Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:21 πμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 22:20

Πίεση στους ανεμβολίαστους – Τι λέει ο Πρόεδρος της Εστίασης του Αγρινίου και τι προσπαθεί να επιτύχει ο σύλλογος από τον ΕΟΔΥ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τα test οι ανεμβολίαστοι της εστίασης
  • Πίεση στους ανεμβολίαστους
  • Γκρίνια και στο Αγρίνιο για το υψηλό κόστος των τεστ και για το γεγονός ότι πολλοί δεν μπορούν να ωφεληθούν από τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς διεξάγονται ώρες που εργάζονται
  • Τι λέει ο Πρόεδρος της Εστίασης του Αγρινίου και τι προσπαθεί να επιτύχει ο σύλλογος από τον ΕΟΔΥ

Από την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 26/7, ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην εστίαση και στον τουρισμό η υποχρεωτική διεξαγωγή ενός self και ενός rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους τους εργαζόμενους!

Το κόστος ενός απλού self test ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ το κόστος ενός rapid test στα 20 (αν δεν γίνει από κάποιο συνεργείο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί δωρεάν τέτοια τεστ), συνεπώς ο κάθε ανεμβολίαστος υπάλληλος αναγκάζεται να καταβάλει σίγουρα 100 ευρώ για τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Το κόστος αυτό έχει φέρει μεγάλη γκρίνια στους κύκλους της εστίασης στο Αγρίνιο και γι αυτό, εκτός της προσπάθειας που γίνεται από τους εργαζόμενους να υποβάλλονται σε test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που καθημερινά διεξάγουν δωρεάν τεστ στο δημαρχείο της πόλης, στο ΚΑΠΗ και κάθε Τετάρτη και στον Άγιο Κωνσταντίνο, ο σύλλογος είναι σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, με σκοπό να καταφέρει να πραγματοποιούνται δωρεάν έλεγχοι από τα κλιμάκια και κατά τις απογευματινές ώρες κατά τις οποίες είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιούν τεστ οι εργαζόμενοι στην εστίαση που καλύπτουν τις πρωινές βάρδιες!

Το μέτρο αυτό και έτσι όπως πέρασε στο πρόσφατο ΦΕΚ στοχεύει, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, στο να αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό για να εμβολιαστούν! Μάλιστα, σε περίπτωση ελέγχου στο πλαίσιο, του οποίου θα διαπιστωθεί, παράβαση το πρόστιμο για την επιχείρηση θα είναι τσουχτερό!

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των επιχειρηματιών, όσο και από την πλευρά των εργαζομένων, καθώς άλλοι τονίζουν πως όταν κάποιος δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα τεστ και άλλοι θεωρούν πως το κόστος των τεστ ή έστω ένα μέρος τους πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μοντέλο υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ κάποιοι λοιμωξιολόγοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τους διαγνωστικούς ελέγχους για τους πελάτες και καταναλωτές στο λιανεμπόριο, ακόμα και στο σούπερ μάρκετ….

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης, μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που έχει βγει προβλέπεται να γίνονται 4 self test  και αντίστοιχα 4 rapid test οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Σ αυτή την περίπτωση υπάρχουν και τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν δωρεάν το πρωί και μετά από 4 ώρες μπορεί να μπει στο διαδίκτυο για να «κατεβάσει» το πιστοποιητικό που πιστοποιεί πως είναι αρνητικός στον ιό. Έτσι ο καθένας μπορεί να γλυτώνει τα 20 ευρώ που πρέπει να πληρώνει την κάθε φορά, κάθε εβδομάδα δηλαδή.

Υπάρχει μεγάλη δυσφορία στην περιοχή για την διαδικασία αυτή, αλλά από την στιγμή που το επιβάλει ο νόμος δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί με την αλλαγή που έγινε στο τελευταίο ΦΕΚ εκτός των 500 ευρώ που είναι το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην εκάστοτε επιχείρηση στο ενδεχόμενο που δεν έχει κάνει τεστ ο εργαζόμενος, πλέον έχει  πρόστιμο 300 ευρώ και για τον υπάλληλο. Πέραν του ότι εφαρμόζεται λόγω του ότι είναι νόμος, υπάρχει μερίδα που διαφωνεί με το νόμο αυτό. διότι υποστηρίζει πως το κόστος των 20 ευρώ είναι υπερβολικό.

Από την άλλη όμως δεν μπορεί να είναι απροστάτευτη μια επιχείρηση, καθώς ισχύει το πρωτόκολλο του ότι αν υπάρξει κρούσμα στην επιχείρηση πρέπει να κλείσει για 14 ημέρες. Είναι πολλά τα οποία θα πρέπει να εξετάσουν νωρίτερα. Πέραν των εργαζόμενων είναι και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι που πρέπει να μπουν στη διαδικασία αυτή των τεστ.

Στο Αγρίνιο επικρατεί μεγάλη γκρίνια, διότι οι περισσότεροι εργάζονται στην εστίαση δουλεύουν τις ώρες που ο ΕΟΔΥ διεξάγει τα δωρεάν τεστ με τα κλιμάκιά του. Πάνω σ’ αυτό υπάρχει η γκρίνια. Κοιτάζουμε ως σύλλογος να γίνει κάτι το απόγευμα με τον ΕΟΔΥ για τα τεστ, αλλά δεν είναι βέβαιο. Είναι πολλά τα χρήματα για τους εργαζόμενους να πληρώνουν για τεστ και σε εβδομαδιαίο επίπεδο, αλλά κυρίως σε μηνιαίο.

Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης στηρίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά μετά την επανεκκίνηση και το πρόγραμμα για αυτήν, οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν είναι λίγες και ακόμη δεν εισέπραξαν χρήματα παρά το γεγονός ότι έφτασε Αύγουστος και οι αιτήσεις έγιναν Μάιο και Ιούνιο. Ωφελεί λίγες επιχειρήσεις το πρόγραμμα αυτό, αφού δεν έγινε η κατάλληλη διαχείριση, ώστε να ωφεληθεί όλος ο κλάδος της εστίασης».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 557 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.