Δευτέρα, 24η Ιουνίου 2024  11:49 πμ
 
wm small
Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 18:41

Πάσχα για 1200 οικογένειες από το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τη Μεγάλη Δευτέρα ολοκληρώνεται η διανομή κρέατος

Της Φόνης Γερμενή

Μεγαλύτερους προβληματισμούς από το αν θα κάνουν Πάσχα στο χωριό ή με ποιους θα γιορτάσουν παρέα έχουν δεκάδες οικογένειες στο Αγρίνιο, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι 1210 οικογένειες, δηλαδή περίπου 5.000 άτομα, θα κάνουν Πάσχα με τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αγρινίου, ενώ έχουν υποβληθεί περισσότερα από 200 νέα αιτήματα για ένταξη στον κατάλογο με τους δικαιούχους της έμπρακτης βοήθειας που χορηγεί η κοινωνική δομή. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής μιλώντας στη «Σ» δεν κρύβει την απογοήτευση του εκτιμώντας ότι πρόκειται για την χειρότερη κατάσταση που έχει κληθεί ποτέ να διαχειριστεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Τέτοια εποχή στο παρελθόν αρκετός κόσμος εργαζόταν εκτός Αγρινίου, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με εκείνους που ασχολούνται με τον τουρισμό σε νησιά, ανέφερε στη «Σ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξηγώντας γιατί ένα ποσοστό, περίπου 15%, δεν παραλάμβανε τα αγαθά που δικαιούταν και αυτά διοχετεύονταν σε άλλους που τα είχαν ανάγκη. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει μηδενιστεί. «Και οι 1210 οικογένειες προμηθεύονται ό,τι μπορούμε να τους διαθέσουμε» σημειώνει ο κ. Καλαντζής, συμπληρώνοντας ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο γίνεται συνεχώς αποδέκτης νέων αιτημάτων. Με βάση τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί για τους δικαιούχους, το εισόδημα μιας μεγάλης οικογένειας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ, αν και όταν υπάρχουν αποκλίσεις «κανείς απ’ αυτούς που θα χτυπήσουν την πόρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν μένει αβοήθητος», όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι οι ωφελούμενοι δεν υπάγονται στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και δεν λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ). «Δεν είναι υγιές να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη του Δήμου για να τα βγάλουν πέρα και δεν είναι καλό για την κοινωνία», σχολίασε ο κ. Καλαντζής.

Η διανομή τροφίμων, η δεύτερη κατά σειρά μέσα στο μήνα, άρχισε από την περασμένη Τετάρτη προκειμένου μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα οι ωφελούμενοι να έχουν προμηθευτεί ανάμεσα σε άλλα βασικά τρόφιμα και το κρέας για το Πάσχα. Η περσινή κατ’ οίκον διανομή δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και έτσι, σύμφωνα με τον Κ. Καλαντζή, τα προϊόντα παραλαμβάνονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τήρηση των μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού. Το κόστος καλύπτεται από πόρους του Δήμου Αγρίνιου, ενώ επιχειρήσεις αλλά και Σύλλογοι της περιοχής, τους οποίους ο κ. Καλαντζής ευχαρίστησε θερμά συνεισφέρουν συχνά τα προϊόντα τους. Ενισχυτικά λειτούργησε και η χορηγία σε τρόφιμα ύψους 30.000 ευρώ από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Η αγορά του κρέατος για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα (αρνί και χοιρινό αντίστοιχα) αλλά και των κοτόπουλων που διανέμονται ανά διαστήματα γίνεται μέσω κεντρικών προμηθειών με διαγωνισμό, σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 388 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News