Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:23 πμ
 
wm small
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 15:15

Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση: Χαριστική βολή για την μελισσοκομία στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το…. μπλόκο ισχύει για όλη την χώρα έως τις 20 του μήνα, όπως μας είπαν εκπρόσωποι του κλάδου.

Ως εκ τούτου, οι μελισσοκόμοι δε μπορούν καν να μπουν στα δάση για να πάρουν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα αυτή να… χάνεται.

Ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, μελισσοκόμος από το χωριό Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «Σε ό, τι αφορά το μέλι υπάρχει ανησυχία – αγωνία του κόσμου για την καταστροφή της Εύβοιας καθώς και των ντόπιων μελισσοκόμων που κάηκαν οι περιοχές τους. Όλοι μιλάνε για τα καμένα μελίσσια, αλλά κανείς δεν μιλάει για την… χαμένη παραγωγή. Το 60% της Ελληνικής παραγωγής μελιού έβγαινε στην Εύβοια. Τι θα γίνουμε φέτος, που θα πάμε τα μελίσσια μας, πως θα ζήσουμε; Είναι τα ερωτήματα των Ελλήνων μελισσοκόμων που όμως δεν ακούγονται πουθενά». Σύμφωνα με τον κ. Ξεσφίγγη, μεγάλο πρόβλημα για τους μελισσοκόμος συνιστά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα δάση έως τις 20 μήνα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη μπορούν να τρυγήσουν και να χάνεται η όποια παραγωγή έχουν μέσα τα μελίσσια.

Παράλληλα, όπως μας εξήγησε ο κ. Ξεσφίγγης, η πολιτεία έχει απαγορέψει στους μελισσοκόμους να ανάψουν καπνιστήρι μέσα στο δάσος για ευνόητους βέβαια λόγους, πλην όμως οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Σημειωτέον ότι το καπνιστήρι το ανάβουν οι μελισσοκόμοι για να μην τους τσιμπάνε τα μελίσσια, ενώ προβλέπεται και πρόστιμο 10.000 ευρώ για τυχόν παραβάτες. «Καταλαβαίνουμε το μέτρο των απαγορεύσεων, αλλά και εμείς από την πλευρά μας που είμαστε επαγγελματίες, δε μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», τονίζει ο κ. Ξεσφίγγης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η φετινή χρονιά ήταν εφιαλτική για τη μελισσοκομία, αφού την άνοιξη και το καλοκαίρι τα μέλια ήταν λίγα, ενώ οι φωτιές αποτέλεσαν χαριστική βολή, καθώς κάηκε το πεύκο.

Ο κ. Στέλιος Μανωλίτσης, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ηρακλείου Κρήτης λέει στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ζημιές, καθώς μια φωτιά στην Ιεράπετρα μόνο μπήκε, καίγοντας πευκοδάσος. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο στην Εύβοια, οι επιπτώσεις για τον κλάδο είναι τεράστιες, καθώς εκεί παράγεται το 30% του πευκόμελου στην Ελλάδα. «Ακόμα κι εμείς έχουμε συνέπειες λόγω των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, καθώς μας απαγορεύουν να μπούμε στα δάση για να τρυγήσουμε. Έπρεπε ήδη από μέρες να έχουμε πάρει την παραγωγή μας η οποία πλέον χάνεται, ενώ εκτός αυτού υπάρχει πιθανότητα να βρούμε μετέπειτα και νεκρές τις μέλισσές μας. Όπως καταλαβάινετα, χωρίς να φταίμε, έχουμε απώλειες εισοδήματος και γι’ αυτές δεν μας αποζημιώνει κανείς». Σε σχέση τέλος με τις τιμές στο μέλι, ο κ. Μανωλίτσης, μας είπε πως ακόμα στην Κρήτη, δεν έχουν βγει τιμές.

Μπίκας Αλέξανδρος – agrotypos.gr

Διαβάστηκε 400 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία