Τετάρτη, 26η Ιουνίου 2024  5:08 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 21:56

Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Ναυπακτίας και Μεσολογγίου: Ζητούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Περισσότερα από 40 Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα όλης της χώρας ενώνουν τη «φωνή» τους και ζητούν για φέτος την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής! Η πρωτοβουλία αυτή, στην οποία συμμετέχουν και τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα Μεσολογγίου και Ναυπακτίας – Δωρίδας, είναι πάνω από ιδεολογικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς και προέκυψε από τα Εργατοϋπαλληλικά Kέντρα και την ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας). Όλοι μαζί υπέβαλαν αίτημα – ψήφισμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και το υπουργείο Παιδείας, καθώς αντιλαμβάνονται πως η κοινωνία βλέπει με ανησυχία το δημόσιο αγαθό της Παιδείας μετά από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας.

Με ψήφισμα που συνυπέγραψαν τα 43 Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα ζητούν να μην ισχύσει για φέτος η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα οδηγήσει εκτός πανεπιστημίων 25.000 παιδιά – υποψήφιους και παράλληλα αποτελεί κίνδυνο στο να μπει λουκέτο σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα με οδυνηρές συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Μένιος Χάρος μιλώντας στη «Σ» για τα θέμα τόνισε: «τα εργατικά κέντρα αποτελούν την καρδιά του οργανωμένου κινήματος της εργασίας. Βρίσκονται δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου στα προβλήματα αλλά και στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της Παιδείας για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους ανέργους, τους μη προνομιούχους έχει ιδιαίτερη σημασία. Η διαφύλαξή του και η εξασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και ισονομίας ως προς τις εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας για εμάς. Υπό αυτό το πρίσμα οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης με την εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα στερήσει από χιλιάδες μαθητές την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με τη λειτουργία πλέον των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ως αμιγών επιχειρήσεων, με εκπαιδευτικούς αναλώσιμους υπαλλήλους και με την κρατική εποπτεία απονευρωμένη, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στα μέλη μας και κατ’ επέκταση στις τοπικές κοινωνίες. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που ακυρώνει επί της ουσίας πάνω από 25.000 θέσεις εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών σχολών και τμημάτων με οδυνηρές συνέπειες για την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες. Τη μη εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων που θα φέρει και την ποσόστωση των βαθμών των τάξεων Λυκείου για τις Πανελλαδικές, συγκροτώντας έτσι, μαζί με την Ε.Β.Ε. ένα αδιαπέραστο τείχος για τους μαθητές των δημόσιων σχολείων για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και στην εργασία».

Στην λίστα των εργατοϋπαλληλικών κέντρων που έχουν την διεκδίκηση αυτή, την κατάργηση για φέτος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, προστέθηκαν προσφάτως και τα εργατοϋπαλληλικά κέντρα Σαλαμίνας και Μεσολογγίου!

Σχετικά με το ζήτημα ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου Διονύσης Παπαδημητρόπουλος τόνισε: «ενώνουμε και εμείς τη φωνή μα μαζί με τα υπόλοιπα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα απ όλη την Ελλάδα, τα οποία πήραν την πρωτοβουλία αυτή ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος, προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, θέλοντας να δείξουμε την ανησυχία που υπάρχει στον κόσμο της εργασίας για το μέλλον που μας επιφυλάσσουν για τα παιδιά μας, τα παιδιά των χαμηλότερα οικονομικά τάξεων. Ζητάμε από την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας την κα. Κεραμέως να επανεξετάσει τα θέματα που έχουν σχέση με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, γιατί επιβλήθηκαν χωρίς ουσιαστικό διάλογο εν μέσω πανδημίας και δεδομένου πως όλη την χρονιά τα παιδιά είχαν σημαντικά προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, άλλα παιδιά δεν είχαν internet, άλλα δεν είχαν σήμα, άλλα δεν είχαν tablet ή laptop. Στην πρωτεύουσα θα πρέπει να ξέρουν πως υπάρχουν περιοχές στην επαρχία και κυρίως στα χωριά, που το internet είναι ανύπαρκτο ή «σέρνεται», αλλά υπάρχουν και οικογένειες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την τεχνολογική υποδομή του παιδιού, ώστε να έχει υπολογιστή και internet. Ζητάμε ακόμη να επανέλθει, όπως συνέβαινε πριν το 2020, υπό δημόσιο έλεγχο οι εξετάσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων. Δεν μπορεί ο μαθητής του ιδιωτικού να βγαίνει με γνήσια 20άρια και να έχει και άλλη αντιμετώπιση στο ΑΣΕΠ. Στην Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχουν σήμερα ιδιωτικά σχολεία, αλλά αύριο κανείς μας δεν μπορεί να το ξέρει. Εκεί οδεύει η κατάσταση όταν ο πιο μετριοπαθείς υπολογισμός είναι πως 25.000 παιδιά μένουν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από τον αριθμό αυτό θα προέρχονται και παιδιά από την Αιτωλοακαρνανία, συνεπώς μην ξαφνιαστούμε, αν δούμε κάποια στιγμή ένα ιδιωτικό κολέγιο στο Αγρίνιο λ.χ. που είναι και η μεγαλύτερη πόλη του νομού. Καλούμε επίσης και τα υπόλοιπα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Ελλάδας να συμμετάσχουν ώστε όλοι μαζί να ενώσουμε τις φωνές μας».

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 333 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News