Τετάρτη, 15η Μαίου 2024  9:36 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 21:04

Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο: Αν η ΕΤΑΔ απαντήσει το αυτονόητο, δημοπράτηση σε 18μήνες!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Αν δεν μας καθυστερήσει η ΕΤΑΔ, νομίζω ότι σε έξι μήνες περίπου θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το φάκελο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αρχίσει ένας αγώνας με τη γραφειοκρατία για την έγκριση του Επιχειρηματικού Πάρκου και σε 18 μήνες από σήμερα να αρχίσει η συζήτηση για τη δημοπράτηση των έργων και την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92, 8» και τον Δημήτρη Παπαδάκη ο Μανώλης Μπαλτάς, Πρόεδρος της REDEPLAN για την περίπτωση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγγελόκαστρο που προωθεί ο Δήμος Αγρινίου. Ο Μ. Μπαλτάς έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος να προετοιμάσει το φάκελο του έργου, προκειμένου να διεκδικηθεί και η παραχώρηση του χώρου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης των 240στρεμ. Παράλληλα όμως ο Μ. Μπαλτάς είναι και άνθρωπος που συνένταξε για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το σχέδιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτικής Ελλάδα για την επόμενη 20ετία, η παρουσίαση του οποίου έγινε προχθές από την Περιφέρεια. Τo σχέδιο αυτό κατέδειξε ως προτεραιότητες για την Αιτωλοακαρνανία τόσο το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο, όσο και την «εξυγίανση» της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Χαλίκι (την περιοχή πριν τον κόμβο του Παναιτωλίου) σε Επιχειρηματικό Πάρκο.

«Σε πρώτο βαθμό υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου Αγρινίου για την απόκτηση του ακινήτου στο Αγγελόκαστρο από την ΕΤΑΔ. Ο Δήμος Αγρινίου διατυπώνει το αίτημά του προς τη ΕΤΑΔ όχι με την παλιά αντίληψη «είναι δημόσιο ακίνητο, άρα μου ανήκει», αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους που λένε «το θέλω να αναπτύξω την τοπική οικονομία, να επενδύσω χρήματα, να οργανώσω το χώρο και να επαναφέρω το Αγρίνιο σε μια κατάσταση πιο ισορροπημένη και ιδίως η μεταποίηση του αγροδιατροφικού τομέα που είναι η ατμομηχανή της περιοχής θα βρει το έδαφος να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, να αναπτύξει μεγαλύτερες μονάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαλτάς.

Η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το Μ. Μπαλτά, έχει ένα δίλημμα μπροστά της «να έχω ένα χωράφι «χαμένο» κάπου στο πουθενά ή ένα χωράφι για την ανάπτυξη του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας».

Ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου ανέφερε ακόμη ότι στο έργο του προβλέπεται η συμβουλή του για την ίδρυση μια εταιρείας Ειδικού Σκοπού, που προορίζεται για την υλοποίηση των έργων υποδομής και τη διαχείριση του επιχειρηματικού πάρκου. Σύμφωνα με το Μ. Μπαλτά η εταιρεία αυτή αποκτά ουσιαστικά ένα «δημόσιο» χαρακτήρα, καθώς λειτουργεί μεν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά έχει και εξουσία δημόσιου φορέα με κάποιο τρόπο, δοθέντος ότι έχει δικαιώματα ακόμη και επιβολής αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Τέλος ο φάκελος του Επιχειρηματικού Πάρκου θα ολοκληρωθεί από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου με τις εγκρίσεις – γνωμοδοτήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς τις προτάσεις για τις συνδέσεις με τοπικό οδικό δίκτυο, το νερό, την ενέργεια, το βιολογικό καθαρισμό, τα ευρωζωνικά δίκτυα κτλ.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 732 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.