Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:39 πμ
 
wm small
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 20:23

Άνοιξε στο κοινό η έκθεση για τον Κώστα Χατζόπουλο, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σήμερα Τρίτη 25η Μάη στις δέκα το πρωί άνοιξε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου η έκθεση «Μνήμη Κώστα Χατζόπουλου». Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021. Λόγω της πανδημίας η έκθεση λειτουργούσε μόνο διαδικτυακά (και συνεχίζει) με εικονική περιήγηση στον σύνδεσμο:  http://www.dipinag.gr/pinak…/portfolio/kwstas-xatzopoulos/

O Αιτωλοακαρνάνας  Κώστας Χατζόπουλος γεννήθηκε στις 11 Μάη με το παλιό ημερολόγιο (24 με το νέο) το 1868, σαράντα επτά χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 που γιορτάζομε φέτος τα 200 χρόνια, στο Αγρίνιο. Πρωτότοκος γιός του Γιάννη Χατζόπουλου από το Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου και της Θεοφάνης υιοθετημένης κόρης των αγωνιστών του 21 Σταϊκαίων, είχε ακόμα άλλα έξι αδέλφια. Μεγάλωσε στο αρχοντικό του παππού του Σωτήρη Στάϊκου και της ανύπανδρης αδελφής του Ελένης. Σχολαρχείο στο Αγρίνιο και γυμνάσιο στο Μεσολόγγι. Στα δεκαέξι του φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να γράφει ποιήματα με το ψευδώνυμο Πέτρος Βασιλικός. Στα 23 του ήταν δικηγόρος στο Αγρίνιο. Μετά τρία χρόνια έφυγε για την Αθήνα όπου συναναστράφηκε με ανθρώπους των γραμμάτων. Στον πόλεμο του 1897 υπηρέτησε σαν αξιωματικός. Η αξία του στους κύκλους των λογοτεχνών είχε αρχίσει να αναγνωρίζεται και ο Κωστής Παλαμάς αφιέρωσε ποίημά του στον στρατευμένο Αγρινιώτη Χατζόπουλο. Το 1898-99 εκδόθηκε το πρωτοποριακό περιοδικό «Η Τέχνη» στην δημοτική γλώσσα και ήταν υπεύθυνος της έκδοσης και της διεύθυνσης. Στις αρχές του 1900 ταξίδεψε στην Ευρώπη. Εμπλούτισε τις πολιτιστικές του γνώσεις και τις γνωριμίες του. Ενδιαφέρθηκε για την Ευρωπαϊκή φιλολογία και λογοτεχνία. Στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στην Γερμανία γνώρισε την Φινλανδέζα  Σάννυ Χαίγκμαν ζωγράφο και φοιτήτρια. Παντρεύτηκαν στην Φινλανδία Προτεσταντικά και Ορθόδοξα στο Αγρίνιο. Απέκτησαν μια κόρη την Σέντα-Ελένη. Έμειναν στο Αγρίνιο, στην Αθήνα και στο Μόναχο της Γερμανίας. Με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξαναγύρισαν στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1920 ταξιδεύοντας από Κέρκυρα προς το Πρίντεζι άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο καράβι… Η ζωή του ήταν σύντομη, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το  έργο του, αλλά η λαμπερή πνευματική ακτινοβολία του δεν έσβησε στα εκατό χρόνια που πέρασαν. Έναν αιώνα μετά τον πρόωρο θάνατό του η ποίησή του συγκινεί τους Έλληνες. Το Αγρίνιο, οι Αγρινιώτες όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες τιμούν με περηφάνια τον άξιο λογοτέχνη και ποιητή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

Χάρις στην έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου οι επισκέπτες μπορούν να αντικρύσουν από κοντά τα σπάνια βιβλία, τους πίνακες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Αγρινιώτη ποιητή. Η συλλογή είναι η  πληρέστερη για τον Κ. Χατζόπουλο και μοναδική Πανελληνίως. Η συγκέντρωση τόσων πολλών  εκθεμάτων είναι εντυπωσιακή και όλοι οι επισκέπτες θα αντικρύσουν μοναδικά ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής.

Για πρώτη φορά μετά από 60 περίπου χρόνια εκθέτετε σε δημόσια θέα η εξαιρετική μαρμάρινη προτομή που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Θερμιώτης γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος το 1956. Να θυμίσουμε ότι στα αποκαλυπτήρια τότε στην πλατεία Παναγοπούλου παραβρέθηκε και η κόρη του ποιητή κα. Σέντα-Ελένη Χατζοπούλου με τον σύζυγό της και φυσικά σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος-και όχι μόνο-του Αγρινίου.

