Τρίτη, 16η Ιουλίου 2024  1:04 μμ
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 20:40

Εκτροπή του Αχελώου: Βήμα πίσω (;) από Μητσοτάκη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κ. Μητσοτάκης: Σπαταλήσαμε πολύ νερό με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου

Στις προηγούμενες παρουσίες του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τη συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, εκεί που το θέμα έμοιαζε να είχε “κλείσει” μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδάτων επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Αυτή τη φορά όμως ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω χαρακτηρίζοντας την εκτροπή του Αχελώου «έργο τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολο».

Βεβαίως ο Πρωθυπουργός δεν τάχθηκε σε καμία περίπτωση κατά της εκτροπής, κάθε άλλο… Χρησιμοποιώντας όμως φράσεις όπως «να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε» ή η αναφορά του στο «αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο» μοιάζουν με ένα βήμα πίσω από τον Πρωθυπουργό και φάνηκε ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη ώστε να υπάρξει μια χειροπιαστή πράξη για την επανεκκίνηση του φαραωνικού project.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο σίγουρος και όχι τόσο διστακτικός για το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο, που όπως είπε πρέπει να λειτουργήσει.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση εφημερίδας της Λάρισας ανέφερε τα εξής: «Η διαχείριση των υδάτων στον Θεσσαλικό κάμπο είναι μία πολύ πονεμένη ιστορία.

Νομίζω ότι με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου, της μερικής εκτροπής, δηλαδή της μεταφοράς νερού από τη Δυτική στην Ανατολική Ελλάδα σπαταλήσαμε πολύ νερό. Και σήμερα ακόμη έχουμε τεράστιες απώλειες στα δίκτυα και οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν πρώτα από όλα σε αυτή την κατεύθυνση. Να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε.

Να δούμε αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο αυτό που πιστεύω ότι έχει χρησιμότητα επί της αρχής και σίγουρα τμήματα όπως το φράγμα της Μεσοχώρας, ως υδροηλεκτρικό έργο πρέπει να λειτουργήσει, αφού έχουμε δαπανήσει πάνω από 500 εκ. € και χρειαζόμαστε παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια. Θυμίζω ότι και τα νερά είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Πάντως η αναφορά αυτή του Κ. Μητσοτάκη σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα του Τύπου στη Θεσσαλία… Τίτλοι όπως «Ο Μητσοτάκης βάζει στο ράφι την εκτροπή» ή «Τίτλοι τέλους στην εκτροπή από Μητσοτάκη» δείχνουν πως στη Θεσσαλία οι πρωθυπουργικές αναφορές μόνο καλά δεν ακούστηκαν…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 821 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News