Δευτέρα, 16η Μαίου 2022  10:13 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 16:56

Απίστευτη οφθαλμαπάτη: Καλλιτέχνης «άνοιξε τρύπα» στον τοίχο και φαίνεται το εσωτερικό του Palazzo Farnese στη Ρώμη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια τοιχογραφία-οφθαλμαπάτη ενός καλλιτεχνη, στην πρόσοψη ενός αναγεννησιακού κτηρίου της Ρώμης φημισμένου για κάποιες από τις πιο φημισμένες οφθαλμαπάτες στην ιστορία της τέχνης.

Μετά την τομή που έκανε ο JR στην πρόσοψη του Palazzo Strozzi στη Φλωρεντία με την τοιχογραφία-οφθαλμαπάτη «Η Πληγή», ο Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου «εγχειρίζει» το Palazzo Farnese, στέγη της Γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη με το έργο «Punto di Fuga (Σημείο Φυγής – σ.σ. στην προοπτική)».

Η με εμβαδόν 600 τετραγωνικά μέτρα εγκατάσταση του JR είναι αναφορά στην επιθυμία της πρεσβείας να είναι, μεταφορικά, ανοιχτή κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Με εικόνες τυπωμένες σε φύλλα αλουμινίου, ο καλλιτέχνης «εκθέτει σε κοινή θέα» αυτό που κρύβει η πρόσοψη του palazzo: στο επίπεδο του δρόμου, «βλέπουμε» τον επιβλητικό Farnese Hercules (ρωμαϊκό αντίγραφο αρχαιοελληνικού πρωτοτύπου και κάποτε κορώνα της περίφημης συλλογής έργων τέχνης της οικογένειας Φαρνέζε. Σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης, και ο JR το «μετέφερε» εκεί που ανήκε, στην οικογενειακή οικία των Φαρνέζε στη Ρώμη).

Οι διερχόμενοι ρίχνουν ματιά και στην κιονοστοιχία του προθάλαμου του Antonio da Sangallo και, σε υψηλότερο επίπεδο, στις τοιχογραφίες που δημιούργησε τον 16ο αιώνα ο Francesco Salviati .

Δείτε τις εικόνες

iefimerida.gr

Διαβάστηκε 318 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα