Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:21 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 15:17

Βιοποικιλότητα: δεσμευτικοί στόχοι για την προστασία της άγριας ζωής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι η ευρωπαϊκή άγρια φύση πρέπει να προστατεύεται καλύτερα και ζητά μια «συμφωνία του Παρισιού» για τη βιοποικιλότητα.

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030: Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας» με 515 ψήφους υπέρ 90 και 86 αποχές που αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κρίση βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ευρωπαϊκή αγριόγατα

Καθώς η φύση μειώνεται παγκοσμίως με άνευ προηγουμένου ρυθμό, με ένα εκατομμύριο από περίπου οκτώ εκατομμύρια είδη να απειλούνται από εξαφάνιση, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τη φιλοδοξία της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και φιλοδοξούν να διασφαλίσουν ότι έως το 2050 τα παγκόσμια οικοσυστήματα θα αποκατασταθούν.

Για να υποστηρίξουν αυτήν τη φιλοδοξία, ζητούν έναν κοινοτικό νόμο για τη βιοποικιλότητα παρόμοιο με τον κοινοτικό νόμο για το κλίμα.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η ΕΕ δεν πέτυχε μέχρι σήμερα τους στόχους της για τη βιοποικιλότητα  και αναφέρουν ότι η νέα στρατηγική πρέπει να αντιμετωπίσει επαρκώς και τους πέντε βασικούς παράγοντες αλλαγής:

  • αλλαγές στη χρήση γης και θάλασσας
  • την άμεση εκμετάλλευση των οργανισμών
  • κλιματική αλλαγή
  • ρύπανση και
  • διεισδυτικά ξενικά είδη.

20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως πρέπει να κινητοποιηθούν για δράση βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

Ενώ η ΕΕ διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο ένα σχέδιο αποκατάστασης της φύσης της ΕΕ.

Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους ότι τουλάχιστον το 30% της ξηράς και της θάλασσας της ΕΕ θα προστατευθεί έως το 2030 και τουλάχιστον το ένα τρίτο αυτών των περιοχών, συμπεριλαμβανομένων όλων των εναπομείναντων δασών πρωτογενούς και παλαιάς ανάπτυξης της ΕΕ, θα πρέπει να έχουν ακόμη αυστηρότερη προστασία.

Οι εθνικοί στόχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορές στο γεωγραφικό μέγεθος και το μερίδιο των φυσικών περιοχών.

Προστασία της άγριας πανίδας

Οι ευρωβουλευτές λένε ότι δεν πρέπει να επιδεινωθούν οι τάσεις διατήρησης και η «ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης» όλων των προστατευόμενων ειδών και ενδιαιτημάτων έως το 2030.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί προσπαθειών για τον τερματισμό του εμπορίου απειλούμενων ειδών και των μερών τους.

Βιοποικιλότητα στις αστικές περιοχές

Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την αστική πρασινοποίηση παράλληλα με δεσμευτικούς στόχους για την αστική βιοποικιλότητα, όπως ένα ελάχιστο μερίδιο πράσινων στεγών σε νέα κτίρια και την απαγόρευση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.

Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές

Οι ευρωβουλευτές αντιτίθενται στην εκ νέου έγκριση του glyphosate μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους να αναθεωρηθεί επειγόντως η Πρωτοβουλία Επικονιαστών της ΕΕ για να συμπεριλάβει ένα φιλόδοξο πλαίσιο παρακολούθησης των επικονιαστών σε επίπεδο ΕΕ με σαφείς στόχους και δείκτες για να σταματήσει η πληθυσμιακή μείωση των επικονιαστών, ζωτικής σημασίας για το περιβάλλον και την επισιτιστική ασφάλεια.

Τονίζουν ότι για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων οι αγρότες χρειάζονται περιβαλλοντικά ασφαλείς λύσεις προστασίας των καλλιεργειών.

Διαβάστηκε 590 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία