Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:57 πμ
 
wm small
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 23:57

Στα αζήτητα ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι – Κραυγή αγωνίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα αζήτητα ο  δρόμος  Αγρίνιο – Καρπενήσι

Κραυγή αγωνίας

Συντονιστική επιτροπή και συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτύου από εκπροσώπους της περιοχής για να πιέσουν το Υπουργείο Υποδομών

Οργή για το Υπουργείο Υποδομών που διαχρονικά φαίνεται πως έχει ξεχάσει την Αιτωλοακαρνανία

Κινητοποίηση υπάρχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στους κατοίκους της περιοχής της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου, της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ευρυτανίας για το δρόμο Αγρίνιο – Καρπενήσι!

Προσφάτως ξεκίνησε η προσπάθεια συλλογής υπογραφών μέσω διαδικτύου και ταυτόχρονα οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν ένα βήμα παραπάνω, δημιουργώντας συντονιστική επιτροπή, με σκοπό να υπάρξει «μοχλός» πίεσης προς το Υπουργείο, τόσο για την παράδοση των πρώτων χιλιομέτρων, όσο κυρίως για τη συνέχιση του έργου!

Από το 2013 που ξεκίνησαν τα έργα στα πρώτα χιλιόμετρα, o δρόμος ακόμη δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία και παράλληλα ουδείς έχει καμία ενημέρωση από το υπουργείο Υποδομών που υλοποιεί το έργο για το τι μέλη γενέσθαι, αν δηλαδή θα συνεχιστεί το επόμενο τμήμα του δρόμου.

Ο λόγος για το τμήμα από την Καμαρούλα μέχρι το Σταυρό (Τσάκλα) Αγίου Βλασίου, μήκους 28 χιλιομέτρων περίπου.

Πρόκειται για ένα τμήμα που θεωρείται ότι έχει μεγάλο βαθμό μελετητικής ωριμότητας και το κόστος του εκτιμάται στα 50 με 60 εκατ. ευρώ.

Το κόστος ίσως είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Υποδομών έχει ανακοινώσει και προχωρήσει σε δημοπρατήσεις πολύ μεγαλύτερων οδικών έργων σε διάφορες περιοχές της χώρας, χωρίς  μέχρι στιγμής να έχει προβεί στην ανακοίνωση κάποιου έργου που να αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Αυτό το παρατηρούν οι κάτοικοι της περιοχής που είναι εξοργισμένοι με την κατάσταση

Και αυτό γιατί, ο υφιστάμενος δρόμος είναι ακατάλληλος και η μετακίνησή τους από και προς το Αγρίνιο είναι επικίνδυνη, καθώς ο δρόμος αυτός χαράχθηκε επί Χαρ. Τρικούπη και οι μόνες μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν σ’ αυτόν για την καλύτερη διέλευση αυτοκινήτων ήταν το 1960 κατά την κατασκευή του έργου των Κρεμαστών. Έκτοτε οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και μικρού χαρακτήρα.

Η δημιουργία νέου δρόμου αποτελεί ευχή όλων και οι Πρόεδροι των Τ.Κ. της περιοχής περιγράφουν στη «Σ» την σημερινή κατάσταση και το τι θα σημάνει για τις κοινότητές τους η ύπαρξη νέου δρόμου.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ποταμούλας Δημήτρης Ανδρώνης σημείωσε: «ο Θεός να τον κάνει Εθνική Οδό τον δρόμο Αγρινίου Καρπενησίου.

Η χάραξη έγινε προπολεμικά και οι παρεμβάσεις, που υπήρχαν ήταν από χαλικόδρομος να γίνει δρόμος με άσφαλτο.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να συνεχιστεί ο νέος δρόμος, του οποίου τα πρώτα χιλιόμετρα είναι υπό κατασκευή εδώ και χρόνια. Το έργο ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών αποκλειστικά.

Δημιουργήσαμε μια συντονιστική επιτροπή για να μπορέσουμε να πιέσουμε για την παράδοση των πολύπαθων πρώτων χιλιομέτρων, αλλά και γιατί δεν ακούμε τίποτε για τη συνέχιση του νέου δρόμου.

Στον υφιστάμενο δρόμο έχουν χάσει πολλοί συνάνθρωποί μας την ζωή τους, κάτι πρέπει να γίνει. Συγκεντρώνουμε ηλεκτρονικές υπογραφές για την συνέχιση του έργου. Για τα πρώτα 28χλμ υπάρχει σχεδόν έτοιμη μελέτη και κανένας δεν ενδιαφέρεται από το Υπουργείο.

Ακούμε για νέο οδικό δίκτυο στο Μπράλο και εδώ που το έργο ξεκίνησε δε δείχνει κανείς ενδιαφέρον. Η συντονιστική είναι ένα πρώτο βήμα, το οποίο δεν έχει καμία κομματική απόχρωση. Είναι κίνηση αγανάκτησης και διεκδικητική κίνηση για το καλό της περιοχής μας».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Βλασίου Παναγιώτης Πολυχρόνης ανέφερε: «είναι καλό που δημιουργήθηκε μια συντονιστική επιτροπή για να πιέσει την κατάσταση και να συνεχιστούν τα έργα. Η δημιουργία νέου δρόμου είναι απαραίτητη, αναγκαία, αλλά πρέπει να συντηρηθεί και ο υφιστάμενος δρόμος.

Ο δρόμος για τον Άγιο Βλάση και για όλες της υπόλοιπες κοινότητες της περιοχής και της Ευρυτανίας είναι ζωτικής σημασίας. Θα υπάρξει ανάπτυξη, θα έχουμε γρηγορότερη πρόσβαση με ασφάλεια. Από το Υπουργείο Υποδομών δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

Τα πρώτα επτά χιλιόμετρα έχουν γίνει σήριαλ εδώ και τόσα χρόνια, περιμένουμε να τελειώσουν μήπως υπάρξει η συνέχεια του έργου, γιατί τόσα χρόνια λένε να τελειώσουν τα πρώτα χιλιόμετρα και ακόμη δεν τα έχουν τελειώσει. Πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος, δεν χωράει συζήτηση αυτό».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Χούνης Βασίλης Στάθης τόνισε: «εννοείται πως ενδιαφερόμαστε για το δρόμο.

Έχουμε κάνει διαμαρτυρίες, έγγραφες διαμαρτυρίες και παραστάσεις κατά το παρελθόν, αλλά θεωρώ πως ο νέος δρόμος δύσκολα θα φτάσει στη Χούνη όσο ζω, αν κρίνω δηλαδή από τα πρώτα 7 χλ. που ξεκίνησαν το 2013 και ακόμη δεν έχουν παραδοθεί.  Πρέπει να συντηρηθεί ο υπάρχων δρόμος, ο οποίος χαράχτηκε επί Χαρ. Τρικούπη.

Το 1960 με την κατασκευή του έργου των Κρεμαστών βελτιώθηκε ο σημερινός δρόμος, αλλά έκτοτε δεν γίνεται τίποτε, ούτε καν συντηρείται.

Το 2021 η Περιφέρεια έκανε συντήρηση από το τυροκομείο του Παπαθανασίου μέχρι και την Ποταμούλα, αλλά από κει και πάνω δεν έγινε τίποτε.

Ο δρόμος παραμένει ως έχει, με καθιζήσεις, κατολισθήσεις, με χάλια ασφαλτοτάπητα κλπ. Επί υπουργίας  Σπίρτζη κάναμε παράσταση μαζί με τον δήμαρχο Αγρινίου και τότε ο κ. Σπίρτζης μας είχε πει πως θα μας απαντούσε σε ένα μήνα.

Πέρασαν τόσα χρόνια και κανείς δεν μας ενημέρωσε. Μακάρι να γίνει κάτι, καλή είναι η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κυπαρίσσου Γιώργος Καψιόχας δήλωσε: «καλή είναι η πρωτοβουλία αυτή μήπως και γίνει κάτι. Το χωριό μας θα ήταν 10 με 15 λεπτά από το Αγρίνιο και τώρα κάνουμε 40 λεπτά να φτάσουμε και υπάρχει κίνδυνος.

Δεν κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Μακάρι να φτάσει ο δρόμος στην Ποταμούλα, το εύχομαι.

Βέβαια, υπάρχει και σοβαρό ζήτημα με το δρόμο από την Ποταμούλα προς την Κυπάρισσο. Από τα 10 χλμ τα 4,5 είναι πολύ επικίνδυνα.

Το ζήτημα είναι πως από τον δρόμο αυτό που είναι χάλια καθημερινά περνάνε δύο σχολικά λεωφορεία και μια φορά την εβδομάδα και το λεωφορείο της συγκοινωνίας.

Ο δρόμος δεν περιγράφεται. Πρέπει κάτι να γίνει επιτέλους με τους δρόμους στην περιοχή μας».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σκουτεδιάδας (Σκουτεσιάδα – Ραίνες – Φραγκόσκαλα) Γιώργος Μπάνης τόνισε: «μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η δημιουργία του δρόμου.

Το τμήμα που μας αφορά άμεσα είναι 8 χλμ και μόνο όφελος θα φέρει στο χωριό μας, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά της περιοχής μας. Η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής είναι καλή μήπως και επιτύχει κάτι.

Τόσα χρόνια τρέχουμε για να συνεχιστεί το έργο, αλλά βλέπουμε πως δεν έχουν παραδοθεί ούτε τα πρώτα χιλιόμετρα ακόμα, τα οποία ξεκίνησαν περίπου το 2013. Έχουμε ανάγκη να γίνει ο δρόμος και από το υπουργείο δεν έχουμε καμία ενημέρωση.

Με τον υφιστάμενο δρόμο η Σκουτεσιάδα από το Αγρίνιο είναι περίπου 20 λεπτά, αν γίνει ο νέος δρόμος έστω και 5 λεπτά να μειωθεί η απόσταση καλό θα είναι, αν και δεν θα μειωθεί μόνο 5 λεπτά, αλλά σημασία θα έχει πως οι μετακινήσεις μας θα γίνονται με ασφάλεια».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 556 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.