Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  6:44 μμ
 
wm small
Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 18:36

Το τέλος της Τουρκίας!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία ακολουθεί μια ιδιαίτερα ξέφρενη και αλαζονική πορεία στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο. Ο σημερινός ηγέτης της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στηριζόμενος κυρίως στην ισχύ των Ενόπλων του Δυνάμεων, στο μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας και εκμεταλλευόμενος την προϊούσα ισλαμοποίηση της «ηλίθιας ουμανιστικής» Ευρώπης, τις σχέσεις με τον διαρκώς αυξανόμενο ισλαμικό κόσμο και την μερική μετατόπιση των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ ανατολικότερα, δομεί τον τουρκικό αναθεωρητισμό, σε συνδυασμό με την εσωτερική όσμωση κεμαλισμού-ισλαμισμού, προωθώντας την Τουρκία στο βάθρο της περιφερειακής δύναμης. Αυτό θα είναι το εφαλτήριο για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας με τελικό σκοπό να καταστεί μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος!

Ο εμβληματικός αυτός ηγέτης της γείτονος, εκτιμώντας ότι η ιστορία δεν του παρέχει επαρκή χρόνο, επέλεξε την οδό της «ταχείας εξέλιξης των γεγονότων», κάτι το οποίο όμως αναμένεται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα  και η Τουρκία να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο από ότι κράτησε ζωντανό ο Μουσταφά Κεμάλ μετά από τις ήττες στους Βαλκανικούς πολέμους καθώς και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι αυτό διότι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δομούνται και πάλι στην διάδοχό της, την σύγχρονη Τουρκία.

Μελετώντας την ιστορία, ας δούμε τα κύρια αίτια κατάρρευσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον περασμένο αιώνα. Αυτά είναι:

-Η θρησκεία, το Ισλάμ, που αποτελούσε την βασική Αρχή του κράτους, με τον Σουλτάνο, εκτός από κοσμική εξουσία με τον ανώτερο αυτοκρατορικό τίτλο Πατισάχ (=κύριος βασιλέων) να κατέχει και την θρησκευτική εξουσία ως Χαλίφης (=διάδοχος του Μωάμεθ).

-Η οικονομική κατάρρευση, λόγω κυρίως της αδυναμίας εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της αχανούς αυτοκρατορίας και του συνακόλουθου δανεισμού από τις τότε ισχυρά οικονομικές δυνάμεις της Δύσης (11 δάνεια από το 1858 μέχρι το 1875 και πλήρης χρεωκοπία το 1876).

-Η ιμπεριαλιστική πολιτική της Ρωσίας, η οποία πάντοτε ήθελε να κατέβει στις «θερμές θάλασσες» μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων.  Εδώ υπήρξε και το πρόσχημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών, αλλά ιδιαίτερα η περίφημη διαθήκη του Μεγάλου Πέτρου περί διαμελισμού της Τουρκίας!

-Η εξασθένηση της κεντρικής εξουσίας και οι συνακόλουθες  επαναστάσεις των εθνικών οντοτήτων εντός της αυτοκρατορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το γένος των Ρωμιών (το Ελληνικό Έθνος), που υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε πάρει στα χέρια του μεγάλο μέρος της πολυκεντρικής εξουσίας και ταλάνιζε την αυτοκρατορία με συνεχείς εξεργέσεις.

Ερχόμαστε τώρα στο παρόν, στην Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή επί 19 συναπτά έτη, ήτοι από το 2003 όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της γείτονος χώρας, ενώ από τον Αύγουστο του 2014 είναι Πρόεδρός της. Ο ιδιότυπος αυτός «δικτάτορας» των Τούρκων δεν μπορεί να ζήσει υπό την σκιά του Κεμάλ και επιθυμεί να τον ξεπεράσει σε δόξα! Ήδη τον ξεπέρασε σε χρόνια εξουσίας (ο Κεμάλ μεσουρανούσε στην Τουρκία επί 18 συναπτά έτη, από το 1920 μέχρι το 1938).

Έτσι, ο Ερντογάν, ωθώντας τις εξελίξεις με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα, τελικά θα αποδειχθεί ο μοιραίος ηγέτης και, αντί της αναβίωσης, θα έχουμε περαιτέρω διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την κατάρρευση της διαδόχου Τουρκικής «Δημοκρατίας», γιατί τα αίτια και οι συνθήκες διαμορφώνονται παρομοίως και πάλι, ως εξής:

-Η θρησκεία (Ισλάμ) καθίσταται το πιο βασικό πολιτικό εργαλείο του νεο-οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού, η μαντήλα έχει γίνει σήμα κατατεθέν της νέας Τουρκίας, και ο παντοδύναμος πολιτικός ηγέτης Ερντογάν ονειρεύεται τον τίτλο του «Χαλίφη».

-Η οικονομική κατάρρευση είναι πλέον θέμα χρόνου! Η τουρκική λίρα καταρρέει  λόγω των τρομερών ποσών που δαπανώνται για την τουρκική πολεμική μηχανή, την εξωτερική πολιτική και τις μυστικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας και το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί, καθώς και τις άτυπες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Έτσι, ενώ το 2005 με την εμφάνιση του νέου νομίσματος το ευρώ είχε 1,7 λίρες, σήμερα έχει 15,5 λίρες! Εάν δε, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία) δεν βρίσκονταν δεσμευμένες με δάνεια-επενδύσεις συνολικά πλέον των 150 δις ευρώ εντός της Τουρκίας, τώρα αυτή θα είχε ήδη παντελώς καταρρεύσει!

-Η πολιτική της Ρωσίας, που δεν ξεχνά την διαθήκη του Μ. Πέτρου, δεν αλλάζει. Παρότι φαίνεται να έχει συνάψει μια προσωρινή υβριδική συμμαχική σχέση, αυτή είναι πολύ εύθραυστη, καθώς νοιώθει πλέον να απειλείται κι αυτή από τον μεγαλοϊδεατισμό της Τουρκίας (βλ. κινήσεις-απαιτήσεις Τουρκίας για ισλαμικό τόξο τουρκόφωνων κρατών π. Σοβ. Ένωσης, Κριμαία, Ουκρανία κλπ). Η Ρωσία έχοντας αποκτήσει ήδη σημαντικές προσβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται τελικά να δράσει υπονομευτικά και σημαντικά εναντίον της Τουρκίας.

-Τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, τα οποία τιθασεύονται προς το παρόν λόγω των πολεμικών εμπλοκών της χώρας, αναμένεται να γιγαντωθούν, καθόσον με την ήδη υπάρχουσα στο Β. Ιράκ Κουρδική κρατική οντότητα και την οσονούπω δημιουργία της επόμενης στη Β. Συρία, δεν θα αργήσει να δονείται και το εσωτερικό της Τουρκίας από τα είκοσι περίπου εκατομμύρια Κούρδους που χρόνια τώρα επιθυμούν και αγωνίζονται να έχουν κι αυτοί το δικό τους κράτος.

-Η Ελλάδα, που παρά τις όποιες αδυναμίες της, συνεχίζει να αποτελεί, λόγω της γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και παγκόσμιας πολιτισμικής της αξίας, το μεγάλο εμπόδιο στον νέο-οθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό. Αυτήν, την Ελλάδα κατατάσσει η ιστορική μοίρα και αυτή αναμένεται να δώσει ακόμη ένα «μάθημα» στον εξ ανατολών επιβουλέα, όπως έπραξε με την Επανάσταση πριν 200 χρόνια και ατύχησε να το κάνει ολοκληρωτικά το 1919-1922, λόγω διαφόρων τραγικών λαθών.

Αυτή είναι λοιπόν η πορεία της σημερινής Τουρκίας, η οποία με ευθύνη του ηγέτη της Ταγίπ Ερντογάν βαδίζει στην κυριολεξία «στην κόψη του ξυραφιού»! Πολύ σύντομα θα λάβουν χώρα τα γεγονότα εκείνα, που θα ανατρέψουν τα όνειρα της γείτονος χώρας, που με την διαχρονική αρπακτική νοοτροπία και αλαζονική πολιτική της, δεν επέτρεψε (και δεν επιτρέπει) την εδραίωση της ειρήνης, προς όφελος του λαού της και των άλλων γειτονικών λαών.

Η διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται! Έρχεται το τέλος της Τουρκίας!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
 
πηγή φωτο: NewsBomb.gr
 
Διαβάστηκε 1025 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία