν αναγκαστικά μικρότερη χρήση λιπασμάτων, να είναι μειωμένη και η εγχώρια παραγωγή.

Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 506 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία