Τετάρτη, 8η Μαίου 2024  12:34 μμ
 
wm small
Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 12:55

Αιτωλοακαρνανία – Aγρότες : Σε ρυθμό κινητοποιήσεων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία , ενώ πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων για να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων

Προς τέλος του Ιανουαρίου οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αν το επιτρέψει η πανδημία

Τα τρακτέρ στους δρόμους ετοιμάζονται να βγάλουν οι αγρότες προς το τέλος του τρέχοντος μήνα, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας!

Στην Αιτωλοακαρνανία μάλιστα έχει προγραμματιστεί από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων σύσκεψη σήμερα, ώστε να εξεταστούν οι τρόποι της κινητοποίησης αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς πριν βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους το πλάνο που υπάρχει είναι να πραγματοποιηθούν περιοδείες και συγκεντρώσεις.

Μέσα από τη σημερινή σύσκεψη του οι Αιτωλοακαρνάνες αγρότες θα εξετάσουν τον παράγοντα της πανδημίας, καθώς όταν πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία, υπήρχαν  άλλα δεδομένα σε σχέση με την πανδημία, που επέτρεπαν με προσοχή και με τη τήρηση των υγειονομικών μέτρων να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις με τρακτέρ.

Το πλάνο είναι πως αν δεν είναι εφικτό, λόγω covid-19, οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα θα πάρουν παράταση όσο χρειαστεί, αλλά θα γίνουν, διότι, τα ζητήματα που έχουν θέσει στο τραπέζι οι αγρότες για τον κλάδο τους είναι ζητήματα αιχμής και επιβίωσης!

«Ζητάμε να οριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, ο οποίος ήταν στην επιτροπή των Αιτωλοακαρνάνων που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Λάρισας στις 19/12/21 μιλώντας στη «Σ» τονίζει:

«στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας που το προγραμματίσαμε εδώ και καιρό για τις 8/1/22 θα συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και πως θα κινηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνάρτηση φυσικά με τον covid-19. Πραγματοποιήθηκε στις 19/12/21 πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια της Λάρισας με πολύ μεγάλη συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα όπου εκπρόσωποι ομοσπονδιών, αγροτικών συλλόγων και μπλόκων έλαβαν μέρος και ανέλυσαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο των αγροτών και των κτηνοτρόφων, όπως οι αυξήσεις στις ζωοτροφές, τα φάρμακα, τα λιπάσματα, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο. Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν και εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα από την πανελλαδική συνάντηση ζητάμε να οριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, γιατί συγκυριακά φέτος σε κάποια προϊόντα ανέβηκαν οι τιμές, ενώ απ’   την άλλη το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται και κάθε χρόνο το βρίσκουμε και θα το βρίσκουμε μπροστά μας. Αντικείμενο συζήτησης στην πανελλαδική συγκέντρωση ήταν επίσης οι καταστροφές που έγιναν σε καλλιέργειες και όχι μόνο από τα καιρικά φαινόμενα, από τον «Ιανό» που «χτύπησε» πρώτος μέχρι και τις τελευταίες καταστροφές του 2021. Οι ζημιές αυτές που υπέστησαν οι αγρότες παραμένουν απλήρωτες από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν αποζημιώνει και στο 100% τις ζημιές, με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμένο εισόδημα. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας αφορά όλους τους αγρότες πανελλαδικά, αλλά και όλους τους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες και δεν είναι άλλο από την ακαρπία. Στην Αιτωλοακαρνανία σε πολλές περιπτώσεις η ακαρπία αγγίζει ακόμη και το 100% σε ελιές και ξινά, πορτοκάλια δηλαδή και μανταρίνια. Τα προβλήματα αυτά για τους αγρότες είναι αιχμής, θέματα επιβίωσης και ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διεκδίκησης και του αγώνα. Ό,τι έχουμε κερδίσει εξάλλου το κερδίσαμε μέσα από τους αγώνες. Στη Λάρισα η απόφαση που είχε ληφθεί για να βγάλουμε τα τρακτέρ στους δρόμους ήταν για το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αλλά θα λάβουμε υπόψη και την κατάσταση με τον covid-19 και θα εξετάσουμε αν θα μεταθέσουμε την ημερομηνία για τις κινητοποιήσεις. Στην Αιτωλοακαρνανία θα εναρμονιστούμε με τις πανελλαδικές αποφάσεις, ενώ μέσα από την συνεδρίαση του Σαββάτου 8/1/22 θα καθαριστούν οι τρόποι κινητοποίησης. Το πλάνο είναι να πραγματοποιηθούν περιοδείες και συγκεντρώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, εξετάζοντας παράλληλα και το ζήτημα του covid-19, όπως προαναφέραμε. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους αγρότες για το πλαίσιο πάλης και για τις διεκδικήσεις μας, είτε οι κινητοποιήσεις γίνουν στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, είτε αργότερα. Κάθε περιοχή θα κάνει τη δική της κινητοποίηση. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι κινητοποιήσεις θα ξεκινήσεις σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα σε ένα τριήμερο δηλαδή. Θα βγάλουμε πρώτα τα τρακτέρ στους δρόμους και θα εξετάσουμε σε δεύτερη φάση αν θα κλείσουμε τους δρόμους ή όχι. Τα τρακτέρ στους δρόμους είναι η δύναμή μας, μόνο έτσι καταλαβαίνουν οι κυβερνήσεις».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 448 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.