Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:37 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022 19:41

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ φεύγει για την… Πάτρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επιστολή των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στο Δήμαρχο Θέρμου

Το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Αιτωλοακαρνανίας με επιστολή του προς το Δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα τον ενημερώνει για την επιπτώσεις που υπάρξει από τη μεταφορά του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ από το Αγρίνιο στην Πάτρα.

Πέραν της παραμονής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου με διαχείριση όλης της Αιτωλοακαρνανίας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ διεκδικούν τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υπάρχοντα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νόμου.

«Οι δομές υγείας συνεχώς υποβαθμίζονται στην Αιτωλοακαρνανία» παρατήρησε ο Δήμαρχος Θέρμου ενώνοντας τη φωνή του με εκείνους που διεκδικούν καλύτερη υγεία για τους πολίτες αυτού του Νομού.

Αναλυτικά η επιστολή :
Το ΕΚΑΒ είναι ο αποκλειστικός δημόσιος φορέας συντονισμού της παροχής άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και της συνακόλουθης μεταφοράς των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Προβληματισμός στον ήδη υποστελεχωμένο τομέα του ΕΚΑΒ Αγρινίου έχει δημιουργήσει η απόφασή της κεντρικής διοίκησης να μεταφέρει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Αγρινίου στο παράρτημα της Πάτρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας εάν παραστεί ανάγκη θα τηλεφωνούν στο 166, το οποίο δεν θα χτυπά πλέον στο Αγρίνιο, αλλά στο τηλεφωνικό κέντρο του παραρτήματος του ΕΚΑΒ της Πάτρας. Στη συνέχεια το τηλεφωνικό κέντρο της Πάτρας θα διαβιβάζει στο Αγρίνιο, ώστε το πλήρωμα και το ασθενοφόρο να μεταβούν στον τόπο του συμβάντος.

Η συγκεκριμένη απόφαση υπηρεσιακά θα δημιουργήσει προβλήματα καθότι οι συντονιστές της Πάτρας δεν γνωρίζουν την Αιτωλοακαρνανία. Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νόμος της χώρας με 5.447 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με μεγάλο ορεινό όγκο, πλούσια μορφολογία εδάφους, λίμνες, ποτάμια ,κακοτράχαλο ορεινό οδικό δίκτυο. Εκτός από τους δήμους και τις κοινότητες που απαριθμεί και περίπου 500 οικισμούς, εκ των οποίων αρκετοί από αυτούς είναι αχαρτογράφητοι. Λόγω της έντονης ορεινής μορφολογίας του εδάφους τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δεν καλύπτουν μεγάλες ορεινές εκτάσεις. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις θα συντελέσουν στην αύξηση του χρόνου ανταπόκρισης των διασωστών στον τόπο του συμβάντος. Με αυτή την απόφαση θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.

Το επάγγελμα του διασώστη ανήκει στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» καθώς οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις επιβαρύνουν σημαντικά το μυοσκελετικό τους σύστημα. Ήδη 8 διασώστες του τομέα Αγρινίου αδυνατούν να εργαστούν ως μάχιμοι στα ασθενοφόρα. Οι πέντε από αυτούς απασχολούνται στο τηλεφωνικό κέντρο του Αγρινίου και οι τρεις μοιράζονται ανάμεσα σε ΚΕΦΙΑΠ και τις μεταφορές δεμάτων και υγειονομικού υλικού του νοσοκομείου Αγρινίου. Μία διασώστης ακόμα αναρρώνει από ορθοπεδική επέμβαση, με μεγάλη πιθανότητα να μην μπορεί να επιστρέψει ως μάχιμη διασώστης στα ασθενοφόρα. Επίσης γερασμένο εμφανίζεται το προσωπικό του ΕΚΑΒ Αγρινίου την ίδια ώρα που καλείται με έναν εξίσου γερασμένο στόλο οχημάτων να ανταπεξέλθει σε μία δύσκολη περίοδο αυτή της πανδημίας. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος ηλικίας των διασωστών του τομέα Αγρινίου υπερβαίνει τα 50 έτη. Το ποσοστό των διασωστών του τομέα ΕΚΑΒ Αγρινίου που η ηλικία τους ξεπερνά τα 50 έτη αγγίζει το 70% της συνολικής δύναμης. Μερικές κατηγορίες διασωστών κυρίως παλαιοί δεν ανήκουν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ώστε να βγαίνουν στη σύνταξη στα 62 τους έτη και μπορεί να φτάσουν τα 67 έτη.

Αναρωτιόμαστε:
Τι θα γίνει σε βάθος πενταετίας ή ακόμα χειρότερα σε βάθος δεκαετίας;
Πόσοι από τους εναπομείναντες μάχιμος διασώστες του τομέα Αγρινίου θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους;
Που θα ασχοληθούν όσοι από τους διασώστες αδυνατούν να εργάζονται ως μάχιμοι στα ασθενοφόρα;

Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:
την παραμονή και τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Αγρινίου με διαχείριση όλου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας
τη δημιουργία νέων τομέων ΕΚΑΒ στα ήδη υπάρχοντα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας του νόμου.

ΥΓ : Μήπως ο υπερσυγκεντρωτισμός υπηρεσιών οδηγήσει σε ελλείψεις και αναποτελεσματικότητα;

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 688 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.