Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:06 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 22:35

Το επόμενο βήμα του Υπουργείου Παιδείας-Εν αναμονή Προεδρικού Διατάγματος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Θεωρητικά ανοικτό το αν θα υλοποιηθεί πλήρως ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Χρήστος Μπούρας : «Κάναμε προτάσεις και κανείς δεν τις συζήτησε»

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εγκρίνει μηδενικό αριθμό εισακτέων σε τέσσερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο» φως στο Πανεπιστήμιο Πατρών να υλοποιήσει το σχεδιασμό του, που προβλέπει συγχώνευση των Τμημάτων αυτών με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου. Ωστόσο το στρατηγικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος έχει και άλλες προβλέψεις επί των οποίων το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη αποφανθεί επισήμως.

Ένα από τα κομμάτια του πάζλ, που εκκρεμούν, αφορά τα Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Μηχανικών Περιβάλλοντος που εδρεύουν στο Αγρίνιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών προτείνει για το πρώτο την μεταφορά του στην Πάτρα και για το δεύτερο τη μετεξέλιξή του και τη συγχώνευσή του με ένα Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που προτείνεται να ιδρυθεί στο Αγρίνιο, έτσι ώστε η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών να έχει δύο Τμήματα στο Αγρίνιο και δύο στο Μεσολόγγι.

Επί του παρόντος, στην απόφαση του Υπουργείου για τον αριθμό των εισακτέων ανά Τμήμα τα συγκεκριμένα Τμήματα του Αγρινίου συνεχίζουν να έχουν έδρα τους το Αγρίνιο. Όπως διευκρίνισε, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα «το Υπουργείο αποφάσισε μέχρι στιγμής τον αριθμό των εισακτέων ανά Τμήμα και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή, όπως η μεταφορά της έδρας ενός Τμήματος, χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα ή νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση Τμήματος». Μάλιστα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών σημειώνει ότι στην Πάτρα υπάρχει ετοιμότητα για να στεγαστεί κάποιο Τμήμα, όπως το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, όταν εγκριθεί η μεταφορά του.

Τούτων δοθέντων, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή το αν θα υλοποιηθούν πλήρως οι προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένει θεωρητικά, αλλά και πρακτικά (χωρίς Προεδρικό Διάταγμα ή άλλη νομοθετική ρύθμιση) ανοικτό. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τις προηγούμενες ημέρες μίλησε με κολακευτικά λόγια για το σχέδιο του Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ έδειξε αποφασισμένη να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη βάσει των προτάσεων των Πανεπιστημίων. Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελου Συρίγου πως «πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη» επιχείρημα που παραπέμπει ευθέως στον προβληματισμό του Πανεπιστημίου Πατρών για την «απομόνωση» του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο από τα υπόλοιπα Τμήματα στη Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών. Βεβαίως εδώ και μια εβδομάδα καταγράφονται σφοδρές αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην Ηλεία, για τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και θεωρητικά τουλάχιστον μέχρι να εκφραστεί η αποφασιστικότητα του Υπουργείου με ένα Προεδρικό Διάταγμα υπάρχει ένα μικρό «παράθυρο»  αντιδράσεις αυτές να κάμψουν είτε να κάμψουν αυτή την αποφασιστικότητα, είτε να μεταθέσουν τις αποφάσεις για το μέλλον. Οι αντιδράσεις πάντως που εκφράζονται έως τώρα αποτυπώνονται μεταξύ των άλλων και με αιτήματα, όπως η ίδρυση ενός δεύτερου Πανεπιστημίου στη Δυτική Ελλάδα, που μάλλον κλείνουν το «παράθυρο» που έστω θεωρητικά υπάρχει.

«Κάναμε προτάσεις και κανείς δεν τις συζήτησε»

Ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας πάντως στη συνομιλία του με τη «Σ» θέλησε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο ξεκινά η εργολαβία με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ που θα αναμορφώσει το πανεπιστημιακό campus του Μεσολογγίου και επανέλαβε πως από τη στιγμή που το σχέδιο του Πανεπιστημίου προβλέπει για τη Γεωπονική Σχολή δύο Τμήματα στο Αγρίνιο θα δοθεί στη συνέχεια βάρος για την ανάπτυξη των πανεπιστημιακών υποδομών και στο Αγρίνιο.

Αν και δεν το χαρακτήρισε έτσι, ως παράπονο όμως εκλήφθηκε από τη «Σ», το γεγονός ότι οι τοπικοί παράγοντες στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Μπούρα, στο διάλογο για το μέλλον του Πανεπιστημίου προσήλθαν με μοναδική πρόταση να μην καταργηθούν και να μην μετακινηθούν τα τμήματα. «Εμείς κάναμε προτάσεις, που δυστυχώς δεν τις συζήτησε κανείς. Προτείναμε μια Γεωργική Σχολή, αντίστοιχη της Αμερικάνικης Σχολής στη Θεσσαλονίκη, ως σύμπραξη με της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Προτείναμε ακόμη μια Σχολή Πολιτισμού – Τουρισμού ούτε αυτή συζητήθηκε από τους πολιτικούς παράγοντες. Πρόσφατα δέχθηκα από το Οικονομικό Επιμελητήριο μια πρόταση να δημιουργήσουμε ένα διετές μεταλυκειακό πρόγραμμα γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε βοηθούς λογιστές, με ποιον να τη συζητήσω αυτή την πρόταση;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Χρ. Μπούρας και πρόσθεσε ότι στα προβλήματα που έχουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, όπως η διαρροή φοιτητών κ.α., προβλήματα που παρουσιάστηκαν με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο κανείς δεν κατέθεσε μια αντιπρόταση σε αυτά που πρότεινε το Πανεπιστήμιο.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 647 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.