Δευτέρα, 2η Οκτωμβρίου 2023  12:55 πμ
 
wm small

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

 

Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 20:17

Moody’s: Πώς η κλιματική αλλαγή «απειλεί» τον ελληνικό τουρισμό

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές

Για τους αυξημένους κινδύνους της Ελλάδας από την Κλιματική Αλλαγή προειδοποιεί ο Moody’s, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και την υπόλοιπη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στα επιπλέον κόστη, τα οποία απορρέουν από την στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ κάνει ειδική μνεία στον πρόσθετο προϋπολογισμό των 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ΑΕΠ).

Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποιεί για αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, κάτι το οποίο είχε συμβεί και στις πυρκαγιές του 2007, οι οποίες προκάλεσαν συνολική ζημιά ύψους 3 δισ. ευρώ ή αλλιώς 1,3% του ΑΕΠ.

Πάντως, αναγνωρίζει ότι η άμεση στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επικείμενα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιορίσουν τον άμεση δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης.

Οι επιπτώσεις στον τουρισμό

Πέραν αυτού, όμως, επιπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν και στη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό.

Όπως εξηγεί, χαρακτηριστικά, η ευρύτερη αναστάτωση από τις φωτιές, οι διακοπές ρεύματος και νερού, η επιδείνωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τον τουριστικό κλάδο και τις τουριστικές ροές.

Ένα τέτοιο σενάριο, συμπεραίνει ο Moody’s, θα μπορούσε να αποτελέσει πιστωτικά αρνητικό γεγονός (credit negative) για την αξιολόγηση της Ελλάδας (Ba3 – σταθερό outlook).

Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι οι φετινές πυρκαγιές είναι απολύτως ενδεικτικές των κινδύνων της Κλιματικής Ελλαγής, δεδομένου και του «μέτριου έως αρνητικού» περιβαλλοντικού προφίλ της Ελλάδας.

Μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της έκτασης των ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων εκτιμάται ότι μπορεί να αποδυναμώσει την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, θέτοντας μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την Ελλάδα, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

moneyreview.gr

Διαβάστηκε 847 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία