Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  2:10 μμ
 
wm small
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 12:25

«Καμαρούλα, ένας κραβαρίτικος οικισμός στο δήμο Αγρινίου» – Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Κοτρώνη (ΦΩΤΟ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Παρουσιάστηκε η πατριδογνωστική επισκόπηση για την Καμαρούλα Αγρινίου του Γιώργου Κοτρώνη, συνταξιούχου δασκάλου και γνωστού για την πορεία και προφορά του στην Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου.

Η σύντομη πατριδογνωστική επισκόπηση (1925 – 1963) που συνέγραψε ο Γιώργος Κοτρώνης για την Καμαρούλα Αγρινίου παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στο δημοτικό σχολείο της Καμαρούλας.

Το βιβλίο του κ. Κοτρώνη, συνταξιούχου δασκάλου και γνωστού για την πορεία και προφορά του στην Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, με τίτλο: «Καμαρούλα, ένας κραβαρίτικος οικισμός στο δήμο Αγρινίου» διαθέτει ένα διαφορετικό τρόπο γραφής και όχι γραμμική παρουσίαση, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει από βάθος χρόνου και να παραθέτει σημαντικά γεγονότα ή να αναδεικνύει πρόσωπα της Καμαρούλας, που έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο, ώστε να δώσει το «στίγμα» του χωριού.

Ο κ. Κοτρώνης έκανε την αρχή του βιβλίου από το χρονικό σημείο που αγοράστηκε το κτήμα «Καμαρούλα» από την οικογένεια Στάϊκου και συγκεκριμένα από την δισέγγονη του οπλαρχηγού του 1821 Γιαννάκη Στάϊκου, Κλεοπάτρα!

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία του κτήματος «Καμαρούλα», η ιστορία της δημιουργίας του οικισμού, η ιστορία των κατοίκων της Καμαρούλας που προέρχονται από την ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα τα Κρυονέρια (πρώην Κουτουλίστια), η ιστορία των εκκλησιών και του σχολείου. Παρουσιάζονται ακόμη τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστορία των θυμάτων της Καμαρούλας κατά την διάρκεια της Κατοχής, η αναχώρηση των Γερμανών από το Αγρίνιο, η περίοδος του εμφυλίου, τα θύματα και οι ανάπηροι πολέμου της Καμαρούλας κατά την περίοδο 1940 – 1949, τα θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν την μικρή κοινωνία κατά το διάστημα μεταξύ των καλοκαιριών του 1946 – 1947, οι προσωπικότητες της Καμαρούλας, λαογραφικά στοιχεία και πρόσωπα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Καμαρούλας, όπως επίσης στις σελίδες το βιβλίου γίνεται από τον κ. Κοτρώνη παρουσίαση και ανάλυση των τοπωνυμίων της περιοχής της Καμαρούλας!

Η βιβλιοπαρουσίαση έγινε από τον φιλόλογο – αρχαιολόγο και Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας Ευθύμιο Αδάμη, ενώ συντονιστής ήταν το μέλος του Μορφωτικού – εξωραϊστικού Συλλόγου Καμαρούλας και Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Βασίλης Πελέκης.

Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας Γιώργος Κοτρώνης, ενώ για τον κ. Κοτρώνη και το βιβλίο  του τοποθετήθηκε η φιλόλογος που ανέλαβε και την φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου Βασιλική Πλάκα και ο πρωτοστάτης της ίδρυσης του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Νίκος Σκιαδάς.

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο του Μορφωτικού – εξωραϊστικού Συλλόγου Καμαρούλας Θανάση Λαΐνα ο Χρήστος Δανιάς, ο οποίος ζει στην Αμερική και κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της έκδοσης του εν λόγω βιβλίου, που αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Σημαντικό στοιχείο για το οποίο γίνεται αναφορά στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου και αναφέρθηκε σε αυτό και ο κ. Αδάμης, είναι το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη ρυμοτομικό σχέδιο της Καμαρούλας, τα οφέλη του οποίου παρουσιάζονται σε όλα τα μετέπειτα χρόνια, ακόμη και στις μέρες μας!

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο κ. Κοτρώνης προβαίνει, όπως ανέφερε ο κ. Αδάμης, σε ανάλυση των αναγκών, που υπήρχαν τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στην Καμαρούλα και στον τρόπο προσέγγισης και κάλυψής τους από τους κατοίκους του χωριού.

Μέσα από την παρουσίαση της δύσκολης καθημερινότητας και των προσπαθειών που έκαναν οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων της Καμαρούλας παρουσιάζονται από τον κ. Κοτρώνη τα αναπτυξιακά «βήματα» της μικρής κοινωνίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ανέφερε και ο συγγραφέας, στη δημιουργία του σχολείου που αποτέλεσε και τον «ακρογωνιαίο λίθο» της εξέλιξης του χωριού και των κατοίκων του!

Το βιβλίο σε όλα τα κεφάλαιά του διαθέτει στοιχεία και γεγονότα που «σημάδεψαν» την εκάστοτε χρονική περίοδο μεταξύ 1925 και 1963, τα οποία συνοδεύονται συχνά και από φωτογραφικό υλικό ή άλλου είδους αρχειακό υλικό που προσφέρθηκε από το αρχείο όσων έχουν καταγωγή ή ζουν στην Καμαρούλα ή εξασφαλίστηκε μέσα από την πολύχρονη έρευνα του κ. Κοτρώνη, όπως το συμβόλαιο της αγοράς του κτήματος «Καμαρούλα» που έγινε στην Αθήνα (τόπο κατοικίας της δισέγγονης του Γιαννάκη Στάϊκου, Κλεοπάτρας, συζύγου Δημητρίου – Διονυσίου Στεφάνου το γένος Νικολάου Μυκάρου) στις 27 Μαρτίου του 1925 έναντι 1.300.000 δρχ.

Στη βιβλιοπαρουσίαση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Αγρινίου Δ. Τζιώλης, ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Νομάρχης και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Γ. Βαϊνάς και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ν. Υφαντής. 

(από αριστερά) Ο Γιώργος Κοτρώνης, ο Βασίλης Πελέκης και ο Ευθύμιος Αδάμης

(από αριστερά) ο Χρήστος Δανιάς και ο Θανάσης Λαΐνας
Ο κ. Σκιαδάς κατά τον σύντομο χαιρετισμό του
Η κα. Πλάκα κατά τον σύντομο χαιρετισμό της

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 787 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 12:39
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.