Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:58 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2021 18:58

Παρεμβάσεις δρομολογεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στο Λεσίνι

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου και στην Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας

Στοιχεία έδωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων για τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στο Λεσίνι του Δήμου Μεσολογγίου.

Ο Ιερός Ναός Εισοδίων Θεοτόκου Λεσινίου, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα, αποτελεί σημαντικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το μνημείο έχει υποστεί σημαντικές μετατροπές στο πέρασμα των αιώνων, ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στη σημερινή του κατάσταση ο ναός, παρά τα περιοδικά προβλήματα υγρασίας που παρουσιάζει, είναι επισκέψιμος και μπορούν να τελεστούν σε αυτόν λειτουργίες, ενώ δεν παρουσιάζει σημαντικά στατικά προβλήματα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης του έτους 2021 του ΥΠΠΟΑ έργο για την αποκατάσταση της εισροής υγρασίας από την στέγη του ναού. Επιπλέον, προγραμματίζει, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, εργασίες αποκατάστασης του λίθινου περιβόλου του ναού, με στόχο την βελτίωση της λειτουργικότητας του ήδη επισκέψιμου μνημείου και την ασφάλεια του περιβάλλοντος χώρου. Η Εφορεία μεριμνά για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την συνολική αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου του 13ου αιώνα, με στόχο την αναζήτηση χρηματοδότησης.

 

Η Ιερά Μονή Παναγίας Λεσινιώτισσας βρίσκεται βόρεια του χωριού Λεσίνι και αποτελεί σημαντικό μοναστήρι της μεταβυζαντινής περιόδου. Το καθολικό έχει υποστεί ανακατασκευές και τροποποιήσεις. Από τα προσκτίσματα της μονής σώζονται τα διώροφα κελιά που κατασκευάστηκαν σύμφωνα με επιγραφή στα 1761. Η Μονή αποτελεί έναν επισκέψιμο και λειτουργικό χώρο. Ανακαινίστηκε το 2015, σύμφωνα με μελέτες που εγκρίθηκαν το 2014. Κατά τις εργασίες αποκαταστάθηκε η εξωτερική τοιχοποιία του καθολικού και ο οχυρωματικός περίβολος της μονής, καθαιρέθηκε το νεότερο καμπαναριό και πλακοστρώθηκε με τοπικό λίθο μέρος του αύλειου χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προγραμματίζει εντός του 2021, σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό συμβούλιο της Μονής, μία σειρά εργασιών και μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση του εσωτερικού του καθολικού με την καθαίρεση των νεότερων επιχρισμάτων, τη διερεύνηση για ύπαρξη παλαιότερων στρωμάτων τοιχογραφιών και την αποκατάσταση του δαπέδου.

Επιπλέον, η Εφορεία σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας προγραμματίζουν εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου από την Επανάσταση του 1821, λόγω της δράσης στη Μονή του στρατηγού Δημοτσέλιου.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 363 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.