Άλλα εκθέματα είναι οι συλλεκτικές εκδόσεις που ευγενώς παραχωρήθηκαν από την βιβλιοθήκη  Ανδρέα Τσιχριτζή, από τους κυρίους  Βασίλειος Σολωμός, Χρήστος Μαγκλίνης, Χαράλαμπος Κουθούρης, και τις κυρίες Μαίρη Χρυσικοπούλου και Βαρβάρα Μικέλλη. Επίσης  εκθέτονται σπάνια έγγραφα από το ΕΛΙΑ-Αρχείο Κ. Χατζόπουλου και προσωπικά αντικείμενα που παραχώρησαν οι απόγονοι της οικογενείας του, κυρίες Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, Αλεξάνδρα Λαχανά και Μαργαρίτα Παπαστάμου-Μπέλλια.

Πίνακες καλλιτεχνών όπως της κα. Βασιλικής Μαραγιάννη, κ.Δημήτρη Παπατρέχα, της Φιλανδής συζύγου του ποιητή κυρίας Sanny Haggman, και άλλων στολίζουν τους τοίχους μιας αίθουσας. Σπάνια ντοκουμέντα μέσα σε γυάλινες βιτρίνες όπως βιβλίο ανοιγμένο στην σελίδα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του  Αγρινίου που πριν από 90 χρόνια ονόμασε την γνωστή πλατεία «Κωνσταντίνου Χατζοπούλου» που μέχρι τότε ήταν γνωστή σαν «πλατεία υπαίθρου αγοράς».

Δίκαια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κ. Χρήστος Γαρουφαλής-καταξιωμένος ζωγράφος ο ίδιος-νοιώθει υπερήφανος για την έκθεση που σηματοδοτεί την επέτειο ενός αιώνα από τον θάνατο του ποιητή, στα 52 του χρόνια… Με το παρακάτω κείμενό του μας μεταφέρει χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της έκθεσης:

«Η έκθεση “Μνήμη Κ. Χατζόπουλου” με την αρτιότητά της φιλοδοξεί να προσθέσει το δικό της λιθαράκι στην ιστορία αυτής της πόλης, αφού ο ίδιος ο Κ. Χατζόπουλος αποτελεί πολιτιστικό κεφάλαιο για τη πόλη μας. Φόρος τιμής σε ένα σπουδαίο τέκνο αυτής της πόλης που την κάνει περήφανη. Είναι μια έκθεση που θυμίζει στους παλαιότερους, που αφυπνίζει αλλά και διδάσκει στους  νεώτερους…»

Και συνεχίζει: «Η έκθεση “Μνήμη Κ. Χατζόπουλουαποτελεί ευτυχές αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω: τον Φιλολογικό & Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κ. Χατζόπουλος» και την πρόεδρό του κα Κική Μαραγιάννη, τον κ. Γιάννη Βλασσόπουλο για την παραχώρηση πρωτοσέλιδων της εποχής και την κα Μαίρη Παπαλάμπρου για το σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Την φιλολογική επιμέλεια των κειμένων είχε η κα Σπυριδούλα Πυρπύλη, Φιλόλογος – δρ. Μουσειολόγος. Θα ήταν παράλειψή μου, τέλος, να μην ευχαριστήσω την κα Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς τη φωτογράφο κα Μαρία Στέφωση για την άψογη συνεργασία».

Ο Δήμος Αγρινίου τιμώντας για δεύτερη φορά τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, στις 24 Μάη του 2008 έστησε την νέα προτομή του στην ομώνυμη πλατεία. Γλύπτης ο γνωστός Αγρινιώτης Βασίλης Παπασάϊκας. Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αγρινιώτης Ιστορικός πολυγραφότατος συγγραφέας και πρόεδρος του Λογοτεχνικού Ομίλου «Κώστας Χατζόπουλος» Θόδωρος Μ. Πολίτης. Ο  Θ.Μ. Πολίτης τρία χρόνια αργότερα το 2011 έγραψε το βιβλίο «Ο ποιητής Κωνσταντίνος Χατζόπουλος και τα Απομνημονεύματα της συζύγου του Σάννυ Χαίγκμαν».

Η επίσκεψη και περιήγηση στον χώρο της Πινακοθήκης θα μείνει αλησμόνητη σε όσους την επισκεφθούν! Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης!

Να υπενθυμίσουμε εδώ τις ώρες επισκέψεων στην ΔΠΑ.

Τρίτη έως Σάββατο 10:00-13:30 & 18:00-21:00

Κυριακή 11.00-14:00, Δευτέρα κλειστά.

Η είσοδος είναι δωρεάν και με βάση τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό επισκεπτών στους εκθεσιακούς χώρους.

Οι επισκέπτες οφείλουν να συμμορφώνονται με τα μέτρα πρόληψης για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.

Α.Κ.Κ.


agrinionews.gr

Διαβάστηκε 612 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.