Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  10:28 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 14:41

Εκδήλωση που προκάλεσε συγκίνηση στο Αγρίνιο- Σχολείο τίμησε τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες της Κύπρου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες της Κύπρου τίμησε το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- Λύκειο (φωτο)

Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η εκδήλωση που οργάνωσαν σήμερα, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022,  εκπαιδευτικοί και μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου Αγρινίου.

Ειδικότερα, τιμήθηκε η μνήμη των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων που πολέμησαν και αυτών που θυσιάστηκαν στην επιχείρηση «Νίκη», την «επιχείρηση αυτοκτονίας» που στόχευε στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής του 1974.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο μνημείο του πεσόντος αεροπόρου Βασίλη Παναγόπουλου επί της οδού Μακρή όπου αναρτήθηκε πανό με τα ονόματα των Αιτωλοακαρνάνων ηρώων που πολέμησαν το 1974.

Σύμφωνα με το σχολείο η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο «σειράς δράσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με το εθνικό θέμα της Κύπρου, την ανοιχτή αυτήν πληγή της πατρίδας μας, καθώς και τη γνωριμία με τους τοπικούς ήρωες μας οι οποίοι αγωνίστηκαν αλλά και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μεγαλονήσου».

Οι στιγμές χαρακτηρίστηκαν και από συγκινησιακή φόρτιση καθώς  οι Κωνσταντίνος Μπεσίρης και Κωνσταντίνος Σαλούρος, Αιτωλοακαρνάνες καταδρομείς οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση «Νίκη» πολεμώντας επί κυπριακού εδάφους,  μίλησαν με έκδηλη συγκίνηση για τα βιώματά τους.

Ο Διευθυντής του σχολείου, Ανδρέας Φαναριώτης απηύθυνε χαιρετισμό και εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους μίλησαν και απήγγειλαν ποιήματα- ύμνους στα εθνικά ιδεώδη και στην ειρήνη. Η χορωδία του σχολείου «χρωμάτισε» ηχητικά την εκδήλωση.

Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάσης Σαρδέλης, συγγενείς των μαθητών αλλά και πεσόντων

Αφορμή για την εκδήλωση αποτέλεσε η συμμετοχή στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες», ο οποίος διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Οι Αιτωλοακαρνάνες λοκατζήδες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και στις πολεμικές επιχειρήσεις της  Α΄ Μοίρας Καταδρομών (ΑΜΚ-35 ΜΚ) στην Κύπρο το έτος 1974 σύμφωνα με τον πολεμικό σύλλογο Κομάντος ’74. Με μαύρα γράμματα οι ήρωες που έχασαν τη ζωή τους.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 554 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News