Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:30 πμ
 
wm small
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 21:34

Το lockdown αύξησε τη ζήτηση ποδηλάτων στο Αγρίνιο – Ποδήλατο στη ζωή μας λόγω επιλογής!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

«Εκτοξεύτηκε» η ζήτηση και η επισκευή ποδηλάτων στο Αγρίνιο κατά την περίοδο των lockdown, όμως το ζητούμενο είναι η επιλογή αυτή στη συνέχεια να πάψει να είναι «αναγκαστική»

Τα τελευταία χρόνια οι Αγρινιώτες είχαν αρχίσει να εντάσσουν το ποδήλατο στη ζωή τους, χωρίς βέβαια να το έχουν κάνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους! Η έλευση του lockdown εκτόξευσε την ζήτηση των ποδηλάτων, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο σε πανελλαδικό και τοπικό!

Κατά την περίοδο των lockdown το ποδήλατο έγινε τρόπος ζωής περισσότερων Αγρινιωτών, οι οποίοι το προσέγγισαν σαν μια ασχολία για να γεμίσουν το χρόνο τους, τη στιγμή που γυμναστήρια και καφέ ήταν κλειστά.

Ωστόσο, η ζήτηση συνεχώς «φούντωνε» από άνδρες και γυναίκες, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το 20% στις αντίστοιχες επιχειρήσεις του Αγρινίου!

Η «στροφή» αυτή στο ποδήλατο, όπως αναφέρουν στη «Σ» οι Αγρινιώτες επαγγελματίες του κλάδου δεν θα συνεχιστεί για όλους όσους επισκεύασαν ή αγόρασαν ποδήλατο στον καιρό της πανδημίας, αλλά πολλοί εξ αυτών θα το εντάξουν την ζωή τους, διότι ανακάλυψαν τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία τους!

Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή στην παρούσα χρονική περίοδο (λ.χ. οι υψηλές θερμοκρασίες) είναι σχεδόν απαγορευτικές για να κάνουν ποδήλατο όσοι δεν είναι αθλητές, αλλά οι «οχλήσεις» στους επαγγελματίες του κλάδου είναι τέτοιες μέσω των οποίων εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως άτομα κυρίως άνω των 40 ετών που εστράφησαν στο ποδήλατο κατά την περίοδο του εγκλεισμού θα συνεχίσουν να ποδηλατούν, όταν στο Αγρίνιο υποχωρήσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καιρός «έρθει» σε ικανοποιητικές θερμοκρασίες για τη χρήση του ποδηλάτου.

Παράλληλα πολλοί είναι οι επαγγελματίες που αναμένουν να δουν την υλοποίηση της υπόσχεσης από την Δημοτική Αρχή για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή.

Η ύπαρξη ποδηλατοδρόμων θα οδηγήσει αυτόματα πολλούς Αγρινιώτες  που ήδη κάνουν ποδήλατο, τόσο λόγω υγείας, όσο και λόγω αντίληψης και επιθυμίας, να εντάξουν το ποδήλατό στην καθημερινότητά τους, αποβάλλοντας ταυτόχρονα το φόβο της κίνησης με το ποδήλατο στο κέντρο της πόλης και παράλληλα θα ξεκινήσει σιγά – σιγά να εντάσσεται και στην κουλτούρα των οδηγών η συνύπαρξη του αυτοκινήτου, και του δικύκλου με το ποδήλατο!

Οι Αγρινιώτες επαγγελματίες του κλάδου μιλώντας στη «Σ» παρουσίασαν όλες τις εκφάνσεις που ίσχυσαν και ισχύουν για τους χρήστες των ποδηλάτων στην περιοχή του Αγρινίου.

Ο Νώντας Λαμπρακόπουλος

Ο Νώντας Λαμπρακόπουλος τόνισε: «τα τελευταία χρόνια υπήρξε ενδιαφέρον για το ποδήλατο από τους Αγρινιώτες, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η ζήτηση και γενικότερα η στροφή των Αγρινιωτών στο ποδήλατο ήταν πολύ μεγάλη λόγω των lockdown. Ο κόσμος απευθύνθηκε σε νέες δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, η οποία προσφέρει άσκηση και εκτόνωση. Η μεγάλη στροφή στο ποδήλατο ήταν παγκόσμιο φαινόμενο στο πλαίσιο του lockdown, αλλά και τοπικό.

Όλοι αναζητούσαν διέξοδο. Ακόμη υπάρχει ζήτηση στα είδη ποδηλασίας. Αυτή την στιγμή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα πράγματα είναι λίγο «παγωμένα», αλλά η ζήτηση είναι υψηλή. Διαπιστώνουμε επίσης πως και του χρόνου θα υπάρχει ζήτηση για ποδήλατα ή επισκευή ποδηλάτων, κάτι που προβλέπουν και οι εταιρίες που έχουν ποδήλατα και συνεργαζόμαστε. Η αύξηση στη ζήτηση ποδηλάτων και των επισκευών τους ανέρχεται σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον στο 20%, ενώ υπάρχει και αυξημένη ζήτηση σε ποδήλατα ειδικευμένα για άθληση, η οποία αγγίζει και το 50%.

Ήρθαν νέα πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες, γιατί όλοι ήθελαν να αποκτήσουν ένα ποδήλατο ή είδη ποδηλάτου (ρούχα, κράνος κλπ) ώστε να γυμναστούν ή να ψυχαγωγηθούν, γιατί το ποδήλατο εκτός από άσκηση είναι και ψυχαγωγία. Μπορεί να είναι φαινόμενο της εποχής αλλά βλέπουμε πως πολλοί είναι αυτοί που το εκλαμβάνουν ως μια νέα ασχολία, μια νέα δραστηριότητα. Στο Αγρίνιο περιμένουμε να δημιουργηθούν και ποδηλατόδρομοι, για τους οποίους έχουμε λάβει και υποσχέσεις».

Ο Βαγγέλης Τσούνης

Ο Βαγγέλης Τσούνης ανέφερε: «κατά το πρώτο lockdown υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση για ποδήλατα και ανταλλακτικά από τους Αγρινιώτες, αλλά και γενικότερα, σε σημείο μάλιστα που οι εταιρείες βρέθηκαν εκτός των ορίων τους λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Πριν το lockdown υπήρχε ενδιαφέρον για το ποδήλατο από τους Αγρινιώτες, αλλά όχι τόσο μεγάλο όπως κατά την διάρκεια των lockdown. Αρκετοί από όσους ασχολήθηκαν με το ποδήλατο στην διάρκεια των lockdown δεν θα συνεχίσουν να ασχολούνται, ενώ άλλοι θα το εντάξουν στη ζωή τους, αν και στο Αγρίνιο παίζει ρόλο στην παρούσα φάση η υψηλή θερμοκρασία που είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το ποδήλατο, αλλά είναι βέβαιο πως αρκετοί ανακάλυψαν τα οφέλη του ποδηλάτου στην υγεία τους και την ψυχολογία τους και θα διατηρήσουν στη ζωή τους τη νέα αυτή δραστηριότητα που θυμήθηκαν ή ανακάλυψαν στο πλαίσιο του lockdown».

Ο Φώτης Παπανικολάου σημείωσε: «τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στο Αγρίνιο ενδιαφέρο ν για το ποδήλατο. Σιγά – σιγά ο κόσμος μαθαίνει το ποδήλατο και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τη ψυχολογία του και το lockdown βοήθησε σε μεγάλο βαθμό. Υπήρξαν άτομα που δεν ασχολούνταν με το ποδήλατο και τώρα ασχολήθηκαν.

Είναι σίγουρο ότι δεν θα συνεχίσουν όλοι να ασχολούνται με το ποδήλατο, καθώς δεν το πήραν όλοι από αγάπη, αλλά το πήραν ως μια λύση ανάγκης, αλλά μέσα στο ποσοστό των συμπολιτών μας που στράφηκε στο ποδήλατο μέσα στο lockdown, μια μερίδα θα συνεχίσει να ασχολείται. Η ζήτηση ποδηλάτων στον καιρό του κορονοϊού ήταν αυξημένη κατά 20%.

Το ποδήλατο θα έχει ανάπτυξη στο μέλλον κάτω από κάθε συνθήκη, καθώς είναι μια δραστηριότητα που βοηθάει στην άσκηση και στην ψυχολογία. Μάλιστα πλέον γίνεται και όλο και περισσότερο οικογενειακή ασχολία, πέραν των όσων το αγαπούν και το θέλουν».

Ο Επαμεινώνδας Κασβίκης

Ο Επαμεινώνδας Κασβίκης ανέφερε: «έχω 45 χρόνια στο επάγγελμα, τα τελευταία χρόνια υπήρχε ανάπτυξη του ποδηλάτου στο Αγρίνιο, αλλά η περίοδος του lockdown ήταν η καλύτερη περίοδο ανάπτυξης του ποδηλάτου στο Αγρίνιο και γενικότερα. Ανέβηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η επισκευή, αλλά και η πώληση ποδηλάτων στην περιοχή σε ποσοστό πάνω του 20%. Την τελευταία πενταετία η άνοδος του ποδηλάτου στο Αγρίνιο ανέρχεται στο 40%.

Το ποδήλατο ήταν διέξοδος για την περίοδο του lockdown, τόσο για άθληση, όσο και για το θέμα της ψυχολογίας και την υγείας. Από 40 ετών και άνω όσοι ενδιαφέρθηκαν για το ποδήλατο κατά την διάρκεια του εγκλεισμού θα την διατηρήσουν την ενασχόλησή τους αυτή, καθώς διαπίστωσαν τα οφέλη. Αν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων θα αλλάξει η κουλτούρα και το ποδήλατο θα γίνει και κομμάτι της καθημερινότητάς μας στην πόλη.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από την ύπαρξη ποδηλατοδρόμου, διότι πλέον ασχολιούνται με το ποδήλατο όλα τα μέλη της οικογένειας και αυτό είχε παρατηρηθεί πριν το lockdown.Οι Αγρινιώτες έχουν ανάγκη από μια εναλλακτική μορφή μετακίνησης που να βοηθάει στην επαφή όλης της οικογένειας, στην υγεία, αλλά παράλληλα να εξασφαλίζει και την σωματική ακεραιότητα των χρηστών του ποδηλάτου στην κίνησή τους εντός και εκτός πόλης, υπάρχει ανάγκη για την δημιουργία ποδηλατοδρόμων».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 547 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.