Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  4:41 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 09:32

Πως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Άγγλος Πρέσβης έσωσαν τον Βλαχόπουλο στην Κωνσταντινούπολη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιορκίας του Βραχωρίου το 1821. Δύο χρόνια νωρίτερα σώθηκε από βέβαιο θάνατο στην Κωνσταντινούπολη χάρις στην επέμβαση του τότε Πατριάρχη Γρηγόριου Ε΄.

Ο Αλεξάκης Βλαχόπουλος υπηρετούσε στον Αγγλικό στρατό. Βρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου 1819 συνελήφθη από τους Τούρκους ως κατάσκοπος ύστερα από κατάδοση ενός συνεργάτη του Σουλτάνου, εβραϊκής καταγωγής ονόματι Έζικελλ . Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας πράγμα βέβαια που ίσχυε. Οι Τούρκοι αμέσως τον πήγαν στο Βεζύρη και εκείνος τον ανέκρινε. Στην πορεία του προς την πύλη Μπακτσέ-Καπουρσού ο Βλαχόπουλος κατάφερε να ειδοποιήσει την ελληνική κοινότητα πείθοντας τους δεσμοφύλακες του να σταματήσουν μπροστά από έναν Έλληνα υαλοπώλη ονόματι Ηλία Γυαλιά και να του φέρει ένα ποτήρι νερό. Εκεί ο Βλαχόπουλος του ζήτησε να ειδοποιήσει τον Πατριάρχη για τη σύλληψη του.

Στη συνέχεια ο Βλαχόπουλος σε άθλια κατάσταση με λερωμένη τη φουστανέλα που φορούσε οδηγήθηκε μπροστά στον Μεγάλο Βεζίρη δηλαδή τον Γενικό Διοικητή του Στρατού. Εκεί ακολουθεί ο εξής διάλογος:

“-Πως ονομάζεσαι;

-Αλέξιος Βλαχόπουλος

-Και τι θέλεις στον τόπο μας που ήρθες;

-Τίποτα δε θέλω. Έρχομαι από την Οδησσό και αναχωρώ ύστερα από λίγες μέρες για Λευκάδα.

-Που κατοικείς

-Στο πέρα Ξενοδοχείον Ντυπουί.

-Τι δουλειά κάνεις;

-Είμαι Έλληνας. Κα υπηρετώ στον αγγλικό στρατό.

-Λες ψέματα. Είσαι κατάσκοπος και προδότης. Ήρθες να αναστατώσεις τον τόπο. Είσαι μέλος μιας εταιρείας η οποία επιδιώκει να φέρει άνω-κάτω το Κράτος και έχεις και συνενόχους.

Στη συνέχεια ο Βεζίρης κάλεσε τον Έζικελλ, ο οποίος επιβεβαίωσε την μαρτυρία του και στη συνέχεια έριξαν τον Βλαχόπουλο στις φυλακή του Τσαούσμπαση.

Στο μεταξύ ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄έμαθε για τον Βλαχόπουλο και σπεύδει στον Άγγλο Πρέσβη Στράγκφορτ, ο οποίος γνώριζε το Βλαχόπουλο, εξοργίστηκε με τη σύλληψη και μάλιστα υπέβαλε διάβημα στο Σουλτάνο, λαμβάνοντας μεγάλη έκταση το θέμα που οδηγούσε ουσιαστικά σε διπλωματικό επεισόδιο. Ο Μέγας Βεζύρης αντέδρασε αμήχανα στους Άγγλους νομίζοντας πως ο Βλαχόπουλος ήταν Αλβανός και όχι Έλληνας που υπηρετεί στον Αγγλικό στρατό.

Μάλιστα εξοργίστηκε και ζήτησε να φέρουν τον Βλαχόπουλο μπροστά του και αφού τον είδε λέει εξοργισμένα “Αυτός είναι ο Αλβανός για τον οποίο μου μιλούσατε;” Ο Βεζίρης άφησε αμέσως ελεύθερο τον Βλαχόπουλο και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του Έζικελλ. Πράγματι ο καταδότης του Βλαχόπουλου βρέθηκε δολοφονημένος στα στενά της Κωνσταντινούπολης. Έτσι ο μετέπειτα απελευθερωτής του Βραχωρίου σώθηκε χάρις στην παρέμβαση του Άγγλου Πρέσβη και του Πατριάρχη Γρηγόριου του Ε΄, ο οποίος σημειωτέον δύο χρόνια αργότερα, το 1821 εκτελέσθηκε από τους Οθωμανούς, οι οποίοι ξέσπασαν την οργή του σε αυτόν.

Με πληροφορίες από: Βλάση Ρούμελη, το Αγρίνιο και οι καπεταναίοι του κατά την Επανάσταση, εφημερίδα Φως, 19-1-1930.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 878 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.