Τρίτη, 2η Ιουλίου 2024  7:58 πμ
Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 18:05

Παίζει τα ρέστα της η μηχανοπαρέα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αφού πρώτα θησαύρισε με την Πρόσκληση για το ΟΣΔΕ, τώρα προσφεύγει εναντίον της!

Όχι σε τεχνητές λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα - Οι προδικαστικές προσφυγές για το διαγωνισμό του ΟΣΔΕ και το βαθιά πολιτικό ζήτημα.

«Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους», είχε πει κάποτε ένας Βρετανός τραπεζίτης, ο Βαρώνος Ρότσιλντν.

Στον αγροτικό χώρο σήμερα, διαπιστώνουμε τη μεγάλη αντίφαση: από τη μία πλευρά βρίσκονται οι άνθρωποι της παραγωγής, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη που πλέον καθιστούν δύσκολή και αυτή ακόμη την ίδια την παραγωγή και από την άλλη είναι οι κερδοσκόποι εκείνοι, οι οποίοι θέλησαν να «ηγηθούν» του χώρου, οι οποίοι και έχουν να διαχειριστούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που με σκανδαλώδεις προσκλήσεις έβγαλαν τα προηγούμενα χρόνια, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

  • Ο Τεχνικός Σύμβουλος ή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι η Neuropublic και η Gaia Επιχειρείν Α.Ε., κατά τη συνήθη τακτική τους, αδιαφορώντας ακόμη και για τις διαδοχικές σε βάρος τους δικαστικές αποφάσεις, εκείνες που δικαίωσαν απολύτως τα ΚΥΔ που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς, για τα οποία ΚΥΔ η Ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι καλώς έπραξαν αφού καμία υπηρεσία δεν δεχόταν από τον δήθεν Συντονιστή, με προδικαστικές προσφυγές επιχειρούν να μπλοκάρουν τη διαγωνιστική διαδικασία για το ΟΣΔΕ, με μοναδικό στόχο να λάβουν μια απ’ ευθείας ανάθεση, παρόμοια της περσυνής.

Προφανώς στη σκέψη τους οι έννοιες της ελεύθερης οικονομίας και του υγειούς ανταγωνισμού είναι ξένες, πράγμα που μπορούμε, βεβαίως, να κατανοήσουμε, αφού έχουν μάθει στα μονοπώλια και σε διαγωνισμούς με έναν μόνο υποψήφιο, τον εαυτό τους! Αυτό, βέβαια, με «πλάτες» …που πρέπει κάποια στιγμή ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διερευνήσει ποιων ήταν και για ποιους λόγους τις έβαλαν.

Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψουμε τη διαιώνιση μιας νοσηρής κατάστασης και τεχνητών μονοπωλίων που βαίνει σε βάρος της αγροτικής ανάπτυξης και των ίδιων των παραγωγών της χώρας.

Φυσικά, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να επιχειρηματολογήσει κανείς για τη σημασία του να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Θα πούμε μόνο ότι πέρυσι, που το υπουργείο έκανε την προσπάθεια αλλά τελικά υπέκυψε στους εκβιασμούς, στην υποψία και μόνο έτερων υποψηφίων για το έργο, το κόστος μειώθηκε σε ποσοστό περί το 35%.

Ούτε χρειάζεται να εξηγήσει κανείς ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν τα ΚΥΔ και σε τελική ανάλυση ο αγρότης 3,5 εκατ. ευρώ για υπηρεσίες που στην ελεύθερη αγορά, παρέχονται με 73 χιλιάδες ευρώ.

Αυτές είναι οι διαφορές και τέτοια τα μεγέθη.

Περιττό επίσης να επισημάνουμε, ότι η αναπτυξιακή κατεύθυνση, σε παγκόσμιο επίπεδο πια, είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο οποίος και εγγυάται την καλή πορεία σε αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζουμε, όμως, ότι την περίοδο του γενικού lock down οι χρυσοπληρωμένοι Συντονιστές και Τεχνικοί Σύμβουλοι με τις «σούπερ» υπηρεσίες τους έλεγαν «κλείστε το ΟΣΔΕ», θέτοντας σε αμφισβήτηση το ίδιο το εισόδημα των αγροτών, όταν εμείς δίναμε λύσεις, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν απ’ την πολιτεία και λειτούργησαν υποδειγματικά.

Ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλωστε, το γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα.

Και τα επισημαίνουμε όλα αυτά εκτιμώντας ότι το θέμα δεν είναι δικαστικό. Βαθιά πολιτικό είναι. Τα όποια νόμιμα δικαιώματα (ή νομικά τεχνάσματα) είναι απολύτως σεβαστά και οι αρμόδιες αρχές του κράτους κατά νόμο θα αποφανθούν.

Επί της ουσίας, όμως, ζητάμε τον ανάλογο σεβασμό στην κοινή λογική και στους ανθρώπους της παραγωγής, αυτούς που μοχθούν για να κρατήσουν όρθια την οικονομία της χώρας και που είναι αδιανόητο, σε τέτοιες συνθήκες μάλιστα, να τους πετάμε βορά στις ορέξεις των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που επιδιώκουν να διατηρήσουν τα μονοπώλια και τα υπερκέρδη τους.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, από τη διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών και ευρύτερα απ’ την ελληνική πολιτεία να τραβήξει επιτέλους την κουρτίνα της προπαγάνδας και των εκβιασμών. Να δουν την πραγματικότητα. Να απεγκλωβίσουν τον Οργανισμό από εκείνους που τον έχουν καταστήσει έρμαιο των συμφερόντων τους και να απαλλάξουν τους αγρότες από τη μηχανοπαρέα, που, από το 2014 έστησε καλά μια μηχανή εκμαυλισμού συνειδήσεων και … εκατομμυρίων ευρώ. Φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να υποκλέπτει και να δημοσιοποιεί, στο έντυπο προπαγάνδας που συντηρεί με τα λεφτά των αγροτών, στοιχεία της προσωπικής αλληλογραφίας πρώην, μη αρεστού προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως άλλωστε είχε κάνει και με τα γνωστά «βιολογικά sms», αφού έχει τον απόλυτο έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα των αγροτών μέσω του λογισμικού, που μεταχειρίζεται σαν ιδιόκτητο τσιφλίκι, πότε για να αυξάνει τα κέρδη της και πότε για να εντείνει τους εκβιασμούς της.

Διαφάνεια ζητάμε, λοιπόν. Ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες. Διαγωνισμό. Να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και να επιλεγεί η πλέον ασφαλής και συμφέρουσα. Ζητάμε αξιοπρέπεια για το ίδιο το κράτος. Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να αποδεχθεί αναθέσεις και κλειστές διαγωνιστικές διαδικασίες, με μοναδικούς υποψηφίους.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και πρέπει οριστικά να μείνουν εκεί. Η επόμενη μέρα, μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετική. Και, σε ότι μας αφορά, θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, ώστε να γίνει.

Διαβάστηκε 288 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία