Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:39 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 00:23

Αντιμέτωπη ξανά με τον καιρό η Αιτωλοακαρνανία: «Ανοικτές πληγές»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Αντιμέτωπη ξανά με τον καιρό η Αιτωλοακαρνανία
  • «Ανοικτές πληγές»
  • Δραματική εκτίμηση για 50.000 στρέμματα πλημμυρισμένα
  • Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου

Σκληρό πλήγμα δέχθηκε για μια ακόμη φορά η Αιτωλοακαρνανία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτο, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Δ.Ε. Οινιαδών του δήμου Μεσολογγίου, στο Αλμυράκι Μεσολογγίου, στην περιοχή του Καινουργίου και της Κάτω Τραγάνας του δήμου Αγρινίου, και σε διάφορα τμήματα του δήμου Θέρμου, αλλά και στην περιοχή του Αστακού!

Για τις ζημιές που υπέστησαν αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας μίλησαν στη «Σ» οι αρμόδιοι των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου, αλλά και άνθρωποι των τοπικών κοινοτήτων που έζησαν την θεομηνία και παράλληλα καλούνται να βοηθήσουν τους πληγέντες από τη θεσμική θέση που κατέχουν.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος δήλωσε: «μεγάλες είναι οι ζημιές στον κάμπο των Οινιαδών. Στην περιοχή του Λεσινίου ο κάμπος στο μεγαλύτερο ποσοστό πλημμύρισε από ένα χείμαρρο που έρχεται από το Ξηρόμερο.

Πνίγηκαν ζώα, καταστράφηκαν αρμεκτήρια, τόσο στο Λεσίνι, όσο και στην Κατοχή. Πλημμύρισαν εκτάσεις με κάθε είδους καλλιέργειες, ενώ σε μικρότερο βαθμό υπάρχουν ζημιές και στην περιοχή του Νεοχωρίου. Στο Αιτωλικό η λιμνοθάλλασσα μπήκε στο ανατολικό τμήμα του με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 4 – 5 σπίτια ισόγεια και να γεμίσουν νερό οι δρόμοι.

Στο Μεσολόγγι ο χείμαρρος της Αγριλιάς υπερχείλισε λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν στην περιοχή του Αλμυρακίου. Οι κάτοικοι εκεί υπέστησαν ζημιές σε θερμοκήπια, ενώ κάποια ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν. Ο δήμος Μεσολογγίου από την Κυριακή κατέθεσε αίτημα να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χθες Δευτέρα κλιμάκια του δήμου θα ξεκινούσαν καταγραφές για τις ζημιές.

Οι καταστροφές σε ζωική και φυτική παραγωγή αφορούν τον ΕΛΓΑ. Από το Σάββατο έχω έρθει σε επαφή με την υπηρεσία, ώστε οι πληγέντες να υποβάλουν αιτήσεις στους κατά τόπους ανταποκριτές, ώστε ο κόσμος να αποζημιωθεί. Η συνολική ζημιά σε όλη την περιοχή μπορεί να αφορά και 50.000 στέμματα, δηλαδή 50.000 στρέμματα να είναι πλημμυρισμένα και φυσικά ότι εγκατάσταση κτηνοτροφική και συναφή υπάρχει στην έκταση αυτή».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αγρινίου Σωτήρης Κολοβός ανέφερε: «έχουμε πολλές ζημιές σε σπίτια και πολλά πλημμύρισαν. Οι πληγέντες πρέπει να δηλώσουν τις ζημιές τους στο γραφείο στην οδό Δαγκλή 24 στο Αγρίνιο ή στο τηλέφωνο 26413 60607 μεταξύ 9.00 και 16.00 καθημερινά.

Μετά την λήξη της διαδικασίας θα έχουμε πλήρη εικόνα για τα σπίτια, διότι λ.χ. στο Καινούργιο η πρώτη εικόνα ήταν για λιγοστά σπίτια που πλημμύρισαν, αλλά όσο περνούσε η ώρα, από τα ξημερώματα μάλιστα της Παρασκευής προς το Σάββατο, διαπιστώναμε πως τα σπίτια που πλημμύρισαν ή υπέστησαν άλλες ζημιές αυξάνονταν συνεχώς.

Καταστροφές υπήρχαν στο αγροτικό ορεινό δίκτυο πολλών χωρίων του δήμου, ενώ τα ρέματα που «έσπασαν» ξεκινήσαμε να τα επισκευάζουμε και συνεχώς αντιλαμβανόμαστε πως ζημιές έχουν σημειωθεί και σε σπίτια σε όλη την έκταση του δήμου που είναι κοντά σε ρέματα. Δεν πλημμύρισαν τα σπίτια αυτά, αλλά υπέστησαν άλλου είδους ζημιές. Όλοι οι πληγέντες επαναλαμβάνω πως πρέπει να δηλώσουν την ζημιά που υπέστησαν.

Μεγάλες ζημιές υπέστησαν οι περιοχές του Καινουργίου, της Κάτω Τραγάνας και του Αγγελοκάστρου πέραν από τις μεμονωμένες περιπτώσεις οικιών που προαναφέραμε, που είναι δίπλα και κοντά σε ρέματα σε όλη την έκταση του δήμου. Αμέσως μετά ην καταγραφή τα κλιμάκια του δήμου σπεύδουν στα σημεία για καταγραφή».

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Κανουργίου Νίκος Καραγκούνης τόνισε: «υπάρχουν μηχανήματα που επιχειρούν σε Καινούργιο και Κάτω Τραγάνα για την αποκατάσταση των ζημιών. Επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Κλιμάκιο του δήμου Αγρινίου ήρθε στο σημείο το μεσημέρι του Σαββάτου και προχώρησε σε αναλυτική καταγραφή των ζημιών, ενώ για όσους δεν πρόλαβαν το κλιμάκιο πρέπει να γνωρίζουν ότι στο ισόγειο του κτιρίου του δήμου στην οδό Δαγκλή θα γίνονται καταγραφές και μπορούν να μεταβούν στο σημείο για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί. Όσοι όμως έχουν πληγεί και οι ζημιές αφορούν καλλιέργειες και κτηνοτροφικά θα πρέπει να αποταθούν στον ΕΛΓΑ.

Είμαστε στην φάση της αποκατάστασης. Στο κομμάτι που είναι προς τον Βλοχό και πίσω από το «Λιγόρεμα» η αγροτική οδοποιία έχει υποστεί ζημιές. Η αρχή των εργασιών αποκατάστασης έγινε από τους δρόμους που οδηγούν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει και να ταΐσει τα ζώα του, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται και στους υπόλοιπους αγροτικούς δρόμους. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο «Λιγόρεμα» για να αποφεύγονται αυτά τα προβλήματα. Τα δύο ρέματα που υπερχείλισαν, το «Λιγόρεμα» και ο «περιβολάρης» ήταν καθαρισμένα, αλλά το πρόβλημα προέκυψε από άλλους παράγοντες.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα στο «Λιγόρεμα» προέκυψε γιατί το στόμιο στη γέφυρα στον κεντρικό δρόμο είναι μικρό και δεν είναι αρκετό για να περνάει μεγάλη ποσότητα νερού που κατεβαίνει από ψηλά. Στον «περιβολάρη» το πρόβλημα που οδήγησε στην υπερχείλισή του ήταν κομμένοι κορμοί πλατανιών 3 μέτρων με περίμετρο πάνω από 1,5 μέτρο, που έκοψαν συμπολίτες μας σε προγενέστερο χρόνο με αποτέλεσμα οι κορμοί αυτοί να φράξουν την γέφυρα και να προκληθεί η υπερχείλιση. Οι αιτήσεις για σπίτια που πλημμύρησαν μέχρι το πρωί της Δευτέρας είναι 25 και αφορούν μικρές και μεγάλες ζημιές.

Υπάρχει μέριμνα από το δήμο Αγρινίου και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή για όσους το επιθυμούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του Αγρινίου. Οι καλλιέργειες στην περιοχή μας δεν είχαν μεγάλα προβλήματα. Οι ζημιές στην περιοχή του Καινουρίου και της Κάτω Τραγάνας εντοπίζονται στα σπίτια, που προαναφέραμε και σε αποθήκες όπου μπήκε νερό και καταστράφηκαν τριφύλλια κλπ. Η καταγραφή, συνεπώς και η αποζημίωση γι αυτά σχετίζονται με τον ΕΛΓΑ».

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγγελοκάστρου Παναγιώτης Κοτούμπας ανέφερε: «το μεγάλο πρόβλημα προέκυψε το βράδυ της Παρασκευής. Από την κακοκαιρία ήρθαν φερτά υλικά στο κεντρικό ρέμα του Αγγελοκάστρου και σε ένα σημείο του ρέματος που υπάρχει στροφή «εγκλωβίστηκαν» πολλά φερτά υλικά στο σημείο και σηκώθηκε η πλακοσκεπή του ρέματος, που είναι σκεπασμένο, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρία σπίτια και μια επιχείρηση. Στο υπόλοιπο χωριό δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί είχαμε καθαρίσει τα φρεάτια.

Οι ζημιές στα σπίτια και την επιχείρηση κατεγράφησαν από το¨δήμο Αγρινίου, από το κλιμάκιο που ήρθε μέσα σε δύο ώρες από το συμβάν. Είχαμε προετοιμαστεί για το κύμα της κακοκαιρίας, είχαμε καθαρά αυλάκια και φρεάτια και γι’ αυτό δεν έγιναν άλλες ζημιές. Δεν μπορούμε όμως να τα βάλουμε με το Θεό. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί τα φερτά υλικά «εγκλωβίστηκαν» στη στροφή του ρέματος και βγήκε το νερό έξω.

Αν δεν προέκυπτε αυτό δεν θα είχαμε πρόβλημα. Το ζήτημα είναι επίσης με τις καλλιέργειες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Όλος ο κάμπος στην περιοχή και ο Βάλτος είναι πνιγμένος. Υπάρχουν προβλήματα σε κτηνοτροφικές μονάδες, ειδικά τρία κτηνοτροφικές μονάδες είναι μέσα στο νερό δύο 24ωρα μετά την επέλαση του «Μπάλλου».

Σε όλη την έκταση των δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, αλλά και Θέρμου και όχι μόνο σημειώθηκαν ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, για την αποκατάσταση του οποίου οι εργασίες με μηχανήματα των δήμων ή και μισθωμένα ήδη έχουν ξεκινήσει με προτεραιότητα τους δρόμους που οδηγούν σε σταυλικές εγκαταστάσεις.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 402 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.