Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:08 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 00:10

Νιφάδες Δημητριακών: Με ποια κριτήρια να επιλέξω τις καλύτερες;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αν σου ζητούσα να σκεφτείς ένα γρήγορο και εύκολο στην προετοιμασία πρωινό γεύμα, θα σου περνούσε σίγουρα από το μυαλό να προσθέσεις σε ένα μπολ γάλα και νιφάδες δημητριακών! Μάλιστα, αν το συνδυάσεις με κάποιο φρούτο, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, που σου προσφέρει ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά! Παρόλο που η απάντηση είναι εύκολη, όταν βρίσκεσαι μπροστά στα ράφια με τα δημητριακά πρωινού στο σούπερ μάρκετ, ενδεχομένως να προβληματίζεσαι για το ποια συσκευασία να επιλέξεις.

Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείς να επιλέξεις τις καλύτερες νιφάδες δημητριακών, καθώς και νόστιμες ιδέες για να τις καταναλώσεις διαφορετικά.

Προβολή

Τι να προσέξεις

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις κρατώντας μια συσκευασία νιφάδων δημητριακών είναι να βρεις τη διατροφική της ετικέτα και τη λίστα των συστατικών. Εκεί μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες του προϊόντος για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, οι οποίες θα καθορίσουν την τελική σου επιλογή!

Ολική Άλεση

Επίλεξε τις νιφάδες με δημητριακά ολικής άλεσης σε υψηλό ποσοστό, καθώς η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός από το ότι σε χορταίνουν καλύτερα, φροντίζουν και για την υγεία και τη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σου συστήματος!

Σάκχαρα

Επίλεξε τις νιφάδες δημητριακών με τη χαμηλότερη ποσότητα σακχάρων ανά μερίδα (<6 γραμμάρια). Τα προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να αναγράφονται με διαφορετικούς τρόπους στη λίστα των συστατικών: ζάχαρη, σιρόπι, μέλι κ.ά.

Tip: Αν σου αρέσουν οι νιφάδες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων από αυτή που σου ανέφερα παραπάνω. Αυτό συμβαίνει γιατί στα συνολικά σάκχαρα που αναφέρονται στην ετικέτα έχουν υπολογιστεί συνολικά τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και τα προστιθέμενα σάκχαρα. Πριν τα βάλεις στο καλάθι σου, επιβεβαίωσε ότι τα φρούτα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των συστατικών, πριν από τα πρόσθετα σάκχαρα.

Λιπαρά

Σε γενικές γραμμές, οι νιφάδες δημητριακών είναι χαμηλές σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά. Τα συστατικά που αυξάνουν το περιεχόμενο σε λιπαρά είναι, κυρίως, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα.

Tip: Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας και την αναζητάς στο πρωινό σου γεύμα, επίλεξε νιφάδες δημητριακών με επικάλυψη σοκολάτας και όχι με κομμάτια σοκολάτας, για να περιορίσεις το περιεχόμενο σε λιπαρά και σάκχαρα.

Μέγεθος Μερίδας

Το μέγεθος της μερίδας καθορίζει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος. Επιβεβαίωσε ότι το μέγεθος της μερίδας ταιριάζει με την ποσότητα που καταναλώνεις, για να μην ξεφύγει το γεύμα σου θερμιδικά ή σε συστατικά όπως τα σάκχαρα και τα λιπαρά.

Εναλλακτικοί συνδυασμοί

Αν θέλεις να καταναλώσεις τις αγαπημένες σου νιφάδες δημητριακών με διαφορετικούς συνδυασμούς δοκίμασε τα παρακάτω:

  1. Αντί για γάλα ή γιαούρτι… δοκίμασε να συνδυάσεις τις νιφάδες δημητριακών με χυμό φρούτων, κεφίρ ή κάποιο φυτικό υποκατάστατο γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου.
  2. Αν ο καιρός έχει κρυώσει, πρόσθεσε τις νιφάδες δημητριακών σε ζεστό γάλα και πρόσθεσε κανέλα για έξτρα άρωμα και γεύση.
  3. Φτιάξε τα δικά σου δημητριακά πρωινού, προσθέτοντας νιφάδες δημητριακών, που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Εσύ ποιο συνδυασμό θα επιλέξεις στο πρωινό σου;

mednutrition.gr

 
Διαβάστηκε 773 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.