Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:10 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 01 Απριλίου 2021 00:10

Διπλός ο εορτασμός στο Αγρίνιο για το 1821

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι αφιερωμένες τόσο στην συμπλήρωση των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, όσο και στην απελευθέρωση του Αγρινίου στις 11 Ιουνίου του 1821.
  • Η Μ. Παπαγεωργίου παρουσιάζει στη «Σ» το πρόγραμμα

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, που ήδη έχει ετοιμάσει ο δήμος Αγρινίου για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, αλλά κυρίως για την απελευθέρωση του Αγρινίου στις 11 Ιουνίου το 1821.

Οι δράσεις θα έχουν διάρκεια όλο το 2021 και θα καλύπτουν πολλές εκφάνσεις της ιστορίας με έμφαση την τοπική ιστορία και την ανάδειξη γεγονότων του 1821, τα οποία μέχρι και σήμερα δεν έχουν αναδειχτεί όπως έπρεπε και δεν είναι τόσο γνωστά.

Παράλληλα, οι δράσεις θα είναι προσαρμοσμένες και στην τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας από τον κορονοϊό, καθώς αρκετές εξ’ αυτών θα είναι ψηφιακές!

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μαρία Παπαγεωργίου

Συγκεκριμένα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαρία Παπαγεωργίου αναπτύσσοντας στη «Σ» το πρόγραμμα του δήμου για τον διπλό εορτασμό τόνισε: «από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν και θα διαρκέσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου για την συμπλήρωση των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, αλλά και για την απελευθέρωση του Αγρινίου στις 11 Ιουνίου του 1821.

Βασικός λόγος που θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι εκδηλώσεις είναι γιατί εκτός από τις απαγορεύσεις του υπάρχουν τώρα λόγω του κορονοϊού, θα γιορτάσουμε και την απελευθέρωση του Αγρινίου με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και όπως δείχνουν τα πράγματα και για τον Απρίλιο δεν θα πραγματοποιηθούν.

Κάποιες ακυρώθηκαν, αλλά οι περισσότερες αναβλήθηκαν και θα γίνουν μέχρι και το τέλος του έτους. Ο στόχος μας είναι να είμαστε απολύτως έτοιμοι πριν τον Ιούνιο, γιατί η δική μας μεγάλη γιορτή είναι στις 11 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις είναι πάρα πολλές. Θα υπάρχουν πολλές εκθέσεις. Θα υπάρχει μια εξαιρετική έκθεση κειμηλίων και ντοκουμέντων από μια από τις σπουδαιότερες συλλογές της Ελλάδας, παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση σε συνεργασία με το Μουσείο Τύπου με τίτλο 21 σελίδες ιστορίας, όπου θα υπάρχει αρχειακό πρωτότυπο υλικό από την προεπαναστατική περίοδο, την περίοδο της επανάστασης και κείμενα μετά την επανάσταση. Οι δύο αυτές εκθέσεις θα συνδυαστούν.

Συνεργαζόμαστε με το Γαλλικό Ινστιτούτο για να παρουσιάσουμε μια έκθεση του Ευγένιου Ντελακρουά με τίτλο: «Μια τοιχογραφία 200 χρόνων – Ελληνογαλλικά γραφικά της επανάστασης του 1821». Παράλληλα θα παρουσιάσουμε με το Γαλλικό Ινστιτούτο μια διαδικτυακή διαδραστική, έκθεση που ετοιμάζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας με την Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη.

Στο Αγρίνιο επίσης θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις από τοπικούς φορείς, όπως το λαογραφικό μουσείο, όπως επίσης και από ιδιώτες καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες κλπ). Θα δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη ιστορικών γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν σε κοινότητες του δήμου Αγρινίου., όπως είναι η Ματαράγκα, η Γαβαλού, ο Άγιος Βλάσης στην περιοχή του οποίου έγινε η ιστορική μάχη της Κορομηλιάς, τη Νερομάνα, το Ζαπάντι, το Δοκίμι στην περιοχή του οποίου έγινε η μάχη της Λυσιμαχείας κλπ. Στόχος μας είναι να γίνει εξακτίνωση των εκδηλώσεων σε όλο το δήμο Αγρινίου.

Θα γίνει σειρά ομιλιών με σημαντική θεματολογία. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εκκλησία, στο πλαίσιο των οποίων οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται από την βυζαντινή χορωδία Αγρινίου. Σε συνεργασία επίσης με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας θα κάνουμε ενημερώσεις στους μαθητές της πόλης μας για σημαντικά γεγονότα της περιοχής που δεν είναι γνωστά όπως λ.χ. την ορκωμοσία του Δημήτρη Μακρή στην Φιλική Εταιρεία που έγινε στην Ι.Μ.Κατερινούς στη Μακρυνεία και πολλά άλλα.

Θέλουμε ακόμη τα παιδιά να εμπνευστούν από την τοπική μας ιστορία και να δημιουργήσουν ζωγραφιές, οι οποίες θα εκτεθούν από το δήμο. Στην δημοτική βιβλιοθήκη θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίου σε σχέση με την εθνική παλιγγενεσία, θα πραγματοποιήσουμε μουσικές εκδηλώσεις με την Φιλαρμονική του δήμου Αγρινίου, αλλά και μια μουσική παράσταση με το τμήμα της ΚΕΔΑ, το τμήμα παραδοσιακών οργάνων και την χορωδία.

Οργανώνουμε φεστιβάλ ταινιών στους κινηματογράφους αφιερωμένο στην Επανάσταση, θα δούμε βέβαια τις συνθήκες που θα επικρατούν το διάστημα αυτό και θα κρίνουμε αν θα γίνει στο «Άνεσις» ή στο «Ελληνίς». Ακόμη, στο Δημοτικό Θέατρο θα πραγματοποιηθούν θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, όπως επίσης και εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς. Θα στηρίξουμε ως δήμος το συνέδριο της Αρχαιολογικής Εταιρείας Θεστιέων, ενώ το σημαντικότερο που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο του εορτασμού είναι το «ιστορικό πάρκο».

Πρόκειται για μια σπουδαία δράση της Περιφέρειας, με την οποία ο δήμος είναι σε συνεχή συνεργασία. Είναι ψηφιακό θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στην επανάσταση του 1821 στην Δυτική Ελλάδα. Θα στεγάζεται σε 12 ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερς και εκεί ο επισκέπτης θα μπορεί να βιώσει σε ψηφιακό περιβάλλον παθητικά ή ενεργητικά την ζωή και τα γεγονότα της εποχής εκείνης, να μάθει και να δει ιστορικά γεγονότα της εποχής, είτε από τον Ελλαδικό χώρο, είτε από την περιοχή μας, να εξερευνήσει αντικείμενα της εποχής, να παρακολουθήσει αναπαραστάσεις μαχών, να επεξεργαστεί διάφορα αντικείμενα της εποχής εκείνης, να συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις, να δημιουργήσει ολογράμματα κλπ.

Θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή ψηφιακή, η οποία θα δίνει την δυνατότητα στον καθένα μας που μέσα από τάμπλετ και έξυπνα κινητά να ενημερώνεται για σημεία, που ο ίδιος επιλέγει σε συνάρτηση με την εποχή της επανάστασης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μας το καταθέσαμε από πέρσι και σκοπεύουμε να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την απελευθέρωση του Αγρινίου. Θέλουμε κάθε χρόνο να αναβαθμίζουμε την γιορτή αυτή και φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 ετών από την επανάσταση θα γίνει μια σημαντική προσπάθεια, ώστε η 11η Ιουνίου να γίνει κτήμα περισσότερων Αγρινιωτών».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 539 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.