Δευτέρα, 6η Μαίου 2024  5:20 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 21:28

Δοκίμια και ποιήματα με κοινωνικό περιεχόμενο από τον Γ. Γεωργάκη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου παρουσιάστηκε το έργο του Γιώργου Γεωργάκη

Με επιτυχία διεξήχθη χθες το απόγευμα η παρουσίαση του συγγραφικού, ποιητικού και δοκιμιακού έργου του φιλολόγου Γ. Γεωργάκη. Η εκδήλωση προς τιμήν του γνωστού στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή φιλολόγου έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου από τους σχολικούς συμβούλους Φιλολόγων Δρ. Ιωάννη Νερατζή και Δρ. Χρυσούλα Σπυρέλη. Ο κ. Γεωργάκης, όπως και ο κ. Νερατζής, που μίλησε γι αυτόν, ήταν από τους ιδρυτές του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας κατά την δεκαετία του 1980.

Η μία εκ των δύο βασικών ομιλητών για το έργο του κ. Γεωργάκη, η κα. Σπυρέλη αναφέρθηκε στο ποιητικό έργο του κ. Γεωργάκη τονίζοντας πως η αλλοτρίωση του σύγχρονου κόσμου, η πνιγηρότητα των καιρών, η διαφθορά της κάθε μορφής εξουσίας,  η κρίση των ανθρώπινων σχέσεων, η μοναξιά, η υποκρισία, η εχθρότητα, οι αδυναμίες του ανθρώπινου όντος που εξαγριώνεται ακόμα περισσότερο όσο εξελίσσεται η τεχνολογία και κυβερνάει το χρήμα, είναι τα κύρια θέματα  και των εφτά ποιητικών συλλογών του φιλολόγου Γεωργίου Γεωργάκη. 12443132_248448922163385_1577457274_n
Η κα. Σπυρέλη επισήμανε πως «ο ποιητής επιστρατεύει την «τέχνη της ποιήσεως» για να αποκτήσει την ελευθερία που του χρειάζεται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. «Αλλά κι η ποίηση, αδελφοί/ που είναι κύμα βουερό/ κι αστροπελέκι μέγα ζητά εδώ και τώρα/ανάκαμψη του κόσμου». Πρόκειται για φράσεις που γεννούν συνειρμούς και αποτυπώνουν την εμμονή του να απευθυνθεί στο άτομο και το σύνολο του παραφρονούντος κόσμου. Το «Σωτήριον Άσμα» είναι η πρότασή του  να αντιληφθούμε την «αλητεία των ληστών», που παγιδεύουν τον κόσμο και να ανακτήσουμε την αληθινή μας όραση. Ο κ. Γεωργάκης, όπως τόνισε η κα. Σπυρέλη, έχει στα κύτταρα της πολιτισμικής του μνήμης την οικειότητα των λέξεων που συντελεί στην αμεσότερη  επικοινωνία με τον αναγνώστη.

12516450_248448888830055_1029851590_n

Ο Δρ. Ιωάννης Νερατζής εστίασε στο δοκιμιακό έργο του τιμώμενου προσώπου επισημαίνοντας πως το δοκιμιακό έργο υποδιαιρείται σε ιστορικό, με έμφαση στην τοπική ιστορία του Μπιζανίου, που είναι η ιδιαιτέρα πατρίδα του. Το κοινωνικό δοκίμιο αφορά τους προβληματισμούς του συγγραφέα και στην παγκόσμια διάστασή τους. «Μέσα από κύκλους κοινωνικού προβληματισμού ο Γιώργος Γεωργάκης καταπιάνεται με τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας, όπως είναι η οικονομική κρίση, στον προπαγανδιστικό ρόλο των ΜΜΕ, στην μεταβολή από την πολιτική στον πολιτικαντισμό και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Στον ευρύτερο κύκλο καταπιάνεται με τα παγκόσμια προβλήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι εστίες του πολέμου, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και τον έλεγχο της από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα».

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ίδιος ο Φιλόλογος Γιώργος Γεωργάκης, ο οποίος ήταν εμφανώς συγκινημένος, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και η Αντιδήμαρχος Μαρία Παπαγεωργίου, που παρέστη στην εκδήλωση.

xondros1

Διαβάστηκε 2080 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.