Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:16 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 15:16

Φυτοπροστασία στα εσπεριδοειδή

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων με χρήσιμες οδηγίες για τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ιθάκης.

Οι άστατες καιρικές συνθήκες από την περίοδο της καρπόδεσης μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά στην εξέλιξη της παραγωγής.

Κατά τόπους, εντοπίζονται σημαντικές προσβολές από Αφίδες, Αλευρώδεις και Κόκκινη Ψώρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επόμενο διάστημα για Ψευδόκοκκους και Μύγα Μεσογείου.

Ψευδόκοκκος - Ισέρυα

Στις περισσότερες περιοχές έχουν γίνει οι πρώτες επεμβάσεις και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις σχετικά με την εξέλιξη του ψευδόκοκκου αυτή τη εποχή.

Καλλιεργητικά μέτρα: που θα ευνοήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων. Χημικά μέσα: Συστήνονται άμεσα επεμβάσεις αυτή την περίοδο κυρίως στις πρώιμες περιοχές. Στις υπόλοιπες περιοχές οι επεμβάσεις να γίνουν λίγες ημέρες πιο μετά.

Ψώρες

Οι προσβολές εντοπίζονται κυρίως σε οπωρώνες με πυκνή βλάστηση ή σε παραμελημένους οπωρώνες οι οποίοι είχαν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και τα προηγούμενα χρόνια.

Καλλιεργητικά μέσα που θα περιορίσουν την υγρασία και θα βοηθήσουν στον καλό αερισμό και φωτισμό των δέντρων. Χημικά μέσα: να προτιμηθούν επεμβάσεις με σκευάσματα που έχουν περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα, σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί σε παλαιότερο Τεχνικό Δελτίο της Υπηρεσίας μας, στις ίδιες ημερομηνίες με τον Ψευδόκοκκο.

Αλευρώδεις - Εριώδης - Διαλευρώδης

Έχουν ξεκινήσει πτήσεις ακμαίων εντόμων του Διαλευρώδη, ιδιαίτερα αισθητά τα προβλήματα σε περιοχές που παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα.

Συστήνεται επιμελής και τακτικός έλεγχος των οπωρώνων ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των τοπικών γεωπόνων, των οικείων Δ.Α.Ο.Κ. και της Υπηρεσίας μας σχετικά με την εμφάνιση του εντόμου.

Χημικά μέσα: καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα όπου παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί.

Καλλιεργητικά μέτρα: Να προτιμηθούν μέτρα με στόχο τον καλό αερισμό και φωτισμό στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων (καθαρισμός και καταστροφή λαίμαργης βλάστησης)

Περιορισμός αζωτούχου λίπανσης και άρδευσης στα απολύτως απαραίτητα.

Ακάρεα - Τετράνυχοι

Ευνοούνται από ξηρό και   ζεστό καιρό. Αναπτύσσουν πολλές γενεές κυρίως το καλοκαίρι, (1 γενεά κάθε 10-12 ημέρες σε θερμοκρασία 25-30 oC). Μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού.

Μεγάλη ευαισθησία παρουσιάζουν οι λεμονιές και οι μανταρινιές ιδιαίτερα στον κίτρινο τετράνυχο, για το λόγο αυτό κρίνονται απαραίτητες χημικές επεμβάσεις όταν οι πληθυσμοί των εχθρών δείχνουν αυξητική τάση, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Η χρήση Θερινού πολτού να μην γίνεται σε θερμοκρασίες άνω των 320C γιατί μπορεί να εμφανιστούν φυτοτοξικότητες. περισσότερο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός θερινού πολτού με ένα από τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που μπορούν να συνδυαστούν με αυτόν.

Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό ή συνδυασμό του, πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

 Αφίδες

Σε οπωρώνες που υπάρχει  έντονη  χρήση  εντομοκτόνων  αναπτύσσονται  πληθυσμοί λόγω καταστροφής των φυσικών τους εχθρών. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί  με προσεκτικό και συστηματικό έλεγχο της καλλιέργειας.

Επιμελής έλεγχος των οπωρώνων ανά τακτά διαστήματα (8-10 ημέρες), για τον έλεγχο της έκτασης της προσβολής, και αν ξεπερνάει τα ανεκτά όρια (5-10% αποικίες σε βλαστούς μανταρινιών και πορτοκαλιών αντίστοιχα) να γίνει καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί.

Για την αντιμετώπιση των αφίδων υπάρχουν φυσικοί τους εχθροί, όπως το αρπαχτικό Harmonia axyridis ή με σκευάσματα Beauveria bassiana. Επίσης, μπορούν να γίνουν ψεκασμοί με άλατα καλίου, εκχύλισμα τσουκνίδας, ή με φυσικές πυρεθρίνες.

Οι χημικές επεμβάσεις ανάλογες του φυτοπροστατευτικού σκευάσματος που έχει χρησιμοποιηθεί.

Φυτοπροστασία

Επιλέγετε προσεκτικά ανάλογα τον εχθρό και την καλλιέργεια.

Συμβουλευτείτε το Γεωπόνο σας πάντα πριν την εφαρμογή.

Εφαρμόζετε αποκλειστικά και μόνο με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα.

Τηρείτε πιστά τις οδηγίες της ετικέτας.

Προτιμήστε πιο οικολογικούς τρόπους επεμβάσεων, προστατέψτε τους φυσικούς εχθρούς και τα ωφέλιμα έντομα αποφεύγοντας στο δυνατό τις χημικές επεμβάσεις.

Ελέγχετε τακτικά τους οπωρώνες για εχθρούς καραντίνας ή εξάρσεις πληθυσμών και ειδοποιείστε άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

Διαβάστηκε 271 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία