Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:02 πμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 23:44

Δήμος Αγρινίου: Η ώρα του Πάρκου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Δημοπρατείται στις 25 Μαΐου η ανάπλαση του Παπαστράτειου Πάρκου
  • Έρχεται να «κουμπώσει» και η ένταξη της ανακατασκευής του αναψυκτηρίου
  • Γ. Παπαναστασίου : Με τη Στρατηγική της ΒΑΑ θα έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα για Πάρκο

Το πράσινο φως για τις 25 Μαΐου πήρε η δημοπράτηση  του έργου της «Ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου». Εγκρίθηκαν χθες από την Οικονομική Επιτροπή οι όροι Διακήρυξης και ο  ορισμός επιτροπής του ανοικτού διαγωνισμού του έργου προϋπολογισμού  2.191.371,26 € ευρώ.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το φθινόπωρο καλώς εχόντων των πραγμάτων ο ανάδοχος του έργου θα ξεκινήσει τις εργασίες και την άνοιξη του 2023 το έργο, που έχει προθεσμία περαίωσης 18 μήνες, θα είναι ολοκληρωμένο και το Πάρκο θα γίνει ξανά επισκέψιμο για τους Αγρινιώτες.

«Γυρίζουμε σελίδα με ένα έργο που φιλοδοξεί, όχι  απλά να επιτρέψει στους Αγρινιώτες να χαρούν ξανά το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης τους, αλλά να δημιουργήσει ένα νέο κύτταρο πολιτισμού, μια εστία συνάντησης, ένα σημείο αναφοράς. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και προχωρούμε στη δημοπράτηση του έργου», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

«Το Πάρκο έχει μελετηθεί με το νι και με το σίγμα»

Μιλώντας στη «Σ» για το θέμα ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο που έχει μελετηθεί με το νι και με το σίγμα και είναι απόλυτα νόμιμο για να προχωρήσει απρόσκοπτα».  Ωστόσο ο Γ. Παπαναστασίου υπογράμμισε την ολιστική προσέγγιση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα του Πάρκου. «Έχουμε «τρέξει» όλες τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις και τις λοιπές εγκρίσεις και για την ανακατασκευή του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Πάρκο, έτσι ώστε να έχουμε ένα συνολικό αποτέλεσμα για Πάρκο. Το κτίριο θα ανακατασκευαστεί πλήρως για να λειτουργήσει ως πολυχώρος και συνεδριακός χώρος, που θα συνοδεύεται από ένα χώρο εστίασης  και με φυτεύσεις στη στέγη του κτιρίου που θα συνδυαστούν με τη γενικότερη  ανάπλαση του Πάρκου. Είμαστε πλέον έτοιμοι να εντάξουμε πολύ σύντομα και τυπικά το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, γιατί είχαμε προνοήσει και για την ανακατασκευή του κτιρίου του Πάρκου, όταν σχεδιάζαμε τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης».

Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι «η Στρατηγική αποτελεί προαίρεση για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ έτσι λοιπόν, όταν το 2016 ανακοινώσαμε το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης φροντίσαμε να ανοίξουμε τη «βεντάλια» όλων των έργων και των δράσεων που αφορούν το Αγρίνιο. Και σήμερα, αφού έχουμε ωριμάσει τα έργα, να έχουμε διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία στη «φαρέτρα» μας. Η Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, μπορεί να καθορίστηκε από το Δήμο, αφορά όμως και δράσεις που είναι πέρα από τις αρμοδιότητες με τη στενή έννοια του όρου του Δήμου Αγρινίου. Έτσι θα καταφέρουμε σύντομα να έχουμε χρηματοδότηση και για τις μελέτες ανακατασκευής των Καπναποθηκών Παπαπέτρου».

Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση του Πάρκου

Το έργο περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις που αφορούν:

• τις εισόδους του πάρκου. Όλες οι είσοδοι διατηρούν τη λειτουργικότητα και την πρωταρχική τους θέση. Σε όλες κατασκευάζονται πόρτες ανοιγόμενες ή διατηρούνται και συντηρούνται οι υφιστάμενες.

• τη διαμόρφωση της υφιστάμενης δεξαμενής με τη δημιουργία πρανών από χώμα και φυτεύσεις, τα οποία θα καλύπτουν τα τοιχώματα του κτίσματος που σήμερα εξέχουν από το έδαφος 2,00 μέτρα περίπου.

• Την υφιστάμενη παιδική χαρά που διατηρείται και συντηρείται στη θέση όπου υπήρχε έως σήμερα. Θα γίνει τοποθέτηση σύγχρονων παιχνιδιών που θα απευθύνονται σε όλες τις παιδικές και εφηβικές ηλικιακές ομάδες και διάστρωση με υλικό ασφαλείας.

• Τα πλατώματα που γειτνιάζουν με τα υπάρχοντα κτίσματα, όπως ο Ιερός Ναός και Αναψυκτήριο που παραμένουν ως έχουν σε έκταση και σχήμα, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζονται με ζώνες υψηλού και χαμηλού πρασίνου, που χωροθετούνται εντός της υφιστάμενης έκτασής τους

• Τη δημιουργία δημοτικού φυτωρίου στη περιοχή δίπλα από τη Δεξαμενή, όπου τώρα υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου. Σε αυτό το σημείο υπήρχε παλαιότερα αντίστοιχη χρήση.

• τη διαμόρφωση του βορειοδυτικού τμήματος του πάρκου όπου διατηρούνται τα υφιστάμενα μονοπάτια, τα οποία διαστρώνονται με το χωμάτινο δάπεδο όπως και τα υπόλοιπα και δημιουργούνται εκτενείς πράσινες περιοχές με θαμνώνες και δενδροστοιχίες ή συστάδες φυλλοβόλων και αειθαλών δένδρων.

• Την επίστρωση των υφιστάμενων μονοπατιών με κατάλληλο υλικό. Το προτεινόμενο υλικό επίστρωσης για τα υφιστάμενα μονοπάτια και πλατώματα, είναι ένα χωμάτινο δάπεδο, το μείγμα του οποίου έχει μόνο φυσικά υλικά και η τελική του μορφή παραπέμπει σε απλό χωμάτινο δάπεδο. Επιπλέον στο υφιστάμενο Δασικό τμήμα θα γίνει αναδημιουργία των πέτρινων τοιχίων στα όρια των κεντρικών μονοπατιών που έχουν καταστραφεί.

• Την αποκατάσταση των φθορών περίφραξης με κατάλληλα υλικά.

• Την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φωτισμού.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 373 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.