Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:20 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 19:06

Βίντεο που μαγεύει: Εντυπωσιακά εναέρια πλάνα από την τεχνητή λίμνη Στράτου και το Ματσούκι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ματσούκι βρίσκεται στις δυτικές όχθες της τεχνητής λίμνης Στράτου. Απέχει 15 χλμ. ΒΔ. από το Αγρίνιο και στα βορειοανατολικά του υπάρχει η σιδερένια γέφυρα Ματσουκίου που ενώνει τις δυτικές με ανατολικές όχθες της λίμνης και τη Σπολάϊτα.

Το χωριό ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες του Τσαγράκ Κερασούντας που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή το 1923 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Την περίοδο της κατοχής είχε δημιουργηθεί υποδειγματικός ποντιακός οικισμός με 50 σπίτια και 290 κατοίκους, ο οποίος κάηκε από τους Γερμανούς ως αντίποινα για την απόπειρα ανατίναξης της γέφυρας του Αχελώου και το θάνατο Ιταλών στρατιωτών, από δυνάμεις ανταρτών της περιοχής. Ο οικισμός ξαναφτιάχτηκε και το 1961 αριθμούσε 431 κατοίκους.

Το 1971 μεγάλο μέρος του χωριού και των χωραφιών της περιοχής απαλλοτριώθηκε λόγω της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος Στράτου. Οι κάτοικοί του ασχολούνται περισσότερο με τη γεωργία (κυρίως καλλιέργεια ελιάς) και λιγότερο με την κτηνοτροφία

Το Ματσούκι αναφέρεται επίσημα το 1836 να προσαρτάται στον τότε δήμο Στράτου και το 1841 να καταργείται. Το 1928 αναφέρεται ξανά να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Λεπενούς και το 1929 με το ΦΕΚ 395Α – 06/11/1929 να ορίζεται έδρα της νεοϊδρυθείσας κοινότητας Ματσουκίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης ανήκει στην τοπική κοινότητα Ματσουκίου που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Στράτου του δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 έχει 224 κατοίκους.

Τις ομορφιές του οικισμού και της λίμνης Στράτου παρουσιάζει σε ένα νέο βίντεο το κανάλι στο youtube, From Above With Drone. Δείτε τα μοναδικά εναέρια πλάνα:

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1172 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.