Πέμπτη, 29η Ιουλίου 2021  5:14 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 19:14

Το κόλπο του Δήμου Αγρινίου με την Ενεργειακή Κοινότητα και τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Όσο ο Δήμος Αγρινίου συνεχίζει τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, τόση μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει για κοινωνική πολιτική με την Ενεργειακή Κοινότητα που είναι στα σκαριά

Το πρώτο βήμα για την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου έγινε. Πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου αποφάσισε τη σύστασή της με το Δήμο Αγρινίου και όλα τα νομικά του πρόσωπα (ΔΕΥΑ, ΔΗΠΕΘΕ, Σχολικές Επιτροπές κτλ) να συμπράττουν με σκοπό να προχωρήσουν στην εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 18ΜW, ενώ για να επιτευχθεί η πλήρης ενεργειακή αυτονομία του Δήμου Αγρινίου, ο Δήμος Αγρινίου θα συμμετάσχει και στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε ποσοστό 2,5MW.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr εκτιμάται ότι το κόστος της επένδυσης θα είναι κοντά στα 11 εκατ. ευρώ, ενώ πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου θα επιδοτηθεί από επιχορήγηση του «Πράσινου Ταμείου». Ο Δήμος Αγρινίου ωστόσο εδώ και πολύ καιρό έχει δρομολογήσει μια σειρά από έργα που σκοπεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών του και στη μείωση των ενεργειακών του αναγκών. Έργα όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ΔΑΚ Αγρινίου, σχολείων ή του δημαρχείου, που εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, αποσκοπούν στο μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου Αγρινίου. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Αγρινίου θα επιμείνει και τα επόμενα χρόνια αφού αυτή είναι η επιταγή της εποχής. Μάλιστα αυτό τον καιρό ο Δήμος Αγρινίου προετοιμάζει ένα ακόμη έργο περίπου δύο εκατ. ευρώ με σημαντικό ενεργειακό αποτύπωμα καθώς αφορά την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του δημοτικού φωτισμού με νέου τύπου λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.

Προϊόντος λοιπόν του χρόνου και ανεξάρτητα από την υπόθεση της Ενεργειακής Κοινότητας ο Δήμος Αγρινίου θα μειώνει συνεχώς τις ενεργειακές του ανάγκες από τα 20,5 ΜW στα οποία έχουν υπολογιστεί αυτές σήμερα. Τούτων δοθέντων, όταν η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Αγρινίου λάβει σάρκα και οστά ο Δήμος θα έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει «περίσσευμα»…! Αυτό το «περίσσευμα» ο Δήμος Αγρινίου θα το διαθέσει για τις ανάγκες του δικτύου των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα δημιουργηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στο Αγρίνιο, αλλά και σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας, καθώς είναι κεντρική πολιτική της Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημιουργηθούν πάνω από 10.000 σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο βάσει νόμου και για λόγους ανταγωνισμού σε σχέση με τους ιδιωτικούς σταθμούς φόρτισης οι Δήμοι θα πρέπει να εισπράττουν ένα αντίτιμο για κάθε φόρτιση οχήματος. Αυτό το αντίτιμο για το Δήμο Αγρινίου θα είναι «καθαρό κέρδος», αφού η ενέργεια θα προέρχεται από το «περίσσευμα» της Ενεργειακής Κοινότητας.

Επειδή όμως Ενεργειακή Κοινότητα θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν θα έχει τη δυνατότητα διανομής πλεονασμάτων χρήσης, τα όποια έσοδα έχει από την υπόθεση των σταθμών φόρτισης θα πρέπει να τα «επιστρέψει» μέσω κοινωνικής πολιτικής. Δηλαδή, είτε με το να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις τελών, είτε με το να παρέχει δωρεάν ρεύμα σε περισσότερες οικογένειες (προφανώς βάσει κοινωνικών κριτηρίων), είτε οτιδήποτε άλλο αποφασίστει από το δημοτικό συμβούλιο. Εξάλλου, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, ο στόχος είναι αποκτώντας ενεργειακή αυτονομία ο Δήμος Αγρινίου να αξιοποιήσει την Ενεργειακή Κοινότητα στην κατεύθυνση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα στο Δήμο Αγρινίου να προβεί σε μείωση τελών καθώς και να παρέχει δωρεάν ρεύμα σε 500 περίπου οικογένειες. Από τη στιγμή που πάνω στην Ενεργειακή Κοινότητα θα «κουμπώσουν» οι φορτιστές των ηλεκτρικών οχημάτων και στο μεσοδιάστημα με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα έχουν μειωθεί και άλλο οι ενεργειακές ανάγκες του δήμου, οι δυνατότητες αυτές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 99 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα