Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:16 μμ
 
wm small
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 22:13

Όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου επισκέπτονταν το σημείο δολοφονίας του Μήτσου Βλάχου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Toυ Λίνου Υφαντή,

Η δολοφονία του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου το 1962 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη γέφυρα της Σφήνας συντάραξε την τοπική κοινωνία και συγχρόνως έγινε θέμα πανελλαδικό. Το τραγικό αυτό γεγονός μπήκε ψηλά στην πολιτική ατζέντα εκείνης της εποχής. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από την επίσκεψη του τότε αρχηγού της Ένωσης Κέντρου και μετέπειτα Πρωθυπουργού  Γεωργίου Παπανδρέου στον τόπο δολοφονίας του καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου έξι μήνες αργότερα μετά τα τραγικά γεγονότα.

Τον ακολουθεί πλήθος κόσμου ενώ διακρίνεται πανό οπαδών του στο σημείο δολοφονίας που αναγράφει “Εδώ σκοτώθηκε από  Καραμανλικές σφαίρες ο Δ. Βλάχος”, αντικατοπτρίζοντας τα πολιτικά πάθη της εποχής.  Ομοίως  κατά την επίσκεψη του στο γειτονικό χωριό Ματσούκι οι κάτοικοι τον υποδέχονται με πανό που αναγράφει “Καλώς ήρθες αρχηγέ, η Δημοκρατία θα νικήσει” (εικόνα 3).  Είχε προηγηθεί μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αμφιλοχία (εικόνα 4) και ακολούθησε αντίστοιχα μεγάλη συγκέντρωση στο Αγρίνιο.

Ως συμπέρασμα τα τραγικά γεγονότα στη Σφήνα Αιτωλοακαρνανίας μπήκαν στην πολιτική επικαιρότητα της εποχής και αποτέλεσαν πεδίο σκληρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, το οποίο σημάδεψε για δεκαετίες και την τοπική πολιτική ζωή.

Πηγή εικόνων: Εφημερίδα Ελευθερία, φύλλο 2-4-1963.

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 680 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 23:58
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.