Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:40 πμ
 
wm small
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 19:37

Έλεγχοι για τη νοθεία στη φέτα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πρώτιστη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων μας ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Πρώτιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων μας ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Προϊόντα τα οποία διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και διασφαλίζουν υψηλές τιμές για τους παραγωγούς μας.

Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΕΦΕΤ, διεξάγουν συνεχείς ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων καθώς και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό, αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας - κατά πάγια πρακτική - δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωσή της.

⇒ Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ επισημαίνει ότι ο Οργανισμός έχει άμεσα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο.

Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει το προϊόν τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…».

Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας.

Η διαδικασία διαχείρισης της καταγγελίας από στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του Οργανισμού ξεκίνησε άμεσα, δείχνοντας ότι είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και χρήζει άμεσης, εις βάθος διερεύνησης. Για το λόγο αυτόν ακολούθησε διοικητική διερεύνηση του θέματος, η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου.

Επειδή τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η Διοίκηση του Οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προστατεύει τα Ελληνικά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Διαβάστηκε 384 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία