Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:34 μμ
 
wm small
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 19:24

«Κίτρινα Γιλέκα» και στην Ελλάδα προτείνει ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Π. Κατσούλης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Στη Γαλλία δραστηριοποιείται ξανά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» στους δρόμους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη φορά ως αντίδραση στην άνοδο των τιμών των καυσίμων.Ας ξεκινήσουμε και εδώ. Από τον καναπέ ποτέ δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα!», αναφέρει σε άρθρο του ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης. Αναλυτικά:

Στα ύψη οι τιμές, στα τάρταρα οι μισθοί…

Ας το κάνουμε όπως το Κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”! 

Ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. είμαστε:

  • Το μοναδικό στο οποίο ο καθαρός μέσος μισθός είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 και μειώνεται σωρευτικά από το 2010 και μετά.
  • Από τα λιγοστά κράτη-μέλη στα οποία μειώθηκε και το 2020. Η απόκλιση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης είναι ακόμα πιο σημαντική, αν συνυπολογίσουμε πως τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων σε σημαντικό βαθμό συγκλίνουν, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια της μισθολογικής φτώχειας και ας επιχαίρεται, δυστυχώς για εμάς ο αρμόδιος υπουργός, που η μείωση δεν έφθασε σε διψήφιο νούμερο.
  • Στην κορυφή της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Καταγράφουμε την υψηλότερη τιμή μεγαβατώρας στην Ευρώπη, στα 242 ευρώ, όταν στη Γερμανία είναι στα 145 ευρώ, στην Τσεχία στα 146, στο Βέλγιο στα 165, στη Γαλλία στα 173 και στην Πολωνία στα 104 ευρώ. Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί η τιμή του ρεύματος κατά 189% σε σχέση με πέρυσι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η παράδοση της ΔΕΗ στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα συνιστά εγκληματική πράξη της κυβέρνησης, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη αρνητική οικονομική θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Ήδη ένα στα τρία νοικοκυριά δέχεται μεγάλη οικονομική πίεση, πριν καν μπούμε στο χειμώνα και εφαρμοστούν πλήρως οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, ενώ η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη αυξηθεί κατά 40%.

Ακόμη, το 37% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι έτοιμο να βάλει λουκέτο, την ώρα που επιχειρείται και με νομοθετική παρέμβαση η συγχώνευση ορισμένων εξ αυτών υπό το άρμα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Στη χώρα μας καταγράφεται για τον κλάδο της βιομηχανίας, το υψηλότερο μερίδιο κόστους ενέργειας (μο. 4,9%). Το μικρότερο είναι σε Πορτογαλία (2,9%) και Ισπανία (2,6%). Κάτω του 2% είναι τα μερίδια κόστους ενέργειας σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Την ίδια ώρα που ο κόσμος της εργασίας και οι συνταξιούχοι βρίσκονται στο στόχαστρο, αφού:

  • Καταργήθηκε το 8ωρο και θεσπίστηκαν τα απλήρωτα 12ωρα.
  • Διαλύθηκε η επιθεώρηση Εργασίας.
  • Ιδιωτικοποιήθηκε η επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας τρύπα ύψους 70 δισ. και ρίχνοντας μέσα το κοινωνικό μέρισμα και τη 13η σύνταξη.

Είναι η ώρα τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα και τα Εργατικά Κέντρα, οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι Ενώσεις Καταναλωτών, τα σωματεία των συνταξιούχων και η αυτοδιοίκηση, να συντονίσουν τις ενέργειες τους διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις μετά από περίπου 15 χρόνια στασιμότητας και μισθολογικής αφαίμαξης.

Να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, όπως:

  1. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
  2. Μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 10% στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις συντάξεις.
  3. Ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, αντίστοιχα Ισπανίας/Πορτογαλίας.

Στη Γαλλία δραστηριοποιείται ξανά το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» στους δρόμους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή τη φορά ως αντίδραση στην άνοδο των τιμών των καυσίμων.

Ας ξεκινήσουμε και εδώ. Από τον καναπέ ποτέ δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα!

Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Εκπαιδευτικός – Καθηγητής Πληροφορικής

Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου

agrinonews.gr

Διαβάστηκε 846 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.