Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:11 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 14:21

Επετειακές εκδηλώσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

200 Χρόνια Ελευθερίας «απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά». Τη μνήμη της Άγιας Μέρας «το Έθνος χαιρετά γονατιστό».

Χρόνια Πολλά αθάνατη, πανάρχαια Ελλάδα

Χρόνια Πολλά Πατρίδα

Στον λαμπρό εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετέχει με μια σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Δυτική Ελλάδα 1821-2021».

Οι προγραμματισμένες δράσεις που θα διεξαχθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους διαμορφώνονται ως εξής:

1.     «Του Βλαχογιάννη η φωνή», θεατρική παράσταση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Σύλλογο «Αδελφότητα Ναυπακτίων Ν. Αττικής».

2.     «Ι.Ι. Μάγερ, ο πρωτοπόρος του Τύπου στο Μεσολόγγι», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού.

3.     «Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, το Αλωνάκι της Θυσίας. Από την έναρξη της Επανάστασης και τον Δ. Μακρή έως τις πράξεις τέλους από Καψάλη και Ιωσήφ Ρωγών», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

4.     «Ο ρόλος και η δράση των μοναστηριών της Ναυπακτίας κατά την Επανάσταση του 1821», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

5.     «Η Ναύπακτος στην Επανάσταση του 1821», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

6.     «Τα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας υπό το βλέμμα των περιηγητών πριν από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης», φωτογραφική έκθεση.

7.     «Ο ρόλος των αρχαιοτήτων κατά το 1821 και οι πρωτοβουλίες για τη νομική τους προστασία μετά την ανακήρυξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους», διοργάνωση ημερίδας.

8.     “Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια…”, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού.

9.    ΛΕΥΚΩΜΑ«1821: ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», ΈΚΔΟΣΗ της Εφορείας.

10.   «Φιλελληνισμός και Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με την Βυρωνική Εταιρεία και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακύνθου.

Όλες οι παραπάνω δράσεις θα υλοποιηθούν από την Προϊσταμένη, τους αρχαιολόγους, τη μουσειοπαιδαγωγό και τη συντηρήτρια της Εφορείας μας.

Μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας COVID 19, τα αρχαιολογικά μας μουσεία Αγρινίου, Θέρμου, Θυρρείου και Λευκάδος συμμετέχουν στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας “21” σύμφωνα με την οποία τα Μουσεία θα έχουν  ελεύθερη είσοδο στο κοινό, κάθε 21 του μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του εορταστικού έτους 2021.

Το βράδυ της 25ης Μαρτίου με τα χρώματα της Γαλανόλευκης θα φωτιστεί το ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου και το αρχοντικό Τζαβέλα με την ευγενική χορηγία στην Εφορεία μας του Δημήτρη Ιωάννου (Ηχητικές και φωτιστικές καλύψεις) στον οποίο εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες. Στο Μεσολόγγι τα χρώματα της Γαλανόλευκης θα φωτίσουν το αρχοντικό Ιω. Τρικούπη, το κτήριο της έδρας της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Δρ Ολυμπία Βικάτου

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 317 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.