Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:43 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 10:40

Ποταμούλα Αιτωλοακαρνανίας: Τιμάται η “αρχόντισσα της Ρούμελης” Παναγία Προυσιώτισσα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου γιορτάζεται σήμερα 23 Αυγούστου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας, που τιμάται την 15η Αυγούστου. Στην Ποταμούλα Αιτωλοακαρνανίας όπου για κάποιο διάστημα, λόγω των γεγονότων που σημειώθηκαν μεταπολεμικά, φιλοξενήθηκε η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, “αρχόντισσας της Ρούμελης” όπως αποκαλείται, σήμερα τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Παράκληση προς την Παναγία  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου καθώς στο τέμπλο του υπάρχει υπάρχει αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας.

Η εικόνα της Παναγίας της Προυσίωτισσας  μεταφέρθηκε  από την Ιερά Μονή Προυσού στο χωριό Ποταμούλα, αρχικά για 52 ημέρες, το έτος 1948 (1η Οκτωβρίου 1948 – 21 Νοεμβρίου 1948) και κατόπιν για 10 μήνες (30 Ιουνίου 1949 – 30 Απριλίου 1950).

Η μεταφορά της εικόνας είχε γίνει παρουσία πλήθους κόσμου που είχε βρεθεί εκεί με κάθε μέσο. Η εικόνα της Παναγίας είχε τοποθετηθεί στην καρότσα φορτηγού που ανήκε στον Γεώργιο Κ. Ανδρώνη.

Λεπτομέρειες  αναφέρονται στο βιβλίο «Ιστορία της εν Ευρυτανία Ιεράς Μονής Προυσού και της εν αυτή θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Προυσιωτίσσης” (Γρηγορίου Ι. Νταβαρίνου, γυμνασιάρχη και Ανδρέου Δ. Τσαπέρα, δημοδιδασκάλου):

« Ενώ εφαίνετο ότι έβαινεν η Μονή προς ανόρθωσιν και λύσιν των ζωτικών προβλημάτων της στεγάσεως και διατροφής, νέα περιπέτεια μεταπολεμική εμφανισθείσα ως λαίλαψ ανέκοψε τον ρυθμόν της ανοικοδομήσεως.
Το επίσημον κράτος απησχολημένον με την παγίωσιν της ασφαλείας ηναγκάσθη να επιτρέψει την εκκένωσιν του Προυσού και περιχώρων εκ του πληθυσμού.

Η θαυματουργός εικών της Προυσιωτίσσης και τα άλλα αξιόλογα κειμήλια μεταφέρθησαν την 1ην Οκτωβρίου του 1948 εις την Ποταμούλαν, χωρίον απέχον από το Αγρίνιον μιαν περίπου ώραν με αυτοκίνητον και ετοποθετήθη εις τον Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου. Εκ της Ιεράς Μονής μέχρι Προστοβάς η αγία εικών μεταφέρθη επί θρόνου βασταζομένου επί ώμων ευσεβών κατοίκων, εναλλασομένων εν μέσω ιεράς πομπής κλήρου και λαού.

Εκ Ποταμούλας η Αγία Εικών μεταφέρθη εις Ναύπακτον την 21ην Νοεμβρίου 1948 και ενεθρονίσθη εις τον Ναόν του Αγίου Διονυσίου.

Εκ Ναυπάκτου μετεφέρθη πάλιν εις Ποταμούλαν την 30ην Ιουνίου του έτους 1949, συνοδευομένη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπακτίας & Ευρυτανίας κ. Χριστοφόρου και έμεινεν εκεί έως τέλους Απριλίου 1950 και την 30ην Απριλίου του έτους 1950 ημέραν Κυριακήν και ώρα 12 μεσημβρινήν, αφού ετελέσθη εις Ποταμούλαν Αρχιερατική λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Χριστοφόρου Αλεξανδροπούλου, συναθροισθέντων κατά την ημέραν ταύτην προς αποχαιρετισμόν της θαυματουργού Εικόνος πολλών χριστιανών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και της πόλεως Πατρών και Ναυπάκτου, επαναφέρθη εις το θείον ενδιαίτημα και επανετοποθετήθη η θαυματουργός Εικών εις την εν τω Ιερώ Παρεκκλησίω θέσιν, την οποίαν από αιώνων εξελέξατο ως κατοικητήριον αυτής».

Πηγές: Με πληροφορίες από potamoulanews.blogspot.com (κείμενο του π. Ευστράτιου Τσιτσιβού) και στοιχεία από το βιβλίο των: Γρ. Νταβαρίνου και Ανδρ, Τσαπέρα (1957), ekklisiaonline.gr.

Φωτογραφίες: potamoulanews.blogspot.com

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 999 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 18:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